Ştafeta torţei olimpice a pornit, joi, de la Fukushima, fără public şi în condiţii sanitare stricte, informează lequipe.fr.
Torţa metalică placată cu aur roz, în formă de floare de cireş în partea sa superioară, a fost aprinsă în simbolicul complex sportiv J-Village, care a servit ca bază pentru operaţiuni de salvare după dezastrul nuclear din 11 martie 2011, ce a urmat unui cutremur şi tsunami, în nord-estul Japoniei. Vorbind la ceremonie, preşedintele Tokyo 2020, Seiko Hashimoto, a spus că speră că flacăra olimpică va fi "o rază de lumină la capătul întunericului”.
"Nu sunt multe veşti bune în acest moment, aşa că sperăm că asta poate aduce ceva pozitiv oamenilor", a spus Aya Sameshima, campioană mondială la fotbal în 2011, care a luat parte la ştafetă alături de foste coechipiere. Evenimentul, la care trebuie să participe zece mii de alergători timp de 121 de zile, va fi diferit de cele anterioare, la fel va jocurile.
Spectatorii, ţinuţi departe de ceremonia de start şi de prima secţiune a traseului, vor trebui să poarte măşti şi să nu aclame. Publicul va putea apoi să urmărească traseul flăcării, care va trece prin cele 47 de departamente ale Japoniei înainte de a ajunge la Stadionul Naţional din Tokyo pentru ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, din 23 iulie.
- Aplicaţia Orange Sport este gratuită şi poate fi descărcată din Google Play şi App Store.
Traseul torţei olimpice va urma o cale sinuoasă, mergând mai întâi spre sud, până la insulele Okinawa, apoi se va întoarce în nord, la Hokkaido şi în cele din urmă se va îndrepta din nou către sud, spre Tokyo. Câteva zeci de alergători care ar fi trebuit să facă parte din ştafetă s-au retras, invocând probleme de program sau îngrijorări legate de pandemie.
Oficialii locali au avertizat că ar putea anula ştafeta dacă măsurile anti-Covid nu vor fi sporite, iar organizatorii au declarat că ştafeta ar putea fi suspendată dacă va provoca o aglomeraţie prea mare. Flacăra olimpică a sosit în Japonia în martie 2020, cu doar patru zile înainte de decizia de a amâna Jocurile Olimpice din cauza pandemiei de coronavirus.
Un an mai târziu, situaţia sanitară este încă îngrijorătoare, în ciuda apariţiei primelor vaccinuri, iar oficialii olimpici se confruntă cu un scepticism din partea populaţiei japoneze. Spectatorii din străinătate nu vor putea să participe la jocuri şi este posibil ca pe stadioane să fie impusă o limitare a numărului de spectatori din Japonia.
- Vrei să vezi cele mai tari competiții sportive, oriunde ai fi? Ia-ți oferta Orange Love pentru fibră și TV.
Afla mai multe despre: jocurile olimpice