Astăzi a avut loc Adunarea Generală a Ligii Profesioniste de Fotbal. Principala temă a întâlnirii a fost găsirea unei soluţii pentru implementarea sistemului VAR la meciurile din Liga I.
"A fost o întrunire a LPF, în care am vrut să informăm ce se întâmplă cu sistemul VAR, sunt foarte multe speculaţii şi am vrut să lămurim cu cluburile în ce situaţie suntem. Am tras concluzia să mai facem un drum la FRF, pentru o întâlnire cu reprezentantul drepturilor TV şi cu domnul Burleanu, pentru a debloca această situaţie.
Şcolarizarea arbitrilor durează cel puţin 6 luni. Dacă deblocăm situaţia, peste 6 luni, poate 8, abia atunci vom putea avea VAR. Am putea la nişte meciuri foarte importante să implementăm această opţiune. Dacă nu, aşteptăm şi atunci când vom fi gata, intrăm cu toate meciurile.
Burleanu m-a chemat la Federaţie, mă prezint la dânsul că e mai mare decât mine în vârstă. Eu la el, nu el la mine. Mă duc, vedem dacă putem debloca această situaţie. M-a sunat domnul Orlando Nicoară, de la eAD, să mergem împreună, să fie el mediator” , a spus Gino Iorgulescu.
- Aplicaţia Orange Sport este gratuită şi poate fi descărcată din Google Play şi App Store.
"Întâlnirea a durat mult, am luat povestea de la început, încă din 2018, când au fost primele demersuri pentru implementarea VAR. FRF a folosit fondurile de la FIFA pentru alte proiecte în loc de VAR. LPF are sarcina de a furniza tehnologia şi operarea VAR, iar FRF de a pregăti arbitri. Am văzut tot felul dezinformări în spaţiul public. LPF nu şi-a dorit să conducă acest proiect, nu am impus FRF să existe un manager de proiect în zona de formare a arbitrilor pentru VAR.
Am propus să existe o conducere în următorul fel: FRF prin domnul Deaconu să conducă toată coordonarea arbitrilor, iar LPF prin domnul Pongratz, iar apoi prin domnul Avram, să organizeze ceea ce înseamnă partea de tehnologie. În ceea ce priveşte partea de tehnologie, lucrurile sunt rezolvate. Nu avem doar 2 maşini VAR, ci 4. Două echipate complet, care pot furniza serviciul VAR, iar alte două care vor fi echipate de îndată ce se va încheia o înţlegere între LPF şi FRF.
Au fost voci în spaţiul public care au spus că trebuie să plătim noi aceste cheltuieli. Legea este foarte clară, aceste cheltuieli trebuie suportate de FRF. Nu este vorba despre o negociere, le suportă cel care trebuie să le suporte potrivit legii. Delegarea arbitrilor VAR se va face de către CCA, nu există interes din partea LPF să aibă vreo ingerinţă în această activitate.
Mai sunt disponibili bani pe platforma FIFA Forward 2.0 pentru a fi accesaţi de FRF. Cluburile din Liga 1 nu pot vota să acorde un sprijin financiar, nu pot vota împotriva unor norme imperative” , a declarat Justin Ştefan.
- Vrei să vezi cele mai tari competiții sportive, oriunde ai fi? Ia-ți oferta Orange Love pentru fibră și TV.
Astăzi (4 martie), de la ora 12:00, va avea loc o Adunare Generală la sediul LPF. Întâlnirea va avea loc alături de preşedinţii cluburilor şi se va aborda tema implementării VAR în Liga 1.
Adunare Generală la sediul LPF
Reprezentanţii LPF au încercat să ajungă la un acord comun cu Federaţia Română de Fotbal pentru implementarea sistemului VAR, însă, în urma refuzului primit din partea federalilor, cei de la LPF au decis să facă o Adunare Generală cu preşedinţii cluburilor din Liga 1 pentru a găsi soluţii cât mai rapide pentru a implementarea tehnologiei de arbitraj video.
Suma pentru care VAR s-ar putea implementa şi în Liga 1 este de 550.000 de euro, iar o parte din cluburile campionatului românesc şi-au dat deja acordul pentru a ajuta financiar acest lucru, costuri în care va intra şi pregătirea arbitrilor.
Echipele din Liga 1 sunt gata să susţină implementarea VAR în Liga 1
FCSB, FC Botoşani şi Sepsi Sf. Gheorghe sunt cluburile care şi-au arătat deja intenţia de a susţine acest proiect şi care au venit cu propunerea ca suma de 550.000 de euro să se împartă în mod egal la fiecare club din Liga 1.
"Eu dau şi 150.000 de euro, nu doar 16.000, ca să implementăm VAR odată. Care e problema? Dau cât vor şi o să le zic aşa «Hai să avem»", a declarat Gigi Becali.
Şi patronul celor de la FC Botoşani este de acord cu aceeaşi idee ca cea a şefului celor de la FCSB: "Mandatul pe care l-am dat preşedintelui meu e că vrem VAR şi contribuim financiar", a spus Valeriu Iftime.
Există şi alte cluburi care nu vor să se implice
Pe lângă echipele care vor să susţină implementarea VAR, sun şi cluburi care nu vor să se implice şi să contribuie financiar, iar printre acestea se numără, Poli Iaşi, Hermannstadt şi Astra Giurgiu.
Directorul Sportiv al girgiuvenilor, Bogdan Mara, a vorbit despre acest lucru la finalul partidei din Cupa României, unde Astra a câştigat cu 0-3 în faţa celor de la Petrolul Ploieşti.
"E nevoie de VAR, eu cred că trebuie să ne aliniem fotbalului actual. Nu e vorba că nu avem arbitri buni, dar se greşeşte, vrei, nu vrei. Fotbalul românesc este unul sărac, nu va fi uşor, cred că trebuie găsite alte resurse de la cei care conduc fotbalul. Nu cred că în alte ţări plătesc cluburile VAR-ul", a declarat Bogdan Mara.