Şase cluburi din play-out-ul Ligii 1 au cerut să nu se mai joace meciurile care au mai rămas, deşi au încasat toţii banii pe care îi aveau de primit din drepturile TV, pentru acest sezon. Cel care a avut iniţiativa a fost Ciprian Paraschiv, preşedintele lui Poli Iaşi. Practic, cele şase echipe au primit banii, dar nu vor să ofere în schimb meciurile pe care şi-au luat angajamentul că le vor livra.
UPDATE | Directorul general al EAD, Orlando Nicoară, care deţine drepturile TV ale Ligii 1, a reacţionat, după ce şase cluburi din play-out au luat decizia că nu doresc să mai dispute meciurile rămase: "Suntem extrem de suprinşi de cererea formulată de clubul Poli Iaşi. Din discuţiile avute în ultima perioadă şi în urma mesajului transmis de autorităţi, noi ne pregăteam pentru reluarea campionatului luna viitoare.
Faptul că astăzi se cere îngheţarea unei părţi a competiţei este inacceptabil din punctul nostru de vedere şi ne vom reconsidera poziţia în cazul în care această cerere va fi pusă în practică. Reamintim că EAD a plătit banii în avans şi în schimbul acestor bani aşteptăm să primim restul meciurilor din acest sezon", spune Orlando Nicoară, director general al EAD.
- Aplicaţia Orange Sport este gratuită şi poate fi descărcată din Google Play şi App Store.
Autorităţile din România au decis să relaxeze măsurile luate împotriva răspândirii pandemiei de coronavirus, în contextul în care numărul cazurilor noi de infectare este în scădere. Printre altele, Guvernul României le-a permis sportivilor să intre în cantonamente şi a pregătit un set important de reguli ce trebuie respectate. Ulterior, după o nouă evaluare care va avea loc peste două săptămâni, autorităţile pot decide o dată la care competiţiile pot fi reluate. Cu toate acestea, mai multe cluburi din Liga 1 au cerut să nu mai face, deşi au primit toţi banii din drepturile TV.
Şase cluburi au luat banii, dar nu vor să ofere nimic în schimb
Poli Iaşi, Viitorul, Hermannstadt, Clinceni, Chindia şi FC Voluntari au trimis o adresă către LPF, în care au cerut ca meciurile din play-out să nu se mai joace. Singurele echipe care n-au semnat această cerere au fost Dinamo şi Sepsi. Printre altele, cele şase cluburi s-au plâns de costurile ridicate de pregătire, dar şi de programul încărcat. Însă televiziunile care deţin drepturile TV au achitat toţi banii către cluburi, dar, conform contractului, au pus drept condiţie să se livreze un anumit număr de meciuri. Clauză acceptată de cluburi, dar pe care acum cele şase echipe vor să o încalce. Practic, cele şase echipe au încasat banii, însă nu vor să mai ofere nimic în schimb.
Banii din drepturile TV au ţinut în viaţă fotbalul din Liga 1
Într-un fotbal în care sponsorii nu se înghesuie, banii proveniţi din drepturile TV au reprezentat o mare gură de aer pentru cele mai multe cluburi din România. Potrivit cifrelor de anul trecut, banii viraţi de televiziuni au reprezentat pentru multe cluburi mai mult de 50% din buget.
Spre exemplu, drepturile TV au avut anul trecut în bugetul Viitorului o pondere de 54,5%. La Hermannstadt, procentul a fost de 53,6%, în timp ce la Poli Iaşi a fost de 65%.
FRF, LPF şi MTS au semnat un protocol medical pentru reluarea antrenamentelor
Cele trei instituţii au pregătit un set de măsuri, astfel încât sănătatea jucătorilor şi antrenorilor, dar şi a familiilor acestora să fie cât mai puţin pusă în pericol. Potrivit protocolului, printre altele, jucătorii trebuie să fie testaţi la intrarea în cantonament, apoi după zilele a 7-a şi a 14-a. De asemenea, au fost stabilite reguli stricte pentru vizita medicală, dar şi pentru antrenamente (protocolul poate fi accesat AICI). Practic, cluburile din Liga 1 nu au niciun motiv pentru care să nu fie de acord cu reluarea competiţiilor.
- Vrei să vezi cele mai tari competiții sportive, oriunde ai fi? Ia-ți oferta Orange Love pentru fibră și TV.
Bundesliga se reia deja, LaLiga şi Premier League sunt în pregătire
Interesant este că Germania, Spania şi Anglia - ţări mult mai afectate de pandemia de coronavirus decât România - se pregătesc de reluarea campionatelor. Primul campionat de top care se va relua este Bundesliga, în acest week-end, la Telekom Sport. Cele trei ţări au decis să se pregătească de reluarea competiţiilor după ce au consultat mai mulţi specialişti epidemiologi, care au stabilit că riscurile de infectare sunt minime, dacă se respectă condiţiile impuse de autorităţi.
De altfel, Ionuţ Stroe - ministrul Tineretului şi Sportului - susţine că măsurile pe care le-a gândit pentru repornirea sportului în România au fost inspirate din Bundesliga: ”Bundesliga e un model din care m-am inspirat când am făcut acel ordin, cu regimul de izolare şi testare. Chiar dacă e foarte greu să compari cu Germania, e un model din care ne-am inspirat”
Afla mai multe despre: liga 1