You are here:

VIDEO | Arbitrii români se simt pregătiţi fizic pentru "luptele" din Liga 1. Se aşteaptă cu nerăbdare implementarea VAR-ului. "Va fi ca o plasă de siguranţă pentru noi"

VIDEO | Arbitrii români se simt pregătiţi fizic pentru "luptele" din Liga 1. Se aşteaptă cu nerăbdare implementarea VAR-ului. "Va fi ca o plasă de siguranţă pentru noi"

Fotbal

Comentarii

Vineri, arbitrii români au efectuat testele fizice pentru a se observa nivelul la care sunt acum, la doar câteva zile înaintea reînceperii Ligii 1.

Radu Petrescu (38 de ani), unul dintre arbitrii constanţi, valoroşi, ai Ligii 1 nu se plânge de faptul că Liga 1 revine mai devreme ca de obicei şi se simte pregătit fizic. Arbitru din 2002, sub egida FIFA din 2012, Radu Petrescu a bifat şase partide în prima parte de campionat, însă a arbitrat şi de patru ori în grupele Europa League, în Liga Naţiunilor, dar şi un duel amical între Moldova şi Rusia, încheiat 0-0.

"Într-adevăr a fost foarte scurtă, chiar vorbeam cu unii dintre colegii cu care am dat azi testele că, de obicei, în jurul datei de 5-6 ianuarie începeam pregătirea pentru testele care de obicei erau la început de februarie. Acum am avut doar undeva la 2-3 zile de pauză completă, în jurul Crăciunului, după care imediat am început pregătirea. Am avut pauză, pe 1 am început pregătirea, iar în fiecare zi am făcut pregătire. Pregătirea pe care am făcut-o în turul campionatului, cu siguranţă că se va menţione şi în partea a doua. Faptul că au fost doar câteva zile scurte de pauză, nu ne afectează, suntem pregătiţi pentru începutul campioantului. Cu siguranţă că şi jucătorii se vor resimţi mai mult, poate, după această scurtă pauză, dar noi suntem pregătiţi", a declarat Radu Petrescu, pentru FRF TV.

CCA le-a oferit arbitrilor interesaţi, pasionaţi şi atenţi la detalii, un cont online unde poate urmări şi analiza toate partidele jucate până acum în Liga 1, în acest sezon. Aceştia pot observa comportamentele jucătorilor sau manierele de joc impuse de antrenori, pentru a şti la ce să se aştepte pe viitor. 

"Mulţumită conducerii comisiei am primit un cont şi o parola la care avem acces la meciurile Ligii 1, putem studia în amănunt echipele pe care le arbitrăm, diverse situaţii, faze fixe, anumite momente, anumiţi jucători, absolut tot ceea ce avem nevoie pentru pregătirea unui meci, din toate punctele de vedere. Cred că în ultimii ani s-au făcut progrese foarte mari. Gândiţi-vă că acum avem doi arbitri în grupele Ligii Campionilor, arbitri care arbitrează frecvent în Europa league. Arbitrajul românesc este fără discuţie pe un trend ascendent. Gândiţi-vă că acum câţiva ani, când un arbitru avea un meci în grupele Ligii era un moment de sărbătoare, erau conferinţe de presă, era efectiv un eveniment. Acum este o constanţă acest lucru, să ne bucurăm de ea şi să ajungem şi noi să arbitrăm acolo", a completat Petrescu.

Referitor la VAR, Radu Petrescu este nerăbdător să fie implimentat şi în România, pentru a se evita viitoarele greşeli de arbitraj.

"(Despre VAR) Există cursuri pe care le vom face, cursuri de instruire care durează a 6 luni intensive şi cel mai important este experienţa practică, ca la orice lucru. Degeaba studiem doar parte teoretică, partea practică cu jucători, cu simulări de faze, cu simulări de situaţii, doar acestea ne pot ajuta şi ne pot învăţa. Cu siguranţă că acest sistem va ajuta arbitrajul. Sistemul VAR este ca o paraşută, ca o plasă de siguranţă pentru noi arbitri, atât timp cât pe teren facem o greşeală, avem posibilitatea, mulţumită colegului care va fi în camera VAR, să o corectăm. Cu siguranţă va fi un pas înainte. Sperăm cât mai repede să se implementeze şi la noi", a adăugat Petrescu.

Preşedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, grecul Kyros Vassaras, este de părere că arbitrii români s-au descurcat bine, în mare parte, sezonul trecut, dar că vor avea o continuare mult mai bună. În plus, acesta este sigur că arbitrii se vor descurca excelent odată cu implementarea arbitrajului video în Liga 1, odată ce se va ajunge la nivelul optim de informaţie şi instalare tehnologică, necesare pentru buna funcţionare a VAR-ului.

"Pot să spun că de la început, pentru toţi, jucători, antrenori, arbitri, a fost o perioadă dificilă. Cred că toată lumea a fost afectată de acest COVID-19, la fel s-a întâmplat şi cu arbitri. Da, nu am început bine fiindcă arbitrii nu erau atât de de bine pregătiţi, nu au avut vacanţă pentru că au terminat târziu sezonul trecut. Apoi l-am început devreme pe următorul. Dar la finalul turului şi, după mijlocul sezonului, au fost prestaţii bune, fără greşeli majore, pot spune, şi cred că vom continua în acest mod, dar într-un mod mai bun. Acum sunt deja în curs, sunt deja pregătiţi pentru sezon. Am analizat multe lucruri şi cred că vom avea un sezon foarte bun până la final. 

(Sunt pregătiţi arbitrii pentru VAR?) Arbitrii trebuie să facă o pregătire practică specifică pentru VAR. Aşa că, să spunem că acum că sunt pregătiţi, ar fi prea devreme. Dar sunt pregătiţi din punct de vedere teoretic, chiar dacă nu ştim dacă vom avea VAR. Însă noi am făcut parte teoretică pentru câştiga timp în viitor. Atunci când se va lua o decizie, când o să se ajunge la o înţelegere pentru implementare, trebuie să ne gândim la o perioadă, pentru mine de cel puţin 8 luni, pentru a fi gata, să fim pregătiţi pentru primul meci, după această perioadă de antrenament. Fiindcă avem nevoie de o mulţime de materiale didactice, avem nevoie de cele tehnice,  avem nevoie de dube, de tehnologie, iar acestea nu sunt legate de arbitrii. Sunt nişte lucruri care trebuie să fie procurate de cei care fac înţelegerea cu producătorul tehnologiei", a declarat Kyros Vassaras, pentru FRF TV.

Afla mai multe despre: fotbal 

viewscnt
Articole similare