Fostul mare internaţional român, Florin Răducioiu (50 de ani), l-a desemnat în cadrul rubricii "Amintirile lui Răducioiu" de la Telekom Sport, pe italianul Christian Panucci ca fiind cel mai bun fundaş dreapta alături de care a evoluat în cariera sa.
Singurul jucător din istorie care a reuşit să marcheze în toate cele cinci mari campionate ale Europei - Serie A, Bundesliga, Premier League, La Liga şi Ligue 1 - românul Florin Răducioiu. Acesta îşi continuă echipa ideală formată din jucători alături de care a evoluat la echipele de club.
După ce l-a ales ca portar pe italianul Sebastiano Rossi, Florin Valeriu Răducioiu a optat tot pentru un italian şi pentru postul de fundaş dreapta, în persoana lui Christian Panucci, fostul mare jucător de la Genoa, Milan, Real Madrid, Internazionale Milano, Chelsea, Monaco, Roma şi Parma.
Florin Răducioiu şi Christian Panucci au fost colegi la Milan, în sezonul 1994/1995, dar şi la AS Monaco, în sezonul 2000/2001. Suporterii români îl ţin minte mai mult pentru golul marcat în poarta României la EURO 2008, dar şi pentru cel marcat în poarta celor de la CFR Cluj, în victoria istorică a ardelenilor pe Olimpico, prin dubla lui Emmanuel Culio.
- Aplicaţia Orange Sport este gratuită şi poate fi descărcată din Google Play şi App Store.
Fundaşul de legendă al celor de la AS Roma şi al naţionalei Italiei, pentru care a bifat 57 de meciuri, i-a transmis un mesaj special fostului său coleg, plin de elogii.
"Salutare, sunt Christian Panucci! Mi-e foarte uşor să vorbesc despre Florin Răducioiu. E foarte uşor pentru că a fost un campion, este un prieten. Am avut atâtea antrenamente împreună, am jucat multe meciuri împreună, am avut multe cine împreună şi îmi amintesc despre el ca despre un frate! Un frate, un băiat foarte educat, o persoană bună, optimistă, mereu cu zâmbetul pe buze, mereu pus pe glume. Florin are o educaţie unică. Iar ca fotbalist îl cunoaştem bine. Am avut norocul să mă antrenez alături de el. Cred că atunci când un fotbalist ajunge la Milan în acea perioadă înseamnă ca are calitate mare. Florin avea forţa să atace spaţiile, îşi dorea mereu să marcheze, muncea foarte mult, avea tehnică.
Florin a fost un fotbalist foarte tehnic. Am amintiri foarte plăcute despre acest fotbalist. Îmi amintesc că îşi dorea mereu să fie mai bun. În fiecare zi îşi dorea să fie mai bun ca să rămână la un nivel înalt. Iar când rata se supăra foarte tare pentru că el iubea să înscrie goluri. Un atacant trăieşte pentru goluri, iar Florin era un fotbalist care trăia pentru aşa ceva. Pentru mine, ca fundaş, era un adversar care te punea mereu în dificultate pentru că nu ştiai niciodată dacă venea lângă tine sau cerea mingea în profunzime, dacă lovea mingea cu stângul sau cu dreptul. Florin a scris istorie în România! Aţi avut un mare fotbalist dar şi un profesionist desăvârşit şi un om imens. Preţuiesc prietenia lui, zâmbetul lui, profesionalismul. Sunt lucruri care îl definesc pe Florin. Un salut pentru toţi fanii din România, un salut pentru Florin! Sper să te văd în curând şi te îmbrăţişez!", i-a transmis Panucci lui Răducioiu.
VIDEO: Mesajul lui Panucci pentru Răducioiu!
- Vrei să vezi cele mai tari competiții sportive, oriunde ai fi? Ia-ți oferta Orange Love pentru fibră și TV.
Cine este Christian Panucci?
Christian Panucci a început fotbalul în 1990 la Genoa, la 38 de kilometri distanţă de locul unde s-a născut, Savona, un orăşel din nordul Italiei.
La Doar 20 de ani, după trei ani la Genoa, Panucci s-a transferat la marele AC Milan, pentru aproximativ 6 milioane de euro, alături de Franco Baresi, Paolo Maldini sau Alessandro Costacurta, trei coloşi ai defensivei. Avea să câştige trofeul Ligii Campionilor în 1993/1994, două titluri în Serie A, două Supercupe ale Italiei şi o Supercupă a Europei: 134 de meciuri, 12 goluri şi 8 pase de gol.
În 1997, la 23 de ani, Panucci face pasul către Real Madrid pentru 4 milioane de euro, unde va sta doar doi ani şi jumătate. Timpul a fost scurt, dar plin de succes. A cucerit din nou Liga Campionilor, în 1997/1998, un titlu în La Liga, o Supercupă a Spaniei şi o Cupă Intercontinentală: 96 de meciuri, 6 goluri şi 1 pasă de gol.
Apoi, alege să se întoarcă în Italia, la Internazionale Milano, pentru 9 milioane de euro. O sumă foarte mare pentru anul 1999. A bifat 31 de meciuri şi 1 gol.
Nu îi merge prea bine la Inter şi este împrumutat succesiv la Chelsea (10 meciuri, 1 gol) şi AS Monaco (19 meciuri, 3 goluri), înainte să semneze defintiv cu monegascii, în 2001, pentru 6.5 milioane de euro. Este din nou împrumutat, de data aceasta la AS Roma, unde avea să devină o adevărată legendă.
A ajuns la Roma împrumut în toamna lui 2001, a semnat definitiv în vara lui 2002, şi a rămas la Roma până în vara lui 2009, când semna cu AC Parma, ultimul său contract din carieră. Cu 315 meciuri, 31 de goluri şi 13 pase de gol, Panucci a devenit o legendă a clubului din Capitală. Din păcate nu a reuşit să câştige titlul cu Roma, ci doar două Cupe ale Italiei şi o Supercupă a Italiei.
După retragere, Panucci a fost asistentul lui Fabio Capello la naţionala Rusiei, a mai antrenat pe Livorno şi Ternana, dar a fost şi selecţionerul Albaniei, din 2017 până în 2019.
Afla mai multe despre: fotbal