Orice sport este bazat pe un set clar de reguli care trebuie respectate de jucători, indiferent că ne referim la sporturi individuale sau de echipă. Scorul este cel care contabilizează performanţa în joc, fiind teoretic un rezultat al unei combinaţii între talent, abilităţi, tehnici dobândite în timp.
În ciuda acestor elemente absolut raţionale, uneori norocul şi inspiraţia de moment reprezintă factori decisivi. Aşa se explică situaţii în care unii sportivi de top sau unele echipe extrem de puternice prezintă momente în care evoluează extrem de slab, în mod inexplicabil.
La polul opus, putem observa sportivi şi echipe fără prea mari pretenţii, care, în mod la fel de neaşteptat, reuşesc rezultate remarcabile în unele contexte.
Adesea, astfel de rezultate alternează mult, fără un motiv clar. Un exemplu recent de evoluţie surprinzătoare, greu de anticipat, vine din primul eşalon al campionatului naţional de fotbal din România.
- Aplicaţia Orange Sport este gratuită şi poate fi descărcată din Google Play şi App Store.
În decurs de câteva etape, Poli Iaşi a învins echipe mult mai puternice precum FCSB, Universitatea Craiova şi U Cluj, dar a fost zdrobită de Hermannstadt (scor 6-2 în favoarea formaţiei din Sibiu) şi a pierdut, de asemenea, cu Gloria Buzău şi Farul Constanţa.
În acest context, în care norocul are influenţa sa într-o competiţie sportivă, apar diverse superstiţii şi ritualuri adoptate pe de o parte de protagonişti, pe de altă parte de susţinătorii acestora.
Influenţa fanilor - modul în care acţionează suporterii
Este clar că fanii pot avea un rol important în unele tipuri de întreceri sportive, mobilizându-şi favoriţii. În ţara noastră, acest lucru se observă mai ales la fotbal, dar şi în handbal sau baschet, în competiţiile la nivel înalt. Mai nou, influenţa poate fi transmisă şi prin suportul manifestat pe reţelele de socializare, unde sportivi precum jucătoarea de tenis Simona Halep sau înotătorul David Popovici au o mulţime de fani.
Dincolo de încurajarea efectivă din tribune sau prin mijloace electronice, unii suporteri apelează şi la superstiţii. Spre exemplu, încearcă să recreeze anumite situaţii în care echipa favorită sau sportivul favorit a avut un rezultat bun. Poate fi vorba despre purtarea unui anumit tricou norocos, de vizionarea evenimentului într-un anumit loc, alături de anumite persoane.
- Vrei să vezi cele mai tari competiții sportive, oriunde ai fi? Ia-ți oferta Orange Love pentru fibră și TV.
Sportivii şi procedurile aducătoare de noroc
Obiecte norocoase sunt folosite adesea chiar de către sportivi. Aceştia pot purta mici accesorii cu valoare sentimentală (de tip talisman, brăţară etc.) sau pot folosi echipamente despre care cred că le aduc noroc. Sportivii merg mai departe în această privinţă şi pot avea anumite ritualuri înainte de joc - de exemplu un salut special al echipei, anumite mişcări, cântece, replici.
De ce sportivii şi echipele adoptă superstiţii şi ritualuri? Aceste obiceiuri sunt legate de dorinţa de a aplica metode de luptă cu stresul. Aplicând un anumit ritual, se apelează la puterea convingerii personale. Se poate compara situaţia cu efectul placebo, care descrie orice efect psihologic sau fizic obţinut prin credinţa că un presupus tratament ar oferi avantaje stării de sănătate a unei persoane, fără a exista vreo motivaţie ştiinţifică. Superstiţiile şi ritualurile ţin inclusiv de dorinţa de control.
Exemple de asemenea proceduri pot fi observate la:
- Tenis - unii jucători nu calcă liniile de la teren între seturi
- Baschet - anumite ritualuri înainte de aruncare, de exemplu dribling sau mişcări repetate
- Hochei - tradiţia de a nu atinge cupa Stanley până nu este câştigată
- Sporturi cu motor - unii piloţi evită să îşi schimbe casca înainte de curse importante
Ritualurile înainte de un eveniment sportiv pot presupune o anumită rutină de pregătire fizică şi mentală, anumite alimente şi băuturi consumate repetitiv, rugăciuni sau meditaţii personale înainte de a intra în competiţie. La nivel de echipă, de obicei este vorba despre cântece, strigăte de luptă, intrări pe teren într-o anumită ordine. Mai pot exista superstiţii legate de modalitatea de transport spre locul de desfăşurare a meciului, drumul spre stadion sau hotelul unde se cazează echipa.
Superstiţii şi ritualuri în alte domenii
Sportul nu este singurul domeniu în care se aplică superstiţii şi ritualuri. La nivel social, unele obiceiuri ţin de cultura locală. Ne putem referi la diverse situaţii despre care se spune că ar genera noroc sau ghinion, aşa cum sunt trecutul pe sub o scară, interacţiunea cu o pisică neagră pe drum sau folosirea talismanelor - trifoi cu patru foi, potcoavă, cifre norocoase.
Înainte de un interviu de angajare sau de prezentarea unui raport important la locul de muncă, unele persoane apelează de asemenea la ritualuri şi superstiţii. Poate fi cazul şi în momentele în care se merge la o primă întâlnire cu o nouă persoană cunoscută pe o aplicaţie de dating.
Astfel de obiceiuri se întâlnesc şi la mulţi pasionaţi de jocuri de cazinou. În această categorie, norocul are un rol esenţial, aşadar se poate încerca atragerea sa înainte de o sesiune de pacanele sau înainte de a te aşeza la o masă de blackjack ori ruletă, într-un cazinou terestru sau pe o platformă de online casino. Funcţionează sau nu, fiecare jucător poate trage propriile concluzii, căci din punct de vedere ştiinţific este evident că asemenea certitudini nu există.
Cazuri celebre de superstiţii şi ritualuri în sport
Este de notorietate modul în care fostul selecţioner al Naţionalei României, Anghel Iordănescu, apela în mod vizibil la solicitarea ajutorului divin înainte de meciuri importante şi în timpul lor, folosind mai multe iconiţe.
Privind la nivel internaţional, sunt celebre situaţiile unor sportivi legendari precum Michael Jordan (purtarea unui anumit tricou norocos sub echipamentul său) sau Rafael Nadal (aşezarea sticlelor de apă şi evitarea liniilor terenului).
Afla mai multe despre: sport