You are here:

Talent pierdut "pe drum"! TOP 10 fotbalişti români care nu au reuşit să confirme aşteptările uriaşe în ultimul deceniu

Talent pierdut "pe drum"! TOP 10 fotbalişti români care nu au reuşit să confirme aşteptările uriaşe în ultimul deceniugalerie foto

Fotbal intern

Comentarii

„S-a născut talent şi a murit speranţă” e deja o expresie bine întipărită în limbajul de lemn al presei sportive şi al analiştilor sportivi din România. Fotbalul românesc a cunoscut de-a lungul timpului jucători talentaţi, dar care, din diferite motive, nu au reuşit să ajungă niciodată sus şi să strălucească la adevărata lor valoare.

Ultimul deceniu a fost unul bogat dacă privim din această perspectivă, mulţi jucători talentaţi, vazuţi la un moment dat ca soluţii reale şi de viitor pentru echipa naţională, pierzîndu-se pe drum.

10. Alexandru Curtean

Ascensiunea lui Curtean a început la Gaz Metan Mediaş, iar după un sezon în care a strălucit era de aşteptat un transfer în străinătate. Pînă să evolueze „afară”, mijlocaşul a mai trecut pe la Timişoara şi Dinamo, iar marea sa evadare într-un campionat străin s-a înfăptuit târziu, la 27 de ani, când a acceptat oferta bulgarilor de la Botev Plovdiv. După încă două experienţe în România, la Gaz Metan şi ACS Poli, Curtean şi-a mai încercat o dată norocul în străinatate la Atyrau, formaţie modestă din Kazahstan. În prezent evoluează la Gaz Metan Mediaş.

9. Ovidiu Herea
George Copos îşi freca mâinile de bucurie când l-a cumpărat pe Ovidiu Herea de la FC Naţional. Fotbalistul era pe val iar patronul Rapidului si-a dat seama că ar putea scoate bani frumoşi pe el în viitor. Nu a fost să fie, Herea părăsind Rapidul în 2013 pentru a se alătura elveţienilor de la FC Sion. A urmat apoi o experienţă în Grecia la Skoda Xanthi, după care s-a întors acasă şi a bifat, pe rând, Pandurii, Chiajna şi Viitorul. Pentru echipa naţională a adunat doar două prezenţe şi a marcat un gol în amicalul cu San Marino.

8. Sabrin Sburlea
O altă ţeapă luată de George Copos a reprezentat-o Sabrin Sburlea. După ce a marcat pe bandă rulantă la FC Braşov şi era dorit şi de Steaua, Sburlea a venit în Giuleşti, însă nu a rupt gura târgului. A urmat un transfer la Vaslui, iar după doar un sezon petrecut în Moldova, a plecat în Germania, unele voci speculând că s-a lăsat de fotbal şi s-a făcut şofer. Preferatul lui Lucescu jr. nu a mai reuşit să joace la nivel înalt, însă a trecut pe la mai multe echipe din ligile inferioare nemţeşti.

7. Dumitru Copil

WorldSoccer îl punea pe Dumitru Copil deasupra unor fotbalişti precum Ozil, Mata, Kroos ori Alexis Sanchez într-un top al celor mai promiţători tineri fotbalişti întocmit în 2007. Dorit la doar 16 ani de către Liverpool, Celtic şi Heart of Midlothian, Copil i-a ales pe cei din urmă, însă avea să se întoarcă acasă după doar un an. A urmat apoi decăderea, arădeanul zbătîndu-se în ligile inferioare din România. FC Bihor, Jiul Petroşani, Şoimii Pîncota, CS Ineu, UTA Arad şi Atletico Arad sunt echipele pe la care a trecut Dumitru Copil. Ajuns la 27 de ani, mijlocaşul evolueaza în prezent pentru Şoimii Lipova. ”Daca m-aş întâlni cu mine, cel de la 16 ani, i-aş da două palme, să se trezească!”, declara Dumitru Copil pentru Prosport în urmă cu câţiva ani.

6. Andrei Ionescu

O altă ”Perlă a Craiovei” care s-a pierdut pe drum este Andrei Ionescu. ”Micul Balaci”, aşa cum era alintat de către craioveni a ajuns la Steaua în 2008, Gigi Becali plătindu-i lui Adrian Mititelu 800.000 de euro. Nu a reuşit să se impună, astfel că a fost împrumutat la Iaşi. După trei sezoane în care nu a reuşit să impresioneze în tricoul roş-albastru, Ionescu a plecat în străinătate, la Royal Antwerp. Au urmat Ferencvaros, Naft Al-Janoob (Irak I), FC Eindhoven, ASIL Lysi (Cipru II), după care s-a întors în România, la FC Voluntari. După o jumătate de sezon în care a totalizat 126 de minute şi a reuşit doar o pasă de gol pentru ilfoveni, a decis să plece în India, la Aizawl FC.

5. Liviu Ganea

Marea speranţă a dinamoviştilor nu a reuşit să-şi atingă potenţialul din cauza accidentărilor foarte dese. Ganea a strălucit la Dinamo la sfârşitul anilor 2000, unde marca pe bandă rulantă şi era deja văzut ca urmaş al lui Ionel Dănciulescu. Faţă de ceilalţi ”colegi” de clasament, Liviu Ganea nu a prins niciun transfer în străinătate, evoluând doar în ţară, pentru Astra, CFR Cluj, Chiajna, FC Braşov, CSMS Iaşi şi Academica Clinceni. Retras la doar 29 de ani, a acceptat să reintre în circuit şi să joace pentru Carmen Bucureşti în liga a patra, unde nivelul este mult mai scăzut.

4. Cosmin Matei

După ce a impresionat la Farul, Cosmin Matei a prins un transfer la Steaua. Avea doar 19 ani atunci, o tonă de talent, însă dezamăgea la capitolul seriozitate. După doar un sezon, Gigi Becali l-a vândut la Astra, iar mai apoi a ajuns la Dinamo. După patru sezoane în Ştefan cel Mare, Matei a luat calea străinătăţii, viitoarea destinaţie fiind Atromithos Atena, urmând ca după doar şase luni să ajungă în Turcia, la Genclerbirligi. Chiar dacă are doar 26 de ani, Cosmin Matei pare să-şi fi irosit toate şansele.

3. Alexandru Ioniţă I

Un alt fotbalist talentat al rapidiştilor a fost şi Alexandru Ioniţă I. Venit de la echipa de tineret a giuleştenilor, şi croit drum uşor spre inimile suporterilor alb-vişinii, graţie golurilor spectaculoase. După un tur de campionat excelent în 2010 ofertele din străinătate au început să curgă, iar George Copos a acceptat să-l trimită la FC Koln în schimbul a 2,5 milioane de euro. Regretatul Nae Manea parcă ar fi prevestit dezastrul. ”Sper să nu şi-o ia în cap!”, declara fosta glorie rapidistă imediat după transfer. În 2012 se întorcea la Rapid, fără vreo realizare notabilă în Germania, iar după un sezon mediocru pleacă în Turcia, la Orduspor. Au urmat scurte aventuri la AEL Limassol, FC Voluntari, Farul, ASA Tg. Mureş iar în prezent, la 28 ani, evoluează pentru Aris Limassol. 

2. Florin şi Mihai Costea

Destinul fraţilor Costea este demn de producţiile hollywoodiene, însă povestea lor nu a cunoscut un happy-end. Cei doi au fost trofeele cele mai de preţ ale lui Adrian Mititelu, patronul oltenilor crezând că va obţine zeci de milioane de pe urma transferurilor lor. Echipe precum Koln sau FC Porto i-ar fi dorit, însă toate s-au lovit de refuzul lui Mititelu. În cele din urmă, Mihai a ajuns la Steaua în schimbul a 1,4 milioane de euro, iar după dezafilierea Craiovei, i s-a alăturat şi Florin. Carierele ambilor fraţi au luat-o la vale după ce s-au despărţit de roş-albaştri. În prezent, Florin Costea joaca la ACS Şirineşti, în liga a IIIa, în timp ce fratele său mai mic este liber de contract, după cîteva experienţe eşuate în Emiratele Arabe.

1. Adrian Cristea

Lista nu ar fi completă dacă nu l-am nominaliza şi pe „Prinţul” Cristea, unul dintre cele mai mari talente ale deceniului şi, probabil, şi cea mai mare dezamăgire. Crescut la Poli Iaşi, dar consacrat la Dinamo, Adrian Cristea nu a reuşit să-şi atingă niciodată potenţialul, deşi s-a aflat de multe ori în atenţia echipelor din străinătate. Singura experienţă pe meleaguri străine a avut-o la Standard Liege, însă nu a reuşit să se impună, astfel că s-a întors în ţară după doar jumătate de sezon. La final de carieră, pentru că este liber de contract de aproape un an deja, în urma lui Adrian Cristea rămîne doar impresia că se putea mai mult dacă „Prinţul” ar fi fost mai prezent pe teren decât în tabloide.

 Galerie foto

Afla mai multe despre: topfotbalisti romaniadrian cristeasabrin sburleaovidiu hereaflorin costeamihai costea 

viewscnt
Articole similare