Tocmai a început a 101-a ediţie a Ligii 1 la fotbal, iar până acum în campionatul intern au jucat sute de jucători străini, în special în ultimele trei decenii.
Mulţi dintre ei au venit aşa cum au plecat, fără să aducă într-adevăr un plus de valoare campionatului, însă au existat şi destule excepţii. Dintre aceste excepţii am selectat 10 jucători care vor rămâne cu siguranţă în memoria fanilor din România, nu numai prin prestaţiile de pe teren. Ei dintre ei au ajuns să fie, dacă nu iubiţi, măcar apreciaţi şi de fanii echipelor rivale.
Cu siguranţă, lista putea conţine mai multe nume, însă ne-am oprit la 10. Aşteptăm sugestiile voastre în zona comentariilor.
10. Ousmane N'Doye (Vaslui, Dinamo, Astra, ASA Târgu Mureş)
Ajuns în România în 2008, la Vaslui, N'Doye s-a făcut rapid remarcat prin calităţile sale fizice şi tehnice şi după un singur sezon făcea pasul spre Dinamo. A petrecut aproape un deceniu în Liga 1, perioadă în care se poate spune că a devenit român prin adopţie. Ne-a învăţat limba şi s-a făcut plăcut şi printre fanii rivali prin simţul umorului.
- Aplicaţia Orange Sport este gratuită şi poate fi descărcată din Google Play şi App Store.
9. Jeremie N'Jock (UTA, Craiova)
Uriaşul camerunez nu a jucat foarte mult în România, însă a avut şansa să reprezinte două din cele mai iubite echipe din ţara noastră: UTA şi Universitatea Craiova. Şi a avut parte de două sezoane excepţionale, care l-au păstrat în memoria fanilor.
După un sezon la UTA, cu 9 goluri înscrise în 23 de meciuri, N'Jock a făcut pasul în 2003 spre o echipă a Craiovei care visa din nou la glorie. A înscris 15 goluri în 33 de meciuri în acel sezon, fiind idolul tribunelor, după care s-a transferat în Belgia, la Mons.
A revenit în România pentru două sezoane (2007-2009), însă evoluţiile sale nu au mai fost la acelaşi nivel.
8. Emmanuel Godfoid (Rapid)
E posibil ca mulţi microbişti neutri să-l fi uitat deja pe Godfroid, însă suporterii Rapidului îl ţin cu siguranţă minte. Belgianul venea în România la 30 de ani, în 2002, când Mircea Rednic îl convingea să semneze cu Rapid.
Necunoscut pentru mulţi şi fără cifre care să atragă atenţia, Godfroid a ăcut un sezon impresionant în tricoul Rapidului, echipă care câştiga al treliea titlu din istorie în 2003. Mijlocaşul a impresionat prin profesionalismul său, fiind unul din punctele fixe ale echipei în perioada 2002-2004, cu opt goluri marcate în 52 de meciuri stârnse în campionat.
7. Jon McKain (Naţional, Timişoara)
Jonathan McKain a petrecut cinci sezoane în România şi a jucat pentru FC Naţional şi Poli Timişoara, fiind fotbalistul care a reuşit să schimbe părerea multor microbişti români despre jucătorii Australieni.
S-a făcut remarcat la FC Naţional, iar evoluţiile sale au deschis uşa şi altor conaţionali veniţi să-şi facă un nume în România. După un sezon excelent la Naţional, McKain a ajuns şi în echipa naţională a Australiei, pentru care a strâns 16 prezenţe.
6. Ricardo Cadu (CFR Cluj)
Ultraşii echipelor din Bucureşti nu o să fie prea fericiţi să audă numele lui Ricrdo Cadu, însă fundaşul portughez e privit la superlativ în Ardeal şi în special în Cluj. Opt sezoane a petrecut Cadu la CFR Cluj, iar de numele său se leagă cele mai importante performanţe ale trupei din Gruia şi ascensiunea incredibilă avută de ardelenei în a doua parte a deceniului trecut. Ajuns căpitan la CFR, Cadu şi-a câştigat respectul tuturor fanilor din România.
5. Cyril Thereau (Steaua)
Thereau a jucat extrem de puţin în România (sezonul 2006-2007), însă a intrat lejer în topul celor mai iubiţi jucători străini din istoria Stelei. Primit cu braţele deschise de fani, într-o perioadă în care echipa suferea în ofensivă, Thereau a devenit rapid favoritul peluzei şi i-a răsplătit pe fani cu 10 goluri în doar 17 meciuri. A plecat la finalul sezonului la Anderlecht, iar clubul a făcut şi un profit însemnat: 3 milioane de euro.
4. Filipe Teixeira (Braşov, Rapid, Petrolul, Astra, FCSB)
Teixeira e singurul jucător din top care încă evoluează în Liga 1, iar portughezul îşi merită cu prisosinţă poziţia în acest clasament.
Ajuns la 37 de ani, mijlocaşul trecut şi pe la PSG la începutul carierei a jucat pentru cinci echipe din România şi peste tot a reuşit să lase o impresie excelentă. Motiv pentru care nu poate fi considerat "persona non-grata" pe niciun stadion din România, chiar dacă a jucat inclusiv pentru două mari rivale Rapid şi FCSB.
Teixeira pare definiţia din dicţionar a cuvântului profesionist, iar calităţile sale tehnice îl transformă într-un fotbalist ce poate fi urmărit cu plăcere şi de fanii neutri.
3. Eric de Oliveira (Gaz Metan, Pandurii, Viitorul)
Brazilianul Eric este al doilea marcator strâini din istoria Ligii 1, cu 56 de reuşite, deşi a jucat în special pentru echipe din plan secund. Poate tocmai din acest motiv, Eric e simpatizat de majoritatea microbiştilor români, indiferent de echipa susţinută.
De-a lungul timpului, prestaţiile foarte bune din campionat l-au transformat pe Eric într-o ţintă pe piaţa transferurilor pentru granzii campionatului, iar fanii formaţiilor cu pretenţii i-au transmis brazilianului de fiecare dată când au avut ocazia că e aştpetat cu braţele deschse.
2. Wesley Lopes (Vaslui)
Lider în clasamentul all-time al marcatorilor străini este brazilianul Wesley Lopes, care a reuşit nu mai puţin de 64 de goluri în doar trei sezoane petrecute la FC Vaslui.
Considerat de mulţi cel mai bun jucător străin trecut prin România, Wesley s-a făcut remaracat prin calităţile fotbalistice şi va rămâne cu siguranţă în memoria fanilor români, indiferent de echipa susţinută.
- Vrei să vezi cele mai tari competiții sportive, oriunde ai fi? Ia-ți oferta Orange Love pentru fibră și TV.
1. Sulejman Demollari (Dinamo)
Încheiem topul cu albanezul Sulejman Demollari, primul jucător străin devenit cu adevărat vedetă în România după Revoluţie. Demollari a făcut parte dintr-o echipa a lui Dinamo care în 1992 cucerea titlul în România fără înfrângere şi în care el era privit drept "vioara întâi" (a înscris 18 goluri din poziţie de mijlocaş în sezonul 1991-1992).
A petrecut aproape patru sezoane în România, perioadă în care a înscris de 36 de ori în 100 de partide şi rămâne în memoria dinamoviştilor şi nu numai.
Afla mai multe despre: top 10, straini romania, straini in liga 1, cei mai iubiti straini