Helmut Duckadam, fostul mare portar al Stelei Bucureşti şi câştigător al Cupei Campionilor Europeni, a încetat din viaţă la vârsta de 65 de ani.
Vestea tristă a dispariţiei lui Duckadam
"Apără Duckadam", striga comentatorul Teoharie Coca Cosma în seara zilei de 7 mai 1986, când portarul Stelei apăra patru penaltiuri în finala Cupei Campionilor Europeni de la Sevilla. În acea seară, pe stadionul Ramon Sanchez Pizjuan, Helmut Duckadam devenea erou. El s-a stins duminică noapte, la 65 de ani.
Helmut Duckadam rămâne în istoria fotbalului european şi mondial, după ce a apărat toate cele patru penalty-uri ale finalei ale finalei Cupei Campionilor Europeni, contra Barcelonei, scor 2-0, disputată la Sevilla, pe 7 mai 1986. Ajuns la Steaua în 1982, Duckadam a avut parte de o carieră scurtă.
Anul de graţie 1986 pentru Duckadam. Triumf în CCE, intrarea în istorie şi nominalizarea la Balonul de Aur
Helmut Duckadam a fost nominalizat în 1986 la câştigare a Balonului de Aur, în celebrul an 1986, când s-a clasat pe locul 8.
- Aplicaţia Orange Sport este gratuită şi poate fi descărcată din Google Play şi App Store.
"Un om cu un curaj şi o determinare cum rar se văd pe terenul de joc, Duckadam a evoluat pentru clubul nostru între 1982 şi 1986, iar momentul său de vârf l-a reprezentat câştigarea Cupei Campionilor Europeni, pe 7 mai 1986, în celebra finală de la Sevilla, cu FC Barcelona, scor 2-0, când a apărat toate cele patru lovituri de la 11 metri.
Performanţa sa din acea seară magică de la Sevilla este înscrisă în Cartea Recordurilor, dar şi, pentru eternitate, în sufletele suporterilor roş-albaştri!", a scris clubul Steaua în social media.
Născut în 1 aprilie 1959 la Semlac, judeţul Arad, Helmut Duckadam a câştigat Cupa Campionilor Europeni în 1986 cu Steaua şi a fost de două ori campion al României, în 1985 şi 1986.
El a făcut primii paşi în fotbal la echipa Semlecana, iar în 1974 a ajuns la Şcoala Sportivă Gloria Arad. Trei ani mai târziu, a debutat ca portar la Constructorul Arad, în Divizia C, pentru ca peste un an să fie transferat de UTA, echipă la care şi-a făcut apariţa în prima divizie pe 17 septembrie 1978, într-un meci pierdut în deplasare cu CS Târgovişte.
- Vrei să vezi cele mai tari competiții sportive, oriunde ai fi? Ia-ți oferta Orange Love pentru fibră și TV.
Finala CCE 1986: ”Apără Duckadam” şi ”Eroul de la Sevilla”
După patru sezoane la UTA, Duckadam a fost transferat de Steaua Bucureşti. A fost supranumit "Eroul de la Sevilla", după ce în finala Cupei Campionilor Europeni cu FC Barcelona a apărat toate cele patru lovituri de departajare, executate de Alexanco, Pedrazza, Alonso şi Marcos. Performanţa reuşită de Helmut Duckadam pe stadionul Ramon Sanchez Pizjuan din Sevilla este înscrisă în Cartea Recordurilor.
În acelaşi an în care a câştigat Cupa Campionilor, Duckadam a suferit o operaţie la braţul drept care l-a forţat să se retragă din activitate, la vârsta de 27 de ani.
În total, are 133 de apariţii în Divizia A, 13 în Cupa României şi nouă în Cupa Campionilor Europeni. La echipa naţională a României a avut două selecţii.
Helmut Duckadam a fost căsătorit de două ori. A mers în SUA alături de prima lui soţie, Ildiko, dar nu s-a putut acomoda acolo şi a revenit în România. După separarea de Ildiko, care a rămas în SUA cu cei doi copii (Robert şi Brigitte), Helmut s-a căsătorit cu Alexandra în 2007 şi cei doi au o fată, pe Julianne, în vârstă de 16 ani.
- Citește și
- De ce a ajuns la spital Helmuth Duckadam. Urma să fie operat
- FRF, cluburi şi conducători din Superligă îi aduc un omagiu lui Helmuth Duckadam: ”Portar emblematic al fotbalului românesc”
- Care ar fi motivul decesului lui Duckadam. Dezvăluirea lui Bumbescu: ”Ceva incredibil! Îmi pare nespus de rău”
Afla mai multe despre: helmut duckadam, special, steaua, sevilla, cupa campionilor europeni, cartea recordurilor