You are here:

Spania şi-ar putea recupera locul la CM de rugby ca urmare a încălcării de către România a unei reguli a federaţiei internaţionale. Reacţia FRR

Spania şi-ar putea recupera locul la CM de rugby ca urmare a încălcării de către România a unei reguli a federaţiei internaţionale. Reacţia FRR

Rugby

Comentarii

Cotidianul El Mundo a notat că Spania şi-ar putea recupera locul la Cupa Mondială de rugby ca urmare a unei încălcări de către România a unei reguli a federaţiei internaţionale, cazul fiind unui similar cu cel al spaniolilor.

Situaţia jucătorului Gavin Van den Berg, care a dus la sancţionarea echipei naţionale pentru nerespectarea regulilor legate de rezidenţă, s-a produs şi în cazul unui jucător din echipa României, chiar federaţia care a sesizat federaţia internaţională în cazul Spaniei, scrie El Mundo.

Este vorba de Jason Tomane, jucător al României de origine neo-zeelandeză, care ar fi încălcat “regula 8”, care prevede că un jucător stărin poate fi selecţionat dacă locuieşte în ţara respectivă timp de trei ani fără întrerupere, cu o perioadă maximă de absenţă de 60 de zile.

Jurnalul a ajuns la concluzia că s-ar fi încălcat regula văzând imagini postate de sportiv în trecut în social media având localizarea Szeged.

Federaţia Română de Rugby a precizat, miercuri, că a urmat corect toţi paşii necesari în legătură cu eligibilitatea lui Jason Tomane.

“În urma unor relatări eronate din presa internaţională, Federaţia Română de Rugby clarifică faptul că au fost urmaţi corect toţi paşii necesari în legătură cu eligibilitatea lui Jason Tomane.

Conform legislaţiei române, pentru a obţine o viză de şedere valabilă pentru ţara noastră, solicitantul trebuie să aplice din afara ţării. Ca şi în cazul tuturor chestiunilor de eligibilitate, speţa a fost luată în considerare de către Comisia de Regulamente a World Rugby, care a luat act şi a susţinut circumstanţele excepţionale care au dus la situaţia ca jucătorul să se afle în afara ţării mai mult decât timpul permis, în timp ce aceste circumstanţe, în afara controlului jucătorului, au extins procesul de solicitare a vizei de către sportiv.

Federaţia susţine pe deplin procedurile puse în aplicare de World Rugby pentru a proteja integritatea jocului internaţional şi este regretabil că presa din Spania a difuzat ştirea fără a verifica faptele în prealabil”, se arată într-un comunicat al FRR.

În aprilie, presa internaţională anunţa că România va evolua la Cupa Mondială de rugby din 2023, după ce Spania a fost descalificată pentru folosirea unui jucător fără dreptul de a evolua în naţionala iberică.

Este a doua oară la rând când Spania a fost descalificată, după ediţia din 2019. Atunci şi naţionala frunzei de stejar a pierdut la masa verde calificarea la Cupa Mondială, tot pentru folosirea unui jucător fără drept de joc.

De data aceasta a fost vorba despre o problemă de eligibilitate a unui jucător de origine sud-africană, Gavin Van den Berg, ridicată de Federaţia Română de Rugby.

Pilierul de origine sud-africană Gavin van den Berg joacă în Spania din 2018, dar jucătorul clubului Alcobendas nu ar fi împlinit cei trei ani fără întrerupere (nicio plecare de pe teritoriu pentru mai mult de 60 de zile) pentru a fi eligibil, conform regulilor World Rugby. Vina constă în faptul că absenţa sa din Spania în 2020 a fost prea lungă, aparent din cauza bolii tatălui său.

În 2019, în cursa pentru Cupa Mondială din Japonia, Spania şi-a văzut visul încheiat în urma unei înfrângeri în faţa Belgiei (18-10), care a făcut să curgă multă cerneală pentru că arbitrul meciului a fost român, iar România a fost cea care a beneficiat de înfrângerea ibericilor.

Ulterior, s-a aflat că echipa spaniolă a jucat cu sportivi, în special de origine franceză, care nu erau eligibili conform regulilor World Rugby. Aşa cum a fost şi cazul României. În urma acestui caz, Rusia a fost cea care a obţinut în cele din urmă biletul pentru Cupa Mondială din Japonia.

Patru ani mai târziu, a fost aceeaşi poveste. De data aceasta, Spania s-a calificat pe teren pentru Cupa Mondială din Franţa 2023, în urma victoriei cu Portugalia (33-28) şi s-a regăsit în Grupa B a turneului final, alături de Africa de Sud, Irlanda, Scoţia şi o ultimă echipă calificată, necunoscută încă.

Însă, la 28 martie, World Rugby a deschis o anchetă, care a stabilit că Spania a aliniat un jucător neeligibil de origine sud-africană.

Ca o consecinţă directă a acestei decizii a World Rugby, România a primit un bilet direct pentru Cupa Mondială din Franţa. Portugalia va juca în noiembrie în turneul de recalificare al World Rugby.

Afla mai multe despre: spaniarugbynaţională româniei 

viewscnt
Articole similare