Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Se împlinesc 8 luni de la România - Anglia, scor 4-2, de la Campionatul European de Tineret! Bilanţ CRUNT despre cum unii pot progresa profesional, iar alţii nu

Se împlinesc 8 luni de la România - Anglia, scor 4-2, de la Campionatul European de Tineret! Bilanţ CRUNT despre cum unii pot progresa profesional, iar alţii nu

Echipa națională

Comentarii

Luna aceasta, mai exact pe 21, se împlinesc opt luni de la victoria naţionalei României de tineret în faţa echipei similare a Angliei, scor 4-2, într-un meci din cadrul Campionatului European de Tineret din Italia şi San Marino. Pe scurt, opt luni de la cea mai importantă victorie din fotbalul românesc din ultimii 20 de ani.

A fost o zi fantastică pentru întreg sportul românesc, un moment care l-a făcut pe marele Gică Hagi să declare că această generaţie este mai talentată decât "Generaţia de Aur". Da, cea care atingea faza sferturilor de finală la Campionatul Mondial din 1994, şi care a fost la câţiva centimentri (Of, Prunea, Prunea) de o confruntare cu Brazilia, în semifinale.

S-a creat o emulaţie fantastică în jurul echipei naţionale de tineret, iar jucătorii s-au simţit cu adevărat fotbalişti mari. Valul de simpatie a fost unul imens, însă nu putea ţine la nesfârşit. A urmat o perioadă în care jucătorii au trebuit să gestioneze faima câştigată peste noapte, în Italia şi San Marino. Prea puţini au reuşit, prea mulţi au eşuat.


În acea zi toridă de vară, România s-a impus în faţa Angliei cu scorul de 4-2 (1-0), după golurile reuşite de George Puşcaş, Ianis Hagi şi Florinel Coman - dublă, respectiv Demaray Gray şi Tammy Abraham. Iată cele două formaţii aruncate în luptă de cei doi tehnicieni, Mirel Rădoi, respectiv Aidy Boothroyd: 

România: Radu - Ştefan, Nedelcearu, Paşcanu, Manea - Băluţă, Cicâldău - Ivan, Hagi, Man - Puşcaş. Au mai intrat Coman, Nedelcu şi V.Dragomir.

Au mai făcut parte din lot: Căbuz, Vlad, Boboc, A.Petre, R.Grigore, Ghiţă, Rus, Ciobanu, Olaru.

Anglia: Henderson - J. Dasilva, Clarke-Salter, Tomori, Kenny - Dowell, Maddison, Barnes, Mount, Gray - Calvert-Lewin. Au mai intrat: Foden, Sessegnon şi Abraham.

Au mai făcut parte din lot: Woodman, Wan-Bissaka, Solanke, Kelly, Konsa, Gibbs-White, Nelson Reiss, Gunn.


Comparaţie între "actorii principali" ai meciului de la Cesena, traseul profesional al jucătorilor englezi, în ultimele opt luni, şi cel înregistrat de fotbaliştii români:

ANGLIA

  • Dean Henderson: titular în Premier League, la Sheffield United. Cota sa de piaţă s-a dublat, la 15 milioane de euro. Presa din Anglia anunţă că va fi convocat, curând, la naţionala de seniori a Albionului. Verdict: progres.
  • Jay Dasilva: rezervă în Championship, la Bristol City, împrumutat de la Chelsea Londra. Sezonul trecut a jucat titular, tot la Bristol City. Cota i-a rămas aceeaşi, 3 milioane de euro. Verdict: regres.
  • Jake Clarke-Salter: titular în Championship, la Birmingham, împrumutat de la Chelsea Londra. Are aceeaşi cotă de piaţă, 2 milioane de euro. Verdict: stagnare.
  • Fikayo Tomori: 14 meciuri titular în Premier League, la Chelsea Londra. A debutat în naţionala de seniori a Angliei. Cota de piaţă i s-a dublat, de la 10, la 20 de milioane de euro. Verdict: progres.
  • Jonjoe Kenny: titular la Schalke 04, împrumutat de Everton. Cota sa de piaţă a crescut de la 5 milioane de euro, la 12. Verdict: progres.
  • Kieran Dowell: rezervă în Championship, la Wigan, împrumutat de la Everton. Cota de piaţă este aceeaşi, 3 milioane de euro. Verdict: stagnare.
  • Demarai Gray: rezervă la Leicester, în Premier League. A fost convocat la naţionala de seniori, însă nu a debutat. Cota sa de piaţă a scăzut, de la 20, la 18 milioane de euro. Verdict: regres.
  • James Maddison: titular la Leicester, în Premier League: 24 de meciuri, 6 goluri şi 3 pase de gol. A debutat la naţionala de seniori a Angliei. Cota de piaţă a crescut, de la 40, la 60 milioane de euro. Verdict: progres.
  • Harvey Barnes: titular la Leicester, în Premier League. Cota de piaţă i-a crescut de la 12, la 25 milioane de euro. Verdict: progres.
  • Mason Mount: titular la Chelsea Londra, în Premier League. A debutat la naţionala de seniori a Angliei. Cota de piaţă i-a crescut considerabil: de la 12, la 45 milioane de euro. Verdict: progres.
  • Dominic Calvert-Lewin: titular la Everton, în Premier League. Cota de piaţă i-a crescut de la 20, la 22 milioane de euro. Verdict: progres.
  • Tammy Abraham: titular la Chelsea, în Premier League. A debutat la naţionala de seniori a Angliei. Cota de piaţă i-a crescut de la 20, la 50 de milioane de euro. Verdict: progres.
  • Ryan Sessegnon: rezervă la Tottenham Hotspur, care a plătit după acel Campionat European celor de la Fulham 27 de milioane de euro. Cota sa de piaţă a crescut cu 8 milioane de euro, de la 27, la 35 milioane de euro. Verdict: progres.
  • Phil Foden: rezervă la Manchester City, dar cu două goluri în grupele Ligii Campionilor. Cota de piaţă i-a crescut cu 5 milioane de euro, de la 25 la 30 milioane de euro. Verdict: progres.

Bilanţ: 10 jucători au progresat, 2 au stagnat, 2 au regresat.

ROMÂNIA

  • Ionuţ Radu: rezervă la Parma. Cota de piaţă a rămas aceeaşi - 15 milioane de euro. Înainte de Europeanul de Tineret, Radu era titular la Genoa. Nu a debutat la naţionala României. Verdict: regres.
  • Florin Ştefan: titular la OSK Sepsi. A debutat la echipa naţională. Cota de piaţă este aceeaşi - 850.000 de euro. Verdict: stagnare.
  • Alexandru Paşcanu: titular la FC Voluntari, împrumutat de CFR Cluj, unde nu s-a impus. Cota piaţă este aceeaşi, 400 de euro. Verdict: regres.
  • Ionuţ Nedelcearu: titular la Ufa, în prima ligă a Rusiei. Cota de piaţă i-a crescut de la 2,5 la 4 milioane de euro. Verdict: progres.
  • Cristi Manea: rezervă la CFR Cluj, după o aventură eşuată la FCSB. Jucătorul se află, încă, sub contract cu Apollon Limassol.  Cota de piaţă i-a scăzut, de la 4 milioane de euro, la 3.2. Verdict: regres.
  • Tudor Băluţă: titular la ADO Den Haag, împrumutat la Brighton, unde nu prindea lotul. Cota sa de piaţă a scăzut cu 500.000 de euro, de la 4.5 milioane, la 4 milioane. Verdict: regres.
  • Dennis Man: titular la FCSB. Cota sa de piaţă este aceeaşi, 5.5 milioane de euro. Verdict: stagnare.
  • Ianis Hagi: titular la Glasgow Rangers, după o experienţă nereuşită la Genk. 4 milioane au plătit belgienii celor de la FC Viitorul Constanţa, în vară, după Campionatul European de Tineret. Cota sa de piaţă a scăzut cu 1 milion de euro, de la 6, la 5. Verdict: stagnare.
  • Alexandru Cicâldău: titular la U Craiova. Cota sa de piaţă a crescut, de la 4, la 4.5 milioane de euro. Verdict: stagnare.
  • George Puşcaş: titular la Reading, în Championship. I-a costat 8 milioane de euro pe englezi, în vară, când l-au achiziţionat de la Inter Milano. Cota sa de piaţă este una în creştere, în ultimele 8 luni, de la 3, la 6 milioane de euro. A debutat la echipa naţională a României, însă are probleme la Reading, unde nu prea marchează. Verdict: stagnare.
  • Andrei Ivan: titular la U Craiova. Oltenii au plătit 1.5 milioane de euro celor de la Krasnodar, însă nu se ridică la nivelul efortului financiar. Cota sa de piaţă este aceeaşi, 1 milion de euro. Verdict: regres.
  • Dragoş Nedelcu: luat împrumut, zilele acestea, de MOL Fehervar din Ungaria. Cota de piaţă este aceeaşi - 1.5 milioane de euro. Verdict: regres.
  • Vlad Dragomir: titular la Perugia, în Serie B. Cota de piaţă este aceeaşi, 1.5 milioane de euro. Verdict: stagnare.
  • Florinel Coman: titular la FCSB. Este unul dintre cei mai în formă jucători români ai momentului. Cota de piaţă a crescut, de la 3.5, la 5.5 milioane de euro. Verdict: progres.

Bilanţ: 2 jucători au progresat, 6 au stagnat, 6 au regresat.


În concluzie, specia de fotbalist român demonstrează, dacă mai era nevoie, că este una aparte. În comparaţie, dacă la români doar doi fotbalişti au progresat profesional după acel moment de glorie, semifinala de Campionat European, la englezi doar doi dintre ei au regresat. Asta în condiţiile în care Anglia nu a ieşit din acea grupă. Nu mai puţin de 10 jucători au devenit titulari după acel turneu final, iar cotele lor au explodat pur şi simplu.

Este o dovadă clară a nivelului de pregătire mentală, psihică, pe care cluburile din România îl au la nivel de copii şi juniori, şi cât de mult se pune accent pe acest lucru. Din cei 14 jucători folosiţi de Mirel Rădoi contra Angliei, 12 dintre au şi-au terminat junioratul în România, excepţii fiind Vlad Dragomir şi George Puşcaş, în Italia. Fotbaliştii români, mai ales cei tineri, demonstrează o labilitate psihică, care tinde să devină un adevărat blestem. Autosuficienţi, temători, naivi, lipsiţj de orgoliu, ambiţie şi disponibilitate de sacrificiu - cam aşa se poate descrie fotbalul românesc, la nivel juvenil, chiar şi după.

Cu toate acestea, timpul este de partea jucătorilor, însă aceştia trebuie să se "trezească" rapid şi să nu lase să se piardă-n van declaraţia lui Gică Hagi. Mai este timp suficient pentru a se construi o generaţie mult mai strălucitoarea decât cea din 1994, însă au nevoie de multă foarte multă muncă şi îndrumători "calificaţi".

Afla mai multe despre: fotbalcampionatul european de tineret 

viewscnt
Articole similare