Italo-brazilianul Jorginho a avut o copilările zbuciumată. Considerat unul dintre cei mai buni mijlocaşi ai lumii în acest moment, fotbalistul lui Chelsea a mărturisit că în copilărie îşi iubea porecla: ”Haginho”. Manchester City - Chelsea, finala Champions League, va fi live pe Telekom Sport 1, sâmbătă, 29 mai, de la 22:00.
Dragostea unei mame
Se spune că dragostea unei mame pentru copilul ei poate muta munţii din loc. O dragoste despre care citim în romane istorice, pe care poate unii dintre noi am experimentat-o sau o vom experimenta în continuare, o dragoste menită să perforeze parcă, mai mereu, limitele fizice ale realităţii şi să pretindă în mod, clar rolul de forţă conducătoare asupra existenţei umane.
Susţinuţi de credinţa lor inflexibilă şi de simplitatea lor de muncitori, brazilienii ascund în interior o deschidere furtunoasă şi neocolită către speranţă. Înainte să-l nască, Maria Tereza a făcut o promisiune: ”Copilul meu o să fie băiat şi, aşa să-mi ajute Dumnezeu, o să fie un fotbalist profesionist. Voi face tot posibilul ca asta să se întâmple”.
Sunt cuvintele unei viitoare mame, care-şi trăgea originile dintr-un cartier sărac din Imbitumba, un oraş cu 45 de mii de locuitori din statul Santa Catarina. Locuitori obişnuiţi să afle în fiecare zi că viaţa şi iubirea bat toate dramele desfăşurate larg deasupra istoriei, toate războiale şi aproape toate nedreptăţile.
- Aplicaţia Orange Sport este gratuită şi poate fi descărcată din Google Play şi App Store.
Ea însăşi, fostă jucătoare de fotbal amator, Maria Tereza a învăţat încă de la 10 ani despre viaţă, dramă şi luptă. Şi a înţeles pe la vreo 15, când familia ei s-a dezmembrat iremediabil, că principiu vital şi iubirea pot contrazice logica asfixiantă a realităţii. Divorţul poate afecta un copil pe viaţă. În special un copil de şase ani, foarte ataşat de mama sa.
Băieţelul care a văzut constant, încă de la primele imagini, lupte dureroase plecate din orgoliu şi chinul celei pe care o idolatriza, nu avea cum să scape de consecinţe. Într-o copilările îngropată de dubiu, complicaţie intelectuală, scepticism şi comportamente înapoiate pentru „secolul XXI”, puştiul a înţeles rapid că mama reprezintă tot universul său. Părinţii săi au divorţat într-un final, iar Maria Tereza şi-a ascultat părinţii şi s-a mutat în Italia. Era anul de graţie 1997, iar Verona, unul dintre cele mai frumoase oraşe ale Italiei, avea să-i ofere lui Jorge Luiz Frello Filho o altă viaţă.
-
Manchester City - Chelsea, finala Champions League, va fi live pe Telekom Sport 1, sâmbătă, 29 mai, de la 22:00.
Din primii bani pe care Maria i-a câştigat în timp ce spăla vase într-un restaurant, i-a cumpărat lui Jorge, o minge. În încercarea de a-şi păstra promisiunea făcută înainte de naştere, mama i-a oferit fiului şansa ca primii paşi adevăraţi în viaţă, să-i facă însoţit de o minge de fotbal. Planul a continuat, iar puştiul a trecut de primele trialuri şi a fost acceptat la o echipă locală.
Încetul cu încetul a progresat, iar băieţelul cu origini braziliene se transforma de pe o zi pe alta, într-un fotbalist de viitor. În ziua în care un grup de investitori au decis să formeze un proiect fotbalistic interesant pentru a promova sportul rege în nordul Italiei, fiul Mariei Tereza s-a numărat printre cei 50 de băieţi care au fost acceptaţi şi care au trebuit să se separe de familiile lor, mergând la o şcoală situată la 180 de km de casă.
- Vrei să vezi cele mai tari competiții sportive, oriunde ai fi? Ia-ți oferta Orange Love pentru fibră și TV.
Pe vremea când împlinea 13 ani, avea să încaseze şi primii bani din fotbal. Şi-a permis luxul de a-şi scoate mama în oraş pentru a împărţi o pizza, un prim semn al recunoştinţei pe care un copil i-o purta cu adevărat mamei sale.
Cei 18 euro pe care îi câştiga săptămânal erau folosiţi de băiat pentru cartelele telefonice prin care îşi contacta în permanenţă mama: ”Am un nod în gât când încerc să vorbesc despre asta” avea să recunoască peste ani.
Când Hellas Verona a sunat-o pe Maria Tereza pentru că era interesată să-l aducă la prima echipă, mama ştia că misiunea ei a fost un succes. Băiatul ei umil, dar extrem de talentat, era pregătit de pasul spre succes. Unul care avea să vină în scurt timp.
”Mi se spunea Haginho!” Gică Hagi, mesaj emoţionant pentru brazilianul lui Chelsea
Nu e uşor să ajungi fotbalist mare. Puştiul din Imbitumba a simţit-o pe pielea sa la vârsta de 15 ani când, după propriile-i declaraţii, a fost la un pas să renunţe la fotbal. A refuzat să se auto-anuleze şi a pariat cu încredere pe cea care a pariat întotdeauna pe el, mama sa:
”Am fost devastat. Complet devastat. Când jucam pentru Berretti am întâlnit un brazilian, Rafael, care a fost portar. M-am împrietenit cu el şi i-am povestit că trăiesc cu 20 de euro pe săptămână. A pus nişte întrebări şi s-a transformat în agentul meu, care avea grijă de banii mei, pe care nu i-am mai văzut ulterior. Mama m-a salvat: ”Nici să nu te gândeşti. La mine acasă nu o să vii, nu te primesc! Lupţi până la capăt pentru ceea ce ai visat”. Mi-a dat forţă să merg înainte, pentru că visul meu era şi visul ei” mărturiseşte, printre lacrimi, Jorginho. Cel care, cu un zâmbet larg pe buze, îşi aduce aminte şi de cel care i-a servit drept idol în copilărie: "Să nu râdeţi, dar în copilărie prietenii îmi spuneau 'Haginho'", a dezvăluit el, peste ani, pentru site-ul oficial al clubului Chelsea.
E lesne de înţeles de unde această poreclă. Fără să aibă acces la răutatea pragmatică din joc a argentinienilor, brazilienii au fost înzestraţi nativ cu darul de a dansa cu mingea la picior şi au iubi întotdeauna fotbalul spectacol, fotbalul liber, fotbalul jucat de plăcere. Iar, în acea perioadă, Europa era fermecată de dansul divin de pe dreptunghiul verde al celui pe care italienii l-au numit ”Maradona din Carpaţi”.
O afirmaţie care l-a emoţionat chiar şi pe Regele fotbalului românesc. Contactat de Telekom Sport, Gică Hagi i-a răspuns lui Jorginho: ”Eu întotdeauna m-am considerat brazilian şi mi-ar fi plăcut foarte mult să joc în naţionala Braziliei. Din păcate, în '94 (n.r. Cupa Mondială din 1994. România putea juca împotriva Braziliei, dar a fost eliminată în sferturi de Suedia) nu am apucat să jucăm semfinala împotriva naţionalei lui Romario, ar fi fost ceva fantastic. Este o onoare pentru mine şi o mare bucurie că Jorginho mă considera un idol al lui şi îi urez succes în finală şi în tot ceea ce va face în viitor” a mărturisit ”Regele”
”Haginho”, titular în finala UEFA Champions League
Fără doar şi poate, omul care a impresionat la Napoli şi Chelsea, aşteaptă acum cu mult entuziasm, finala UEFA Champions League, în care este anunţat titular. Meciul pe care îl veţi putea urmări în direct la Telekom Sport 1, aduce faţă în faţă, două reprezentante ale fotbalului britanic: Chelsea şi Manchester City.
Manchester City este un club vechi, dar fără o istorie comparabilă cu cea a "greilor" din Premier League. Clubul a fost fondat în 1880 sub numele de St Mark's, din iniţiativa lui Arthur Connell, rectorul bisericii cu acelaşi nume. Echipa s-a mai numit Gorton FC şi Ardwick AFC până să primească în 1894 denumirea de Manchester City.
Schimbarea numelui echipei plus trecerea pe Hyde Road au făcut din Man City la începuturile sale, cel mai popular club din oraş. Deja în 1899, echipa evolua în prima ligă şi avea de partea sa susţinerea celei mai mari părţi a comunităţii din Manchester.
În 1904, City câştigă primul său trofeu, iar un an mai târziu o serie de jucători importanţi, în frunte cu starul Billy Meredith părăsesc echipa din cauza unor probleme financiare. City pierde şi Hyde Road ca urmare a unui incediu, iar echipa se mută pe Maine Road. Se spune că undeva în 2005, Manchester City avea undeva la 900 de mii de fani în Marea Britanie şi aproape 2 milioane la nivel mondial.
Venirea Şeicului Mansour a redimensionat pe de-a-ntregul marea masă de fani a clubului. Conform cercetărilor de la Manchester Metropolitan University, Man City are acum doar în Marea Britanie 2 milioane de fani, iar la nivel mondial, undeva la 6.5 milioane. O creştere uriaşă, evident.
Chelsea este unul dintre cele mai importante cluburi din Anglia, care şi-a petrecut cea mai mare parte din istoria sa în prima ligă. De şase ori campioană a Angliei, câştigătoare de opt ori a Cupei Angliei şi de alte cinci ori a Cupei Ligii, Chelsea a impresionat şi pe plan european, atunci când a cucerit de două ori Cupa Cupelor, de două ori UEFA Europa League, dar şi UEFA Champions League sau Supercupa Europei. Din 2003, The Blues au intrat sub patronajul lui Roman Abramovic, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia.
Manchester City va disputa prima sa finală de UCL din istorie, în timp ce Chelsea se află la cea de-a treia experienţă. Din cauza pandemiei de coronavirus, finala UEFA Champions League din acest an a fost mutată de la Istanbul la Porto, pe Estadio do Dragao. Meciul dintre Chelsea şi Manchester City va avea loc pe 29 mai şi va fi arbitrat de arbitrul spaniol Antonio Mateu Lahoz. Partida va fi transmisă în direct de Telekom Sport 1.
- 160 de meciuri a jucat Jorginho pentru Napoli
- 139 de meciuri are el pentru Chelsea
- 27 de selecţii a adunat Jorginho pentru naţionala Italiei
- Giacomo Frello este numele strămoşului său italian, datorită căruia Jorginho şi-a luat şi cetăţenie italiană
- 5 goluri a marcat el pentru prima reprezentativă a Italiei
- 45 de milioane de euro este cota sa de piaţă, fiind considerat unul dintre mijlocaşii defensivi de top din lume
Manchester City - Chelsea, finala Champions League, va fi live pe Telekom Sport 1, sâmbătă, 29 mai, de la 22:00.
sursa foto: Goal.com, Gentlemanultra.com, Lifebogger.com
Afla mai multe despre: jorginho, chelsea, napoli, gheorghe hagi