Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Cât de sigure la seism sunt blocurile lui Dumitru Dragomir: ”Nu există cutremur care să dărâme un bloc ca ăsta. E imposibil!” EXCLUSIV

Cât de sigure la seism sunt blocurile lui Dumitru Dragomir: ”Nu există cutremur care să dărâme un bloc ca ăsta. E imposibil!” EXCLUSIV

Special

Comentarii

Dumitru Dragomir a explicat cât de sigure sunt blocurile pe care le construieşte, în contextul cutremurului care a devastat Turcia.

Cutremurele din Turcia au reaprins discuţiile despre cât de sigure sunt construcţiile din România, mai ales că au apărut extrem de multe proiecte rezidenţiale după Revoluţie.

Unul dintre cei mai cunoscuţi dezvoltatori din Bucureşti este Dumitru Dragomir. Fostul preşedinte al LPF dă asigurări că locuinţele construite de firma lui sunt foarte sigure.

Dumitru Dragomir spune că blocurile lui sunt foarte sigure în caz de cutremur

În noiembrie 2013, Dumitru Dragomir a pierdut alegerile pentru funcţia de preşedinte al LPF, după o cursă cu Gino Iorgulescu.

De atunci, Dragomir s-a reorientat spre afacerile familiei, mai ales spre dezvoltarea de proiecte imobiliare.

În prezent, fostul preşedinte al LPF este unul dintre cei mai cunoscuţi dezvoltatori imobiliari din Bucureşti şi, în contextul cutremurelor din Turcia, a explicat pentru Orange Sport cât de sigure sunt clădirile pe care le construieşte.

Dumitru Dragomir susţine că legislaţia, în România, s-a înăsprit foarte mult şi dezvoltatorii sunt obligaţi şi verificaţi să respecte normele împotriva cutremurelor.

Cât despre clădirile pe care el le dezvoltă, omul de afaceri în vârstă de 76 de ani spune că acordă o foarte mare atenţie materialelor şi dă asigurări că blocurile sale pot rezista la cutremure foarte mari:

”(Cât de bine sunt consolidate blocurile dumneavoastră?) În ultimii ani, în Romania au fost făcute legi foarte puternice. Deci, foarte puternice. Nu ai cum să mai greşeşti.

Prin autorizatia de construcţie şi certificatul de urbanism îţi dă nişte indicatori de care trebuie să ţii cont. Noi, Bucureştiul, aicea, Bucureştiul, faţă de Cluj. spre exemplu, Clujul are de nivelul unu, Bucureştiul de nivelul trei de cutremur14.

Aici trebuie să faci structura foarte bine. Să nu furi la fier... să nu furi la calitatea betoanelor. Acum nu se mai poate. În ultimii zece ani nu se mai poate.

Ai control din partea Disciplinei în Construcţii, ai dirigintele de şantier, care, dacă este meseriaş. Ai inginerul de rezistenţă, care vine şi îţi controlează ce cantitate de fier ai băgat, cum sunt legăturile la fier, ce calitate de beton.

De exemplu, eu am bagat peste 65 de kilograme de fier pe metrul pătrat. Blocul meu este înconjurat de diafragme, nu de stâlpişori, cum fac turcii.

Plus de asta, vine banca cu inginerii ei şi te controleaza la sânge. Nu ai voie să torni placa până nu vine inginerul de rezistenţă să vadă cum sunt legăturile la fier beton, ce calitate de betoane bagi...

Eu bag beton de 450... aproape cel mai tare beton. Beton pentru 2000 de ani. Al meu este tot în diafragme, capetele blocurilor, cel puţin până la jumate, pentru că împingerile în cutremur sunt în diafragme.

Eu nu fac fuşeraie. Eu fac blocuri de senzaţie. Eu fac blocuri... la mine nu există cutremur pe faţa pământului să poată să-mi dărâme un bloc ca ăsta. Este imposibil.

Şi dacă se răstoarnă pământul de nu ştiu câte ori, tot în picioare rămân blocurile mele. Eu nu fac blocuri ca să las copiii şi nepoţii mei cu necazuri după ce mor eu.

Eu fac blocuri puternice, puternice, puternice. Fac blocuri scumpe, în zone exclusiviste”, a spus Dumitru Dragomir pentru Orange Sport.

În Turcia, zeci de antreprenori au fost reţinuţi după cutremure

Peste 6.000 de clădiri au fost distruse de cele două cutremure care au zguduit sudul Turciei în doar câteva ore.

Multe dintre ele erau clădiri noi, despre care proprietarii susţineau că sunt rezistente la cutremure de mare magnitudine.

BBC a realizat o investigaţie în Turcia în care au fost dezvăluite motivele pentru care clădirile noi din sudul Turciei s-au prăbuşit pur şi simplu din cauza cutremurului.

În reportajul BBC se arată că foarte mulţi antreprenori turci n-au respectat reglementările în caz de cutremur, deşi au construit clădiri în zone cu grad ridicat de seism.

În Turcia, guvernul a acordat mai multe aministii prin care clădirile construite fără să respecte normele au fost trecute în legalitate, în schimbul unei taxe.

Potrivit BBC, nu mai puţin de 75.000 de clădiri noi din zonele afectate de cutremure au benficiat de aceste amnistii.

În ultimele zile, procurorii din Turcia au emis zeci de mandate de reţinere pentru antreprenorii ale căror clădiri s-au prăbuşit în urma seismelor din sudul Turciei.

Afla mai multe despre: dragomir 

viewscnt
Articole similare