Alex Paşcanu (19 ani) este unul dintre cei mai promiţători tineri jucători români, iar fundaşul legitimat la Leicester City a acceptat să-şi spună povestea în fotbal într-un interviu acordat Telekom Sport.
Desemnat cel mai bun jucător din academia lui Leicester în sezonul trecut, Paşcanu are tot viitorul în faţă şi speră ca momentul debutului în Premier League, la formaţia care devenea campioană a Angliei în 2016, să nu întârzie prea mult.
Paşcanu locuieşte în Marea Britanie de la vârsta de 4 ani, dar spune că nu ia în nicio secundă în calcul să joace pentru naţionala Angliei şi va alege România şi la nivel de seniori.
- Aplicaţia Orange Sport este gratuită şi poate fi descărcată din Google Play şi App Store.
"Pentru mine convocarea la lot e ceva special, tot timpul sunt mândru să reprezint naţionala României! Pot să zic că mă simt ca acasă când vin la lot. Îmi place foarte mult aici! Mă uitam tot timpul la meciurile naţionalei de fotbal. Chiar şi la handbal mă uitam şi mereu mi-am dorit să joc la naţională", spune fundaşul de 19 ani, care s-a bucurat enorm la primele convocări: "A fost un sentiment, aşa... abia aşteptam să joc. Nu mai puteam să aştept, toată săptămâna am fost gata să vin să joc. Şi ei (n.r. familia) au fost foarte mândri când am fost convocat, iar prima dată când am venit, la primul meci oficial, au venit cu toţii şi m-au susţinut. Părinţi, bunici, toţi au fost acolo".
Venit la lotul U21 pentru cantonamentul din Anglia, unde România va disputa amicale cu selecţionata U21 a Albionului şi cu echipa U23 a lui Wolverhampton, Paşcanu a povestit cum a învăţat limba română chiar de la conaţionalii săi veniţi să culeagă căpşuni în Anglia.
"Părinţii mei locuiesc în Anglia de aproape 19 ani. Au venit şi ei la primul meci. Eu sunt de mic acolo, de la patru ani şi de la opt ani la Leicester. Am crescut în academiar lor, Pentru mine e ceva normal să joc pe stilul lor. E diferit când îl compari cu Liga 1 sau cu alte ligi, dar pentru mine e ceva normal dacă am crescut acolo.
Nu pot să zic că (n.r. englezii) mă văd ca pe unul de-al lor. Întotdeauna m-au văzut diferit şi asta mă face să vreau din ce în ce mai mult să-mi reprezint ţara, fiindcă ei nu or să mă vadă niciodată ca pe unul de-al lor şi asta nu pot să schimb, nu contează cât de mult timp voi fi acolo [...] Dacă va fi vreodată să aleg între România şi Anglia, întotdeauna voi alege România. Aşa simt în inima mea, aşa simt. Chiar dacă unii cred că ar fi o decizie ciudată, că am crescut acolo. Pentru mine, toţi prietenii şi familia sunt români, nu e o alegere grea!", spune Paşcanu pentru Telekom Sport.
Fundaşul a explicat şi cum a ajuns să vorbească româna foarte bine, deşi trăieşte de la patru ani în Anglia.
"Acolo vorbeam cu părinţii, în casă. Locuiesc într-o fermă de căpşuni şi din noiembrie veneau mai mulţi muncitori care erau români şi am crescut alături de ei. Vorbeam română cu ei şi am putut să învăţ limba.
Nu (n.r. nu a muncit în ferma de căpşuni). Fotbalul a fost ocupaţia mea principală tot timpul. De când eram la şcoală, după şcoală mă duceam, făceam antrenamente. Făceam o oră până la bază, terminam şcoala pe la 3, 4 şi trebuia să fiu la Leicester la 5, pentru antrenamente", povesteşte Alex, care în vara trecută era desemnat cel mai bun jucător din academia clubului unde Mahrez şi Vardy au scris istorie.
"Am fost foarte onorat să primesc acel premiu pentru că sunt jucători foarte buni în echipa în care joc. Mi-am făcut treaba, am muncit, am dat totul pe tren. Şi în afara terenului am muncit şi mi-am arătat calităţile. Acolo e foarte greu să faci pasul la echipa mare, dacă nu ai un fel de experienţă la alte echipe, la seniori. E mai uşor să te ia dacă te duci la alte cluburi împrumut, în liga a doua sau a treia. Sunt rare cazurile când fac pasul jucătorii de la U18 sau U23 direct la echipa mare.
Da (n.r. ar fi dispus să meargă împrumut la un alt club), dar să vedem ce se va întâmpla pe viitor. Aş vrea să fac pasul la o echipă de seniori. Vreau să capăt experienţa asta ca să pot apoi să o am şi să fie mai uşor pentru antrenori să mă aleagă la o echipă de seniori.
Eu sunt dispus (n.r. să joace inclusiv în România). Îmi las toate uşile deschise şi, pe viitor, dacă ar fi să pot să aleg o echipă de seniori, chiar şi din România, aş fi dispus. Las toate uşile deschise, să am cât mai multe şanse".
Modelul lui: Chiellini
Fundaşul lui Leicester spune că încerce să fure "meserie" de la toţi jucătorii cu care intră în contact sau pe care îi urmăreşte la televizor, dar dacă trebuie să aleagă un model atunci acesta e italianul Giorgio Chiellini, de la Juvenuts.
"Sincer, încerc să învăţ de la mulţi fotbalişti, de la fiecare fotbalist când mă uit la un meci de fotbal sau când mă antrenez cu echipa mare. Încerc să învăţ de la fiecare. În ultimul timp mi-a plăcut Chiellini, am învăţat foarte mult din stitlul lui de a se apăra", spune Paşcanu.
Meciul în care Steaua l-a făcut să plângă
- Vrei să vezi cele mai tari competiții sportive, oriunde ai fi? Ia-ți oferta Orange Love pentru fibră și TV.
Paşcanu a rememorat şi un moment petrecut în copilăria sa, partida jucată de Steaua în compania lui Napoli, în 2010, când italienii au egalat în prelungiri şi au remizat, scor 3-3, la Bucureşti, deşi trupa roş-albastră avea 3-0 în minutul 15 al partidei.
Fundaşul spune că a plâns la acel meci şi acela a fost momentul în care s-a decis să devină un fotbalist de top. Asta deşi susţinea o altă echipă din Liga 1, pe FC Vaslui, formaţie dispărută între timp.
"Când eram mai mic vedeam meciurile Stelei, când au jucat cu Napoli, ţin minte. Chiar am plâns în noaptea aia când a întors Napoli scorul şi am zis din ziua aia că o să devin fotbalist şi o să încep să schimb ceva. Când am mai crescut puţin ţineam cu FC Vaslui, echipa aceea cu Wesley şi Sânmărtean. După ce s-au desfiinţat nu am mai urmărit Liga 1, până acum vreun an", ne-a mai declarat Paşcanu.
Viitorul sună bine pentru fotbalul românesc
Tânărul jucător consideră că actuala generaţie U21 a României e una foarte bună şi spune că şi regula din Liga 1 prin care cluburile sunt obligate să folosească un jucător eligibil pentru naţionala de tineret este una benefică.
"Se vede că avem o generaţie foarte bună şi mai ales regula asta cu U21 din Liga 1 se vede că are plusuri. Sunt patru jucători care au făcut pasul, e foarte bine şi pentru mine că joc în echipă cu ei şi pe viitor să fac şi eu pasul [...] Au văut (n.r. englezii) că am avut rezultate bune şi toată lumea se miră că România are aşa rezultate. Bate Elveţia în deplasare, facem egal cu Portugalia, pentru că acolo nu prea e văzut, mai ales la generaţia mea, nu prea e văzut fotbalul românesc ca fiind bun. Antrenorii şi alţii mai în vârstă cu care vorbeam şi care au cunoscut generaţia lui Hagi şi a lui Popescu vorbeau că au avut românii generaţii mai bune în trecut", spune Alex Paşcanu în interviul acordat Telekom Sport.
Afla mai multe despre: alex pascanu, romania, interviu, telekom sport