Desfăşurată începând cu anul 1933, Cupa României la fotbal este o competiţie care se organizează de către Federaţia Română de Fotbal (FRF), separat de campionatul naţional. Chiar şi echipele din ligile inferioare au şansa de a se califica în rundele competiţiei şi de a ajunge la performanţă cel puţin pe moment. De-a lungul timpului, au existat echipe mai puţin consacrate care au cunoscut succesul în Cupa României, trecând de formaţii de top.
Surprizele de acest gen aduc şi mai mult farmec competiţiei, iar începând cu sezonul 2022 - 2023 organizatorii au decis să existe un format nou pentru Cupa României. Schimbarea a fost implementată din dorinţa de a spori interesul pentru această competiţie - atât din partea suporterilor, cât şi din partea televiziunilor care transmis meciuri şi aduc venituri cluburilor. Pariuri sportive se vor face cu siguranţă tot mai multe pe partide din Cupa României, în urma implementării acestor modificări.
Un nou format începând cu sezonul curent
Structura noului format al Cupei României începe cu o fază regională - 42 de câştigătoare ale fazelor judeţene, cu şapte finale. Turul 1 aduce acele 7 campioane regionale alături de 69 de echipe din Liga 3. În turul 2 se confruntă 19 formaţii din Liga 3, 38 de echipe din Turul 1 plus o formaţie din Liga 2. Turul 3 se joacă între 29 de echipe din Turul 2 şi 19 echipe din Liga 2. Urmează faza de Play-off, unde alături de 24 de echipe din Turul 3 apar şi 8 echipe din Liga 1. În faza grupelor din Cupa României joacă 16 echipe din play-off şi 8 echipe din Liga 1 (locurile 1-8). Mai departe, sistemul este clasic: sferturi de finală, semifinale şi finală.
- Aplicaţia Orange Sport este gratuită şi poate fi descărcată din Google Play şi App Store.
În istoria de aproape un secol, Cupa României a ajuns cel mai des la echipe din Bucureşti, care au dominat această competiţie, precum şi campionatul naţional de fotbal. Cele 50 de sezoane câştigate de echipe din Capitală au adus trofeul la Steaua / FCSB (de 23 de ori), Dinamo (de 13 ori), Rapid (de 13 ori) şi Progresul (o dată, în anul 1960). Următorul clasat în ierarhia oraşelor unde a ajuns cel mai des Cupa României este Craiova (8 reuşite). Urmează Cluj-Napoca (de 5 ori, prin CFR Cluj şi Universitatea Cluj), Timişoara (de 4 ori, prin Politehnica şi Ripensia), Ploieşti (de 3 ori, prin Petrolul) şi Arad (de 2 ori, prin UTA).
În alte 11 sezoane, trofeul a ajuns în oraşe diferite, unde s-a consemnat această performanţă câte o singură dată în istoria competiţiei. Astfel, Cupa României a ajuns şi la Gloria Bistriţa, Astra Giurgiu, CAO Oradea, FC Viitorul Ovidiu (acum Farul Constanţa), Jiul Petroşani, Chimia Râmnicu Vâlcea, CSM Reşiţa, Arieşul Turda, CFR Turnu Severin, FC Voluntari şi Sepsi Sfântu Gheorghe. Ultima dintre acestea a cucerit Cupa României chiar în cel mai recent încheiat sezon, 2021 - 2022, trecând cu 2-1 de FC Voluntari.
Privind în istorie, la primele sezoane ale Cupei României, observăm că Ripensia Timişoara era o echipă de top. Aceasta a cucerit trofeul în 1934 şi 1936, în timp ce în 1935 şi 1937 a pierdut finala cu CFR Bucureşti / Rapid Bucureşti. De altfel, giuleştenii au dominat Cupa României în perioada interbelică, câştigând competiţia în toate cele 7 finale disputate în 1935, 1937, 1938, 1939, 1940, 1941 şi 1942. Din 1943 până în 1947, Cupa României nu s-a mai jucat, din cauza Celui De-al Doilea Război Mondial. Ulterior, alte echipe au ajuns în prim-plan, în frunte cu CSCA / CCA Bucureşti (ulterior denumită Steaua Bucureşti).
- Vrei să vezi cele mai tari competiții sportive, oriunde ai fi? Ia-ți oferta Orange Love pentru fibră și TV.
Afla mai multe despre: cupa romaniei, castigatoare cupa romania