You are here:

Săritoarea cu schiurile Dana Haralambie vrea o performanţă de top pentru România! "Şi eu susţin demersul lui David. Cu susţinere vin rezultatele"

Săritoarea cu schiurile Dana Haralambie vrea o performanţă de top pentru România! "Şi eu susţin demersul lui David. Cu susţinere vin rezultatele"

Sporturi

Comentarii

Dana Haralambie este numele scris parcă de-o eternitate în lumea săriturilor cu schiurile din ţara noastră. La finalul săptămânii trecute Dana a concurat la Râşnov, la etapa de Cupă Mondială organizată ireproşabil de către Federaţia Româna de Schi şi Biatlon.

Chiar dacă reprezintă un sport de nişă, Dana Haralambie a declarat pentru Orange Sport că va continua drumul performanţei până când îşi va îndeplini visul de a urca pe podiumul unei competiţii importante. 

Dana face front comun cu David Popovici şi susţine demersul manifest al acestuia care a cerut autorităţilor să se implice mai mult în sport.

Ce-i lipseşte Danei Haralambie pentru a face o mare performanţă în lumea săriturilor cu schiurile?
Încă nu ştim ce ne lipseşte, suntem în căutare, aş putea spune că nu ne lipseşte mare lucru, sunt acolo, sunt în top 30 constant, am prins şi top 10, pregătirea o facem mai mult afară, nu este un lucru chiar atât de rău.

Care ar fi diferenţa între România şi ţările care performează în acest domeniu?
Aş putea spune că este o  diferenţă destul de mare între ţările mari din acest sport, precum Austria, Germania, Slovenia şi noi. Au o infrastructură pentru sporturile de iarnă mult mai bine dezvoltată, se investeşte mult mai mult, însă noi suntem mulţumiţi cu ce avem, avem o bază sportivă, prima din România, este de talie mondială, s-a investit foarte mult iar pentru noi este în regulă, cel puţin deocamdată.

Este un sport din care nu se poate spune că se câştigă foarte bine. Tu reuşeşti să te descurci?
Se câştigă dacă ai rezultate bune, dacă ajungi să câştigi cupa mondială constant. Este o sumă destul de substanţială. eEu trăiesc numai din ski, nu fac altceva pe lângă, ne ia tot timpul şi momentan suntem la club şi Comitetul Olimpic ne poate susţine. Dar pentru a face un astfel de sport nu este deloc lesne dinnpunct de vedere financiar. Costă destul mult, este o sumă destul de mare.

Până la ce vârstă ţi -ai mai propus să concurezi?
Cât se poate de mult, cât pot, cât mă ajută organismul şi sper să ajung unde îmi doresc şi atunci poate voi fi împlinită. Aceea de a ocupa o pozitie pe podium la o întrecere de top.

Unde crezi că s-ar putea puncta acest lucru? La ce competiţie?
Oriunde ar fi posibilă această performanţă, odată ce o să fim într-o formă bună sportivă şi vom lucra în continuare

Antrenamentele ştiu că le faceţi mai mult în străinătate. Nu este greu?
Uşor nu este. Avem bazele în afara gheţarilor, avem nevoie de multe sărituri, iarna. De regulă ajungem acasă doar câteva zile pe an. O vacanţă ceva mai lungă îmi permit mai mult de Crăciun.

David Popovici le-a cerut guvernanţilor să se implice mai mult în sport...
Şi eu susţin demersul lui David. Cu cât susţinerea este mai mare, cu atât vor veni şi rezultate mai bune.

Puiu Gaspar: "Trebuie să facem aceste investiţii"

Puiu Gaspar, secretarul general al Federaţiei Române de Schi-Biatlon, a oferit detalii despre activitatea pe care o desfăşoară. 

"Cu eforturile Federaţiei Române de Schi-Biatlon şi a Primăriei Râşnov care prin Ministerul Dezvoltării am reuşit să constrium această bază extraordinară, singura din Europa de Est. Avem nevoie de multă muncă pentru că anii care au trecut ne-au demonstrat că nu suntem la nivelul de organizare mondial, pentru că ne lipsesc tribunele, instalaţia pentru nocturnă şi clădirile care sunt ultra necesare pentru specialiştii federaţiei internaţionale, pentru că aceste competiţii de acest nivel nu sunt conduse de noi, sunt organizate de federaţie şi de către primărie cu sprijinul Agenţiei Naţionale pentru Sport, a COSR şi a Consiliului Judeţean Braşov. 

Trebuie să facem aceste investiţii pentru a merge în continuare şi pentru a rămâne acest competiţii de tradiţie în organizarea României pentru că asta este, viaţa ne spune că trebuie să ne dezvoltăm, noi trebuie să rămânem în pas cu tot ceea ce este modern, tot ce atrage mai mulţi copii să facă sport, să-i luăm din discoteci sau din anumite activităţi care nu contribuie la dezvoltarea lor din proiectele pe care le avem la CNI. 

Investiţia este în jur de 10.000.000 de lei, pentru statul român şi pentru primăria din Râşnov nu este o sumă mare. Am văzut că în ultimii 3-4 ani Guvernul României a început să investească în infrastructura sportivă, mai puţin în infrastructura sportivă pentru iarnă, sperăm că uşor-uşor odată cu organizarea din nou a FOTE în România să modernizăm anumite baze sportivă şi să putem atrage cu aceste baze cât mai mulţi copii, să le oferim condiţii moderne, să aibă camere pentru refacere şi recuparare şi în acest context tot ceea ce înseamnă performanţa României în sporturile de iarnă va creşte şi ne putem lăuda şi noi că putem aborda competiţiile la acelaşi nivel ca şi ei.

Se pare că nu numai lipsa infrastructurii sportive este de vină, vedem că în ultimii doi ani am avut ierni cât mai scurte, să nu avem condiţii de pregătire la noi în ţară, sezonul anului trecut în Europa a fost o problemă cu zăpada, se întâmplă la o periodicitate la 20-25 de ani să vină o iarnă cu lipsă de zăpadă.

Nu ştiu dacă ar trebui să fie egală, ar trebui să fie un procent de o treime pentru sporturile de iarnă, în condiţiile astea avem sprijinul COSR şi sperăm din nou că tot ceea ce s-a întâmplat ca şi competiţie multisport europeană sau mondială în Rmânia s-a făcut pe sporturi de iarnă şi am demonstrat că putem să ajungem la cel mai înalt nivel.

În 2015 şi 2016, Federaţia de Schi-Biatlon, cu ajutorul autorităţilor locale din Braşov, Râşnov, Fundata şi Cheile Grădiştei, am reuşit să organizăm primul campionat mondial de seniori la biatlon, două campionate mondiale la juniori tot la biatlon şi un campionat mondial de juniori şi U23 la discipline nordice. În România şi am putut să oferim cele mai bune condiţii atât de organizare cât şi de acomodare, cazare şi masă pentru toţi participanţii", a spus Puiu Gaspar.

 

Afla mai multe despre: dana haralambiedana haralambie schipuiu gaspar 

viewscnt
Articole similare