Pentru naţionala de fotbal a României şi selecţionerul Cosmin Contra urmează o perioadă decisivă, cu două partide care vor arăta dacă avem sau nu "faţă" de Campionatul European de Fotbal din 2020. România întâlneşte Suedia, la Bucureşti, pe 15 noiembrie, apoi pe Spania, în deplasare, pe 18 noiembrie.
Selecţionerul României, Cosmin Contra, visează confruntările cu Suedia şi Spania. Pregăteşte în secret strategii, caută soluţii şi întocmeşte echipe peste echipe, în aflarea formulei câştigătoare. Cu toate acestea, nu este deloc simplu, mai ales când oamenii pe care credeai ca te poţi baza, nu au mai jucat de luni de zile. Atunci intervine întrebarea: merită să rişti cu un jucător fără ritm sau schimbi jucătorul?
Titular la naţională, rezervă de lux în subsolul clasamentului din Seria A
Este şi cazul fundaşului dreapta al celor de la Lecce, Romario Benzar, care nu a mai jucat titular de la meciul cu Verona, din 1 septembrie. De atunci, a mai bifat doar 20 de minute în înfrângerea cu Napoli, în rest doar rezervă neutilizată. Şi în această etapă, Benzar a rămas pe bancă la meciul pe care Lecce l-a terminat la egalitate, acasă, cu Sassuolo, scor 2-2. Şi de data aceasta nu mai poate fi invocată o veche sau actuală accidentare. Bănăţeanul este pregătit din punct de vedere fizic, însă nu reuşeşte să-i ia faţa în "primul 11" anonimului Biagio Meccariello.
Flancul drept al apărării naţionalei României suferă, iar soluţiile sunt extrem de limitate. Ultimii fotbalişti care au activat pe postul de fundaş dreapta la naţională nu joacă la echipele lor de club. În aceeaşi postură precum Romario Benzar se află şi Cristian Manea, la FCSB, cel pe care mulţi pariau că va fi "următorul Dan Petrescu". Manea pare mai activ pe reţelele de socializare decât la antrenamente şi nu-l convinge pe Vintilă să-l titularizeze în faţa lui Valentin Creţu. Un alt jucător care "se odihneşte" pe banca de rezerve este Alexandru Chipciu, cel care a revenit în lotul lui Anderlecht dar care nu este deloc folosit. La ultima acţiune a naţionalei, Cosmin Contra l-a convocat şi pe fundaşul dreapta al lui Cremonese, echipă din liga secundă a a Italiei, Vasile Mogoş. Titular incontestabil şi integralist în cele 10 meciuri de Serie B, Vasile Mogoş nu i-a câştigat încrederea lui Contra şi a rămas pe banca de rezerve.
- Aplicaţia Orange Sport este gratuită şi poate fi descărcată din Google Play şi App Store.
Trei soluţii mari şi late pentru Cosmin Contra, din Liga 1
În asemenea condiţii, trebuie să îţi îndrepţi atenţia către campioantul intern, acolo unde fundaşii dreapta ai celor mai bine clasate şase formaţii din Liga 1 sunt jucători străini. Singurul care face excepţie este internaţionalul de tineret, titularul lui Gheorghe Hagi la Viitorului Constanţa, Radu Boboc, marcator în ultimele două etape ale Ligii 1, din postura de fundaş dreapta. Rămâne de văzut dacă Mirel Rădoi, selecţionerul de la tineret ar fi disponibil să renunţe la un titular incontestabil. Astfel, ar rămâne ca soluţii viabile Vali Creţu de la FCSB, cel care joacă foarte bine în acest sezon, şi un alt internaţional de tineret, Denis Haruţ, de la FC Botoşani. Andrei Peteleu pare că a pierdut duelul direct cu Mateo Susic, pentru locul de titular la CFR Cluj. Cosmin Contra este cel care va alege între experienţă şi entuziasm.
- CFR Cluj: Mateo Susic (Bosnia-Herţegovia, 28 de ani)/ Andrei Peteleu (România, 27 de ani).
- FC Viitorul: Radu Boboc (România, 20 de ani)
- U Craiova: Ivan Martic (Croaţia, 29 de ani)
- Gaz Metan: Roberto Romeo (Italia, 29 de ani)/ Marian Pleaşcă (România, 29 de ani)
- Astra: David Bruno (Portugalia, 27 de ani)
- Poli Iaşi: Adria Gallego (Spania, 29 de ani)
- FCSB: Vali Creţu (România, 30 de ani)
- Dinamo: Denis Ciobotariu (România, 21 de ani)
- FC Botoşani: Denis Haruţ (România, 20 de ani)
- Sepsi: Radoslav Dimitrov (Bulgaria, 31 de ani)
- Chindia: Marius Martac (România, 28 de ani)
- Hermannstadt: Daniel Tătar (România, 32 de ani)
- Clinceni: Gabi Matei (România, 29 de ani)
- Voluntari: Cristian Costin (România, 21 de ani - 2 pase de gol în Liga 1).
Surpriza ar putea veni tot din străinătate
Un fundaş dreapta român se luptă la câştigarea titlului în Polonia, un campionat nu la îndemâna oricui. Este vorba de Cornel Răpâ (29 de ani), coleg cu Sergiu Hanca la KS Cracovia, care are o evoluţie excelentă în ţara lui Robert Lewandowski. Fostul campion cu Oţelul Galaţi, Cornel Râpă a fost titular şi integralist în toate cele 14 etape are campionatului din Polonia, în care a reuşit să marcheze trei goluri şi să paseze decisiv în alte două rânduri. După 14 runde, KS Cracovia împarte prima poziţie de clasament cu titrata Legia Varşovia.
- Vrei să vezi cele mai tari competiții sportive, oriunde ai fi? Ia-ți oferta Orange Love pentru fibră și TV.
Afla mai multe despre: fotbal, cosmin contra, romania