Cornel Oţelea, cel care care a fost comandant la Steaua în momentul în care s-a adus în discuţie desprinderea echipei de fotbal, a explicat ce s-a întâmplat atunci.
Disputa dintre Steaua şi FCSB continuă să fie intensă, la aproape 8 ani distanţă de momentul în care Înalta Curte a decis că Gigi Becali a înregistrat ilegal marca.
Această dispută a împărţit suporterii în două tabere, unii care consideră că FCSB este urmaşa Stelei 1986, alţii care sunt de părere că echipa lui Gigi Becali n-are niciun fel de legătură cu clubul care a reuşit acea performanţă.
Cornel Oţelea, fost comandant la Steaua, a povestit cu ministrul Apărării de atunci, Victor Babiuc, a făcut presiuni ca echipa de fotbal să fie cedată, deşi legea nu-l obliga să facă aşa ceva.
- Aplicaţia Orange Sport este gratuită şi poate fi descărcată din Google Play şi App Store.
Cum s-a desprins secţia de fotbal de clubul Steaua. Cornel Oţelea: ”Nu am fost de acord cu această idee şi am fost schimbat”
Cornel Oţelea este unul dintre cei mai mari handbalişti din istoria României, cu 3 titluri mondiale în palmares. Cariera lui sportivă se identifică cu Steaua, club la care a lucrat şi după ce s-a retras.
În 1998, când CSA Steaua a cedat secţia de fotbal către AFC Steaua, Cornel Oţelea era comandantul clubului. Legendarul sportiv spune că s-a împotrivit acestui ordin venit de la Victor Babiuc, cel care atunci era ministrul Apărării Naţionale. Drept urmare, a fost schimbat din funcţie.
Cornel Oţelea subliniază că Steaua a cedat către noua asociaţie condusă de Viorel Păpunescu lotul de jucători, activele şi chiar rezerva financiară, fără să fie vreo înţelegere şi pentru marca Steaua. Ulterior, în 2003, AFC Steaua a cedat clubul către FC Steaua Bucureşti S.A., societate înfiinţată de Gigi Becali.
Însă Cornel Oţelea îl acuză pe Victor Babiuc că a înstrăinat gratis echipa de fotbal, deşi regulamentul nu o obliga pe CSA Steaua să cedeze activitatea fotbalistică:
- Vrei să vezi cele mai tari competiții sportive, oriunde ai fi? Ia-ți oferta Orange Love pentru fibră și TV.
”FCSB-ul de astăzi nu reprezintă Steaua. Steaua, pe actul ei de naştere, scrie că este o unitate reprezentativă a Armatei pentru sportul de performanţă. Are istoria ei, are performanţele ei, are tot ce-i trebuie pentru a fi mai departe.
Eu pot să spun câteva cuvinte despre începuturile acestei tranzacţii. Prin voinţa ministrului Apărării Naţionale din acea perioadă (n.r. Victor Babiuc), s-a impus desprinderea echipei de fotbal de clubul Steaua şi s-a predat întreaga echipă unei alte persoane juridice, care s-a numit Fotbal Club Steaua.
Cu altă conducere, cu altă substanţă în ceea ce însemna fotbalul românesc. În acel moment, echipa, jucătorii, activele au fost luate de la Steaua şi mutate printr-un transfer socialist la noua personalitate juridică.
Tot ce a însemnat rezerva financiară a echipei Steaua a fost transferat la noua persoană juridică. Şi aşa, clubul Steaua, fără să primească absolut niciun fel de recompensă sau apreciere a ceea ce a însemnat activitatea fotbalului, a rămas fără echipa de fotbal.
În continuare ce s-a întâmplat la FC Steaua, în continuare, societate pe acţiuni... sunt probleme pe care nu le stăpânesc, dar rezultatele s-au văzut: a dispărut din competiţia internă cea mai valoroasă echipă a României, cea care a câştigat Cupa Campionilor Europeni.
(Consideraţi că FCSB nu este Steaua?) Absolut, din punctul meu de vedere şi având la bază certificatul de naştere al clubului Steaua. Demersurile colonelului Talpan sunt justificate pentru că ele au susţinerea adevărului şi adevărul trebuie spus odată.
(Consideraţi că Victor Babiuc este principalul vinovat pentru desprinderea secţiei de fotbal Steaua?) Absolut, fără niciun fel de reţinere. Eu sunt cel care am ”suferit”, pentru că nu am fost de acord cu această idee.
Eram comandantul clubului, am fost chemat pentru a promova un raport personal către conducerea ministerului, prin care aş fi solicitat desprinderea echipei de fotbal de clubul Steaua. Vezi-Doamne, problemă cerută de regulamentul de organizare şi funcţionare a Federaţiei de Fotbal.
Dar Federaţia de Fotbal, prin amendamentul făcut de răposatul Ion Alecsandrescu la Adunarea Generală, putea să se organizeze ca secţie de fotbal în cadrul clubului polivalent, aşa cum se întâmplă peste tot în lume. Şi asta îi permitea să joace în competiţii, cu statutul respectiv.
Ministrul a intervenit şi a spus: ”nu, se schimbă statutul. Echipa pleacă, se organizează în baza legii şi devine o cu totul altă structură”.
Eu i-am răspuns ministrului de la vremea respectivă că, atât timp cât voi fi comandantul clubului Steaua, nu voi promova un asemenea raport, sub semnătura mea, pentru a fi aprobat de ministrul Apărării.
Dacă dânsul decide că aşa trebuie făcut, eu sunt militar, execut ordinul, dar solicit un ordin scris din partea domniei sale pentru acest lucru. Domnul ministru n-a vrut să discute în aceşti termeni cu mine şi mi-a spus că ”pot să duc mai departe acţiunea şi fără dumneata”.
Şi, la 7 luni de zile, am fost schimbat din funcţie. A urmat pentru o perioadă scurtă Cristian Gaţu, după care şi Cristian Gaţu, neîmbrăţişând această idee a prelungit acţiunea până când a fost găsit un general, căruia refuz să-i dau numele, care a acceptat tot ceea ce a cerut domnul ministru. Şi s-a produs schimbarea”, a povestit Cornel Oţelea pentru Orange Sport.
Interesant este că Gigi Becali şi Victor Babiuc au fost condamnaţi la închisoare în celebrul dosar în care a fost anchetat un schimb de terenuri între patronul FCSB şi MApN, prin care statul a fost păgubit.
Cei doi au fost găsiţi vinovaţi şi au fost condamnaţi la câte doi ani de închisoare.
Autor: Răzvan Ionaşcu
- Citește și
- Prima reacţie de la FC Voluntari după ce Gabi Tamaş s-a enervat şi a anunţat că pleacă de la echipă: ”Mi-a spus ce are de gând să facă”
- Primul fotbalist trecut de Becali pe lista neagră are deja o ofertă: "Îl aşteptăm la noi. La FCSB a ruginit"
- EXCLUSIV | Mihai Stoica, întrebat dacă FCSB va solicita să joace pe stadionul Rapid. Cum a răspuns
Afla mai multe despre: steaua