You are here:

Ruşii au găsit vinovatul în scandalul de dopaj! Un singur om, scos ţap ispăşitor: i-ar fi dopat personal pe sportivi

Ruşii au găsit vinovatul în scandalul de dopaj! Un singur om, scos ţap ispăşitor: i-ar fi dopat personal pe sportivi

Atletism

Comentarii

Comisa rusă de anchetă l-a acuzat pe fostul şef al laboratorului antidoping de la Moscova Grigori Rodcenkov că i-a dopat personal pe sportivii ruşi şi că a manipulat testele. Rezultatul anchetei ruse vine cu doar o săptămână înainte de decizia CIO cu privire la participarea Rusiei la Jocurile Olimpice de iarnă de anul viitor.

Pe baza a 700 de interogatorii, comitetul rus însărcinat cu cercetarea cazurilor penale majore, care a deschis în 2016 o anchetă pentru "abuz de putere" împotriva lui Grigori Rodcenkov, a negat orice acuzaţie privind dopajul de stat din această ţară.

"A fost stabilit că Rodcenkov a distribuit el însuşi substanţele medicale sportivilor şi antrenorilor, care nu erau la curent cu efectele acestora, ce au fost considerate ulterior dopaj", se arată într-un comunicat al comisiei, citat de AFP.

Apoi, Rodcenkov ar fi "distrus probele sportivilor şi acuzat Rusia de a fi pus în practică un program de dopaj, ascunzând astfel activitatea sa criminală la centrul antidoping".

Comisa a adăugat că ancheta a stabilit "fapte precise referitoare la crimele sale legate de manipularea rezultatelor probelor recoltate de la sportivi."

În ultimele zile, CIO a suspendat pe viaţă mai mulţi sportivi ruşi şi a retras medalii obţinute de delegaţia Rusiei la Soci. În total, pentru folosirea de substanţe interzise, Rusia a pierdut 11 medalii, dintre care patru din cele 13 de aur cucerite la Jocurile Olimpice din 2014. Le-au mai fost retrase ruşilor şase medalii de argint şi una de bronz. Bilanţul Rusiei la finalul competiţiei olimpice de iarnă din 2014 a fost de 33 de medalii, dintre care 13 de aur, 11 de argint şi nouă de bronz, cu care a ocupat locul I pe naţiuni. În acest moment, Rusia mai are 22 de medalii - nouă de aur, cinci de argint şi opt de bronz, coborând pe locul al patrulea în clasamentul pe medalii, după Norvegia, Canada şi SUA.

Agenţia Mondială Antidoping (WADA) a anunţat, la 11 noiembrie, că a intrat în posesia unei baze de date a laboratorului din Moscova, care confirmă raportul McLaren privind dopajul susţinut de stat în Rusia.

WADA a precizat că documente din perioada ianuarie 2012 - august 2015 au intrat în posesia departamentului său de informaţii şi investigaţii. Agenţia a adăugat că analiza documentelor a fost finalizată şi a fost prezentată în cadrul şedinţei comitetului său executiv, din 15-16 noiembrie, de la Seul. WADA a informat Comitetul Internaţional Olimpic, care de asemenea investighează acuzaţiile de dopaj aduse Rusiei.

Aceste informaţii obţinute de WADA ar putea reprezenta o lovitură pentru Rusia, ai cărei sportivi ar putea fi excluşi de la Jocurile Olimpice de iarnă de la Pyeongchang, de anul viitor.

În 2016, un raport independent, întocmit de avocatul canadian Richard McLaren, a arătat că peste 1.000 de sportivi ruşi de la peste 30 de discipline sportive au fost implicaţi într-un sistem de dopaj centralizat, cu sprijinul serviciilor secrete, timp ce cinci ani, având ca obiectiv Jocurile Olimpice de la Soci din 2014.

După publicarea raportului, WADA a recomandat ca tuturor sportivilor ruşi să li se interzică participarea la Jocurile Olimpice şi la Jocurile Paralimpice de la Rio, din 2016. Însă Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a decis să nu impună o interdicţie generală şi a lăsat hotărârea cu privire la participarea sportivilor ruşi la Rio la latitudinea federaţiilor internaţionale. În cele din urmă, la Rio au participat 271 de sporti ruşi.

Scandalul de dopaj în care este implicată Rusia a izbucnit după ce Grigori Rodcenkov, fost şef al laboratorului antidoping de la Moscova până în noiembrie 2015, a declarat, în mai 2016, pentru New York Times, că zeci de sportivi ruşi, între care 15 medaliaţi olimpici, au profitat de un sistem de dopaj organizat şi supravegheat de serviciile secrete ruse, pentru Jocurile Olimpice de la Soci, din 2014.

După moartea subită a doi angajaţi ai laboratorului, survenită în februarie 2016, Rodcenkov a afirmat că se teme pentru viaţa lui şi s-a refugiat în SUA, ţară care nu are acord de extrădare cu Rusia.

Kremlinul a răspus la acuzaţiile lui Rodcenkov, precizând că sunt "calomnii ale unui transfug".

În urma dezvăluirilor fostului director, WADA a comandat un raport independent juristului canadian Richard McLaren, care a ajuns la concluzia că în Rusia a existat un sistem de dopaj de stat securizat, dirijat, controlat şi supravegheat de Ministerul rus al Sporturilor.

În iunie 2016, comitetul rus însărcinat cu cercetarea cazurilor penale majore a deschis o anchetă pentru "abuz de putere" împotriva lui Grigori Rodcenkov. Potrivit autorităţilor ruse, el a acţionat din proprie iniţiativă când a distrus mii de eşantioane recoltate de la sportivi ruşi, înaintea sosirii unei comisii de anchetă a WADA.

De la începutul acestui scandal, Rusia a respins orice acuzaţie privind existenţa unui sistem de dopaj organizat de stat, insistând asupra culpelor individuale ale sportivilor dopaţi şi ale responsabililor Agenţiei Antidoping Ruse (Rusada) sau a laboratorului antidoping.

Acum, conducerea Comitetului Internaţional Olimpic studiază posibile sancţiuni în cazul Rusiei la Jocurile Olimpice de iarnă de la Pyeongchang, pentru sistemul de dopaj generalizat pus în practică la ediţia precedentă, de la Soci, din 2014.

Printre propunerile luate în calcul se numără interzicerea participării delegaţiei ruse la ceremonia de deschidere a JO din 2018, privarea campionilor ruşi de intonarea imnului ţării lor la festivităţile de premiere, participarea sportivilor ruşi sub drapel neutru sau cu echipament fără însemne naţionale.

Mai mulţi sportivi, reprezentanţi ai agenţiilor antidoping şi membri CIO îi cer preşedintelui Thomas Bach pedepse severe la adresa Rusiei, unii solicitând chiar excluderea de la JO-2018. Bach nu îmbăţişează ideea unei pedepse colective, fiind de părere că fiecare sportiv are dreptul să-şi dovedească nevinovăţia.

La rândul lor, oficialii ruşi ameninţă că vor boicota competiţia din Coreea de Sud dacă sancţiunile vor fi prea dure.

"Poziţia noastră este fără echivoc: ruşii nu vor concura sub drapel neutru la Jocurile Olimpice. Nici nu luăm în considerare această posibilitate", a declarat Alexander Jukov, preşedintele Comitetului Olimpic Rus.

O decizie în acest caz este aşteptată la întrunirea membrilor Comitetului Executiv al CIO din 5 decembrie.

sursa: www.news.ro

Afla mai multe despre: rusiascandal dopaj 

viewscnt
Articole similare