Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

EXCLUSIV | ”Mache” a ales noul nume FCSB, Becali a fost de acord. Mihai Stoica: ”Ce este asta, fabrică de confecţii? Chiar l-am certat”

EXCLUSIV | ”Mache” a ales noul nume FCSB, Becali a fost de acord. Mihai Stoica: ”Ce este asta, fabrică de confecţii? Chiar l-am certat”

FCSB

Comentarii

Marius ”Mache” Ianuli, care de mulţi ani este team manager la FCSB, a fost cel care a propus noua denumire a echipei.

FCSB a avut serioase probleme cu numele după ce Clubul Sportiv al Armatei a reuşit să câştige în instanţă marca Steaua, printr-o decizie definitvă dată în decembrie 2014 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În acest context, Mihai Stoica a dezvăluit un lucru mai puţin ştiut. Marius ”Mache” Ianuli a fost cel care a dat noua denumire a clubului, care a şi fost aprobată de Gigi Becali.

Cum a dat ”Mache” Ianuli numele echipei lui Gigi Becali

Imediat după ce Gigi Becali a pierdut marca Steaua, omul de afaceri a fost obligat de instanţe să schimbe denumirea clubului. Nici măcar la Registrul Comerţului n-a mai avut voie să folosească denumirea Steaua.

Gigi Becali s-a reorientat rapid şi a ales un nou nume pentru echipa sa - FCSB. Noua denumirea nu era o noutate. Ea fusese folosită până atunci ca marca secundară şi era, de fapt, abrevierea de la FC Steaua Bucureşti.

De altfel, Florin Talpan, juristul Stelei, a contestat inclusiv folosirea denumirii FCSB, însă de data aceasta n-a avut succes, deoarece Gigi Becali a argumentat faptul că noua denumire este o abrevier de la FC Sporting Bucureşti.

La 8 ani distanţă, Mihai Stoica a dezvăluit cum s-a ajuns la marca FCSB. Managerul general al clubului susţine că meritul este al lui Marius ”Mache” Ianuli, care a venit cu această idee încă de când FCSB putea folosi denumirea Steaua.

Ianuli s-a inspirat dintr-o modă lansată de marile cluburi din Europa, care începuseră să folosească abrevieri. Ulterior, Mihai Stoica susţine că ideea lui Marius Ianuli a fost preluată de Bobby Durbac, fost director de marketing la echipa lui Gigi Becali.

”Ăia spun cum au descoperit ei FCSB... Nu, FCSB, această titulatură, a inventat-o Marius Ianuli (n.r. Mache), team managerul nostru de ani de zile. Chiar când m-am întors eu, în 2010, l-am şi certat: ce e asta, mă, FCSB? Ce este asta, vreo fabrică de confecţii?. ”Păi, da, dar FC Bayern - FCB, FC Barcelona...”. Du-te, mă, de aici.

După aia au început să apară SCVS - Vasluiul, FCV, FC-nu-ştiu-ce... Şi chiar l-am certat, de-aia am reţinut că era a lui. După aia am văzut un mare interviu al unuia care spunea: ”Da, eu am descoperit...” N-ai descoperit, frate, nimic. Ai furat-o de la Mache şi ai pus-o acolo, staţi cuminţi”, a dezvăluit Mihai Stoica la Orange Sport.

Bobby Durbac susţine că el a fost cel care a venit cu propunerea FCSB

Bobby Durbac a fost director de marketing la FCSB, în perioada 2008-2011. El a încercat să impună la echipa lui Gigi Becali un model de marketing comparabil cu cele folosite de marile cluburi din străinătate.

Atunci au fost lansate mai multe produse cu marca Steaua (n.r. vinuri, ceasuri, bere etc), care puteau fi achiziţionate fie din magazinul oficial, fie online.

De asemenea, a deschis la fostul stadion Steaua un muzeu al clubului, pe care l-a inclus într-un traseu pentru turişti, care cuprinde mai cuprindea vizita în zona oficială a arenei, în zona băncilor tehnice şi la vestiare.

Tot atunci a fost promovată tot mai mult marca FCSB, care era o abreviere de la FC Steaua Bucureşti şi care a fost imprimată din ce în ce mai des pe echipamente şi pe produsele comerciale.

”Nu am inventat eu apa caldă sau marketingul sportiv, aşa cum pretind alţii. Ideea de FCSB a venit după ce am văzut la Bayern, la Barca – FCB, MCFC – Manchester City, şi aşa mai departe. Aceste abrevieri erau folosite pentru merchandising.

Noi aveam un parteneriat cu mai multe firme şi la un momentdat tot staff-ul era cu cămăşuţe cu FCSB. De acolo mi-a venit ideea asta şi am creat FCSB. Îmi aduc aminte că atunci am înregistrat la OSIM Stelio, FCSB şi sloganul ”Trup şi Sufet pentru culori””, a povestit Bobby Durbac într-un interviu pentru as.ro.

Afla mai multe despre: mihai stoica 

viewscnt
Articole similare