Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Cristian Gaţu, comandantul CSA Steaua în 1998: “Echipa lui Becali este Steaua. Fără el, nu mai era nimic, se desfiinţa. Am primit ordin”

Cristian Gaţu, comandantul CSA Steaua în 1998: “Echipa lui Becali este Steaua. Fără el, nu mai era nimic, se desfiinţa. Am primit ordin”

Fotbal intern

Comentarii

Cristian Gaţu, comandant al Clubului Sportiv al Armatei în 1998, a vorbit despre pe larg despre episodul petrecut în acel an cu echipa de fotbal a armatei.

Cristian Gaţu, comandantul CSA Steaua în 1998: “Echipa lui Becali este Steaua. Fără el, nu mai era nimic, se desfiinţa. Am primit ordin”

Cristian Gaţu, fost campion mondial la handbal şi glorie a Stelei Bucureşti, a povestit detaliat şirul evenimentelor despre momentul în care echipa de fotbal a armatei a fost preluată de Viorel Păunescu şi Gigi Becali.

“Am primit ordin să separ echipa de fotbal de club. Echipa lui Becali este Steaua. Pe acte şi prin dorinţa armatei. Fără Păunescu şi Becali, Steaua nu mai era nimic, nu că divizia a cincea. Mai rău, se desfiinţa. Am fost nevoiţi să facem trecerea, altfel nu mai existam. Gigi Becali nu a furat Steaua.

Domnul ministru de atunci Victor Babiuc a insistat să devin comandantul clubului. De două ori am refuzat. Acolo era deja Cornel Oţelea, prietenul meu bun. Am acceptat abia când acesta plecase. Am preluat o gestiune negativă. Când am ajuns prima dată la birou, era coadă. Deja trei oameni îmi cereau banii, datoriile. Erau datorii multe şi mari. Vorbim de iulie 1997.

Am primit şi un ordin ferm, dar şi insistent. Textual, domnul Babiuc mi-a spus aşa: Domnule Gaţu, când aţi venit la Steaua, v-am rugat să faceţi remanieri. Să desfiinţaţii secţii fără valoare şi să daţi echipa de fotbal, să o separaţi de club. Acest al doilea lucru l-am făcut. Nu puteam închide însă secţii unde erau antrenori si campioni olimpici, precum box şi haltere, cum mi s-a sugerat.

Prin februarie, în fatidicul an 1998, au sosit pe adresa clubului două adrese care pot reprezenta marturii. De la FRF, semnată Mircea Sandu şi de la LPF, semnata Mitică Dragomir. Ca fapt divers, niciunul din cei doi nu semnase, cineva pentru semnătură era trecut. Erau somaţii. Cum că dacă până la 1 mai, anul 1998, nu separăm echipa de fotbal de club, Federaţia nu mă mai înscrie în cupele europene, iar Liga nu mă mai înscria în campionatul României

Domnul Dudu Ionescu, secretar de stat, mi-a dat doi jurişti şi am schiţat un Statut al unei noi organizaţii de fotbal, AFC Steaua Bucureşti. Cu adresele în faţă, domnii jurişti au încercat să salveze echipa de la nenorocire. În acelaşi timp, domnul Babiuc insista să rezolv problema, să dam mai repede echipa de fotbal.

Am făcut Statutul şi am convocat Adunarea Generală. Am invitat toţi fotbaliştii în viata care au jucat la Steaua, precum Zavoda, Alecsandrescu, Voinescu, Liţă Dumitru. Toţi. Apoi am încercat să-l conving pe domnul Ienei să fie preşedinte. A acceptat, doar că la o Adunare Generală FRF, Mircea Sandu m-a rugat să-l las pe domnul Ienei în pace pentru că are nevoie de el la FRF. Urma Adunarea Generală, iar eu nu aveam preşedinte.

Am făcut o lista şi ultimul pe ea era Viorel Păunescu. Îmi era prieten. La Adunarea Generală, de la CCA, s-a ales Consiliul de Administratie, care avea misiunea să aleagă preşedintele, doar că nu au reuşit să ajungă la o concluzie. Când l-am propus pe Viorel Păunescu, daca acesta nu era lângă o biblioteca să se sprijine, ar fi căzut. Aşa a ajuns Păunescu preşedinte.

Când a revenit PD la Guvernare, domnul Babiuc l-a chemat pe Păunescu şi i-a spus să mai organizeze din nou Adunarea Generală, dar fără mine, pentru că a vrut să mă dea afară. Aşa au cooptat persoane noi, iar unul propus era Vova Cohn, prieten al lui Babiuc, doar că era prea dinamovist

Prin domnul Păunescu l-am cunoscut pe Gigi Becali, la Intercontinental, când pregătea A.G. Aceasta a fost în 2003 şi am participat ca invitat. Erau două tabere, Becali şi Păunescu, iar şedinţa a fost condusă de fratele lui Viorel, Constantin Păunescu. Erau acolo toţi campionii de la Sevilla, în spatele meu şi chiar mă întrebau cu cine să voteze

Au semnat toti cei prezenţi. Trecerea către domnul Becali a fost votată şi de toţi campionii europeni, prezenţi acolo. Nu ştiu dacă acolo s-a semnat şi pentru stemă, imn şi steag. În Statutul, la care am lucrat chiar eu, se scria că AFC preia totul. Tradiţie, glorie sportiva şi continuitate. Că CSA cedează totul.

În 1998 s-a hotărât, cu concursul domnului Babiuc, desprinderea secţiei de fotbal de CSA, prin proces civil al divizării, echipa de fotbal cu atributele ei, loc în clasament, coeficient european, tradiţii glorioase şi continuitate sportivă au trecut la AFC, la domnul Păunescu. Prin toate actele şi prin dorinţa armatei, echipa lui Becali e Steaua. Din punctul meu de vedere este aceeasi echipă. Prezenţa domnului Becali a însemnat viaţă, pe care i-a dat-o acestui club, pentru că banii i-a dat.

Fără Păunescu şi Becali, Steaua nu mai era nimic, nu că divizia a cincea. Mai rău, se desfiinţa. Am fost nevoiţi să facem trecerea, altfel nu mai existam. Gigi Becali nu a furat Steaua. Din 2003, AFC Steaua Bucuresti putea să facă orice voia cu patrimoniul său, să o înstrăineze. Verificaţi Statul de bază pe care s-a făcut acest lucru”, a declarat Cristian Gaţu, la Gold FM.

Afla mai multe despre: steauabecali 

viewscnt
Articole similare