Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Depistat pozitiv, Cosmin Matei a evitat suspendarea provizorie! ANAD a explicat cum este posibil

Depistat pozitiv, Cosmin Matei a evitat suspendarea provizorie! ANAD a explicat cum este posibil

Sepsi Sf. Gheorghe

Comentarii

Agenţia Naţională Anti-Doping a oferit primele explicaţii, după ce fotbalistul lui Sepsi, Cosmin Matei (32 de ani), a fost depistat pozitiv cu metilhexanamina. Instituţia a transmis că nu se impune suspendarea provizorie obligatorie.

ANAD oferă detalii importante din cazul lui Cosmin Matei, care a fost depistat pozitiv

Continuă evenimentele neplăcute pentru Sepsi. Cosmin Matei a fost depistat pozitiv, iar fotbalistul a avut o primă reacţie privind sursa contaminării. 

ANAD a intervenit şi a oferit informaţii din cazul lui Cosmin Matei, care nu este suspendat în acest moment. Fotbalistul lui Sepsi este accidentat şi va absenta oricum aproximativ şase săptămâni, iar clubul şi jucătorul aşteaptă proba B.

"Agenţia Naţională Anti-Doping confirmă rezultatul analitic al probei de urină raportat în ADAMS de către Laboratorul de Control Doping din Bucureşti

Metilhexanamina (MHA) este cunoscută sub diferite denumiri, incluzând, dar fără a se limita la, dimetilamilamină, 1,3-dimetilamilamină, dimetilpentilamină, metilhexamină, metilhexanamină, 1,3-dimetilpentilamină, fiind interzisă doar în competiţie ca stimulent specific conform  secţiunii 6.b.

MHA este un stimulent care a fost vândut ca medicament până la începutul anilor 1970, dar nu mai este utilizată în tratamentul medical. MHA este inclusă în componenţa unor suplimente alimentare comercializate în prezent, inclusiv online.

Substanţele din secţiunea Stimulente pot fi găsite, fără limitare, în medicamentele folosite în tratamentul anafilaxiei, al ADHD sau al simptomelor de răceală şi gripă.

Având în vedere clasificarea acesteia ca substanţă specifică, Legea nr. 310/2021 privind prevenirea şi combaterea dopajului în sport şi Codul Mondial Anti-Doping 2021 nu impun măsura suspendării provizorie obligatorie", a transmis ANAD. 

Ce indicaţii are Agenţia Mondială Anti-Doping

Agenţia naţională a făcut referire la alte cazuri de contaminare cu substanţele interzise în sportul profesionist. 

Utilizarea suplimentelor alimentare de către sportivi este o preocupare serioasă, deoarece în multe ţări fabricarea şi etichetarea suplimentelor nu respectă reguli stricte, ceea ce poate duce la situaţia ca un supliment să conţină o substanţă nedeclarată şi care este interzisă conform reglementărilor anti-doping. Un număr semnificativ de teste pozitive au fost atribuite utilizării necorespunzătoare a suplimentelor, iar atribuirea unui rezultat pozitiv unui supliment alimentar incorect etichetat nu este o apărare acceptată într-o audiere doping.

Riscurile de a lua suplimente trebuie evaluate în raport cu beneficiul potenţial care poate fi obţinut, iar sportivii trebuie să aprecieze consecinţele negative ale unei încălcări a reglementărilor anti-doping ca fiind rezultatul administrării unui supliment contaminat.

Utilizarea suplimentelor care au fost supuse unuia dintre sistemele disponibile de asigurare a calităţii poate contribui la reducerea, dar nu la eliminarea, riscului unei încălcări doping neintenţionate.

Conform Codului Mondial Anti-Doping, WADA decide din proprie iniţiativă să includă pe Lista Interzisă o substanţă sau metodă dacă îndeplineşte cel puţin două dintre următoarele trei criterii:

Există dovezi medicale sau din alt domeniu ştiinţific, efect farmacologic sau din experienţă în sensul că substanţa sau metoda, singură sau în combinaţie cu alte substanţe sau metode, are potenţialul de a creşte sau creşte performanţa sportivă;

Există dovezi medicale sau din alt domeniu ştiinţific, efect farmacologic sau din experienţă că folosirea substanţei sau metodei reprezintă un risc real sau potenţial pentru sănătatea sportivului;

WADA ajunge la concluzia că utilizarea substanţei sau a metodei încalcă spiritul sportului, descris în introducerea Codului.

În scopul aplicării Articolului 10 din Codul Mondial Anti-Doping, toate substanţele interzise vor fi „Substanţe specifice”, dacă nu se precizează altfel în Lista Interzisă. Nicio metodă interzisă nu va fi o metodă specifică, dacă nu este identificată în mod specific ca o metodă specifică în Lista Interzisă (M2.2).

În procesul de gestionare a rezultatelor sunt aplicabile prevederile Legii nr. 310/2021 privind prevenirea şi combaterea dopajului în sport, Codul Mondial Anti-Doping 2021, Standardul Internaţional pentru gestionarea rezultatelor 2021 şi Lista Interzisă 2024.

Afla mai multe despre: cosmin mateicosmin matei depistat pozitivcosmin matei sepsianad cosmin matei 

viewscnt
Articole similare