Numărul 10 la prima reprezentativă a devenit mai mult o povară decât un o mândrie. Tricoul de decar a fost "aruncat" de la un jucător la altul şi chiar refuzat, însă acum se pare că şi-a găsit "casa". Ianis Hagi a anunţat că îşi doreşte să fie noul decar al echipei naţionale.
Ultimii doi jucători care au purtat numărul 10 la echipa naţională, Alexandru Maxim şi Gheorghe Grozav, nu au fost convocaţi de Cosmin Contra pentru meciurile cu Insulele Feroe şi Norvegia, iar asta poate fi şansa lui Ianis Hagi de a prelua tricoul purtat şi de tatăl său. În fapt, Gică Hagi chiar a chestionat faptul că numărul 10 la echipa naţională a fost purtat, în ultima perioadă, de jucătorii de pe banca de rezerve.
"Îmi doresc şi ăsta e rolul meu, nu am de ce să mă ascund", a declarat Ianis Hagi la revenirea în ţară, când a fost întrebat despre preluarea tricoului cu numărul 10.
Fotbalistul de la Genk a vorbit şi despre cele două meciuri pe care le va juca România cu Insulele Feroe (12 octombrie) şi Norvegia (15 octombrie). El a afirmat că victoria va conta mai mult decât spectacolul în aceste partide şi totodată a comentat faptul că la partida cu Norvegia pe Arena Naţională vor fi doar copii: "Cu spectacol sau fără, contează la sfârşitul zilei doar punctele. Punctele ne califică, nu spectacolul. Normal că ne dorim să jucăm frumos şi normal că ne dorim să marcăm cât mai multe goluri şi să câştigăm ambele meciuri. Dar acum, dacă situaţia cere să câştigăm cu 1-0 sau 2-0, din două faze fixe, o vom face şi aşa. Până la urmă, fotbalul se joacă pe teren. Chiar dacă nu este un stadion plin... normal că era altceva, ne ajutau din spate, dar, cum am spus şi data trecută, atâta timp cât suntem jucători de echipă naţională, jucători profesionişti, trebuie să ne facem treaba indiferent de situaţia meciului sau a terenului, cu suporteri sau fără".
- Aplicaţia Orange Sport este gratuită şi poate fi descărcată din Google Play şi App Store.
ISTORIA RECENTĂ A NUMĂRUL 10 LA ECHIPA NAŢIONALĂ
În primăvara anului 2013, Adrian Mutu apărea în dubla cu Ungaria (2-2) şi Olanda (0-4), din preliminariile Campionatului European din 2014. Încă purta numărul 10 pe spate, însă nu se mai prezenta în cea mai bună formă sportivă din cariera sa. Avea 34 de ani şi evolua în Franţa, la Ajaccio. Marca împotriva Ungariei şi îl egala la numărul de goluri marcate pe cel mai mare "decar" pe care l-a avut naţionala României, Gheorghe Hagi. Din acel moment, Mutu a dispărut din atenţia selecţionerilor şi parcă un blestem s-a abătut asupra celui care a "îndrăznit" să preia tricoul cu 10.
- Vrei să vezi cele mai tari competiții sportive, oriunde ai fi? Ia-ți oferta Orange Love pentru fibră și TV.
Au urmat şase ani de secetă, în care numărul 10 s-a plimbat, fără prea multe reuşite, pe la Cristi "Dodel" Tănase, eterna rezervă din Bundesliga, Alexandru Maxim, golgeterul din Ungaria, Gicu Grozav, capriciosul Constantin Budescu sau Nicuşor Stanciu. Episodic, numărul 10 a mai fost purtat episodic, prin partide amicale, de Mihai Răduţ şi Dorin Rotariu, alte speranţe ale fotbalului românescm, care nu s-au ridicat niciodată la nivelul aşteptărilor.
Înainte ca Adrian Mutu să se retragă, "Briliantul" a ratat câteva acţiuni ale echipei naţionale. Din nou, numărul 10 a fost "aruncat" din jucător în jucător: Bogdan Mara, Adrian Cristea, Nicolae Dică, Bogdan Stancu sau controversatul George Florescu. Ultimul a rămas în memoria suporterilor naţionalei doar ca fiind preferatul selecţionerului de la acea vreme, Răzvan Lucescu. Nimic în plus. Niciunul dintre cei menţionaţi mai sus, care au încercat să-l suplinească pe Adrian Mutu, nu s-au putut ridica nici la umărul acestuia.
Adrian Mutu este ultimul "decar" veritabil al naţionalei
Adrian Mutu a debutat în naţionala de fotbal a României în anul 2000, într-o partidă amicală contra Greciei, înaintea Campionatului European din acel an. La mai puţin de o lună distanţă, Mutu marca şi primul său gol, împotriva Cipriului, într-o altă partidă de verificare. Piteşteanul s-a retras în 2013, după 77 de prezenţe în tricoul naţionalei, şi 35 de goluri marcate.
În acelaşi timp, a evoluat excelent la echipe importante ale Europei, precum Internazionale Milano, Parma, Chelsea, Juventus Torino sau Fiorentina. Cariera sa ar fi putut fi mult mai fulminantă dacă nu ar fi fost tras în jos de viaţa extrasportivă. Dincolo de aceste aspecte, naţionala României încă duce lipsă de un "Adrian Mutu" în primul 11, un jucător care poate face diferenţa în orice moment, care îţi poate câştiga un joc de unul singur, în orice postură l-ai aşeza în teren.
Afla mai multe despre: ianis hagi, romania