adplus-dvertising
You are here:

EXCLUSIV | Prinţul milionar care a ajutat-o cu bani pe Halep: ”Cu Simona a fost ceva foarte special”

EXCLUSIV | Prinţul milionar care a ajutat-o cu bani pe Halep: ”Cu Simona a fost ceva foarte special”galerie foto

Simona Halep

Comentarii

Un om de afaceri care deţine titlul de Alteţă Regală susţine că a ajutat-o cu bani pe Simona Halep.

Simona Halep a devenit în timp cea mai bună jucătoare de tenis pe care a dat-o România şi a dominat ani la rând primele locuri din clasamentul WTA.

Însă această carieră fabuloasă a primit un imbold din partea unui prinţ care deţine o avere de aproape 200 de milioane de euro.

Prinţul care a ajutat-o pe Simona Halep: ”Mi-a spus cât voia şi i-am dat suma asta”

Ajuns la 83 de ani, prinţul Dimitrie Sturdza se poate lăuda că a pus umărul la ascensiunea celei mai bune jucătoare de tenis din istoria României.

Omul de afaceri a povestit pentru Orange Sport cum a fost de acord să o susţină cu bani când Simona Halep era doar o tânără speranţă, care n-avea însă bani pentru a continua în tenis. 

”Noi l-am ajutat şi pe Hănescu. A fost ajutat şi de frate-meu, şi de mine. Cu Simona a fost ceva foarte special. Într-o zi a venit Virginia Ruzici şi a spus că avem o fată absolut extraordinară.

Cu 30 de ani înainte a venit Ţiriac, mi-a spus că aveam un băiat extraodinar, care era Năstase. Şi pe care l-am ajutat nu cu bani, dar ca să poată să aibă nişte invitaţii în America.

Mi-a spus: ”avem o fată care poată să devină foarte, foarte tare, dar nu are bani şi nu poate să se ducă în străinătate. Tu poţi s-o ajuţi”. Da, sigur. Cât vrea? Mi-a spus cât voia. I-am dat suma asta.

Şi uite că Simona a putut să se ducă să joace în străinătate. Nu a câştigat, nu i-au rămas bani pentru buzunar din banii pe care i-am dat. Cred că i-am dat vreo 20-30.000 de euro pe an şi aceeaşi treabă frate-meu. Doar că nu sunt sume foarte mari”, a povestit Dimitrie Sturdza pentru Orange Sport.

Prinţul Dimitrie Sturdza: ”Cu Simona nu prea mai am contact”

În acest moment, Dimitrie Sturdza spune că are o relaţie foarte strânsă cu Simona Halep, deoarece s-au întâlnit rar. Totuşi, vorbeşte foarte frumos despre fostul lider WTA.

Prinţul Dimitrie Sturdza a vorbit şi despre ultimii doi ani din cariera Simonei Halep, care au fost marcaţi de accidentări şi de rezultate mai puţin satisfăcătoare:

”Cu Simona, în momentul ăsta, nu prea mai am contact. Dacă trăiesc în Carpaţi, ea joacă tenis în lumea întreagă. E foarte politicoasă, foarte bine crescută şi a fost numărul 1 în tenis. A câştigat 3 Grand Slam-uri... e formidabil.

Dacă se opreşte acum, o să-i pară foarte rău. Eu cred că ar fi trebuit în primul rând să se refacă fizic, că a avut nişte accidente musculare. Când am oprit eu tenisul, la 40 de ani, că eram prea bătrân să mai joc la un nivel destul de înalt, am regretat.

A fost o perioadă foarte frumoasă, dar fiecare perioadă are un capitol. Capitolul Simonei sper să nu se încheie acum. Să mai joace şi la Roland Garros, nu are nevoie să câştige, dar poate ajunge în sfert de finală sau în semifinală.

Vârsta nu are aşa o mare importanţă. Este cum te prepari, cum te simţi , cum eşti fizic şi cum eşti mental. Dacă ai poftă să mai joci sau nu mai ai poftă să joci. Nu am mai văzut-o pe Simona de mult timp şi nu ştiu dacă mai are poftă de a juca.

Daca nu mai are poftă, atunci ar fi bine să se oprească imediat. Dacă mai are poftă, atunci ar trebui să facă tot ce poate pentru a reveni în formă”, a mai spus prinţul Dimitrie Sturdza pentru Orange Sport.

Cine este prinţul Dimitrie Sturdza

Prinţ, fost tenismen, milionar... În vârstă de 83 de ani, prinţul Dimitrie Sturdza are o istorie demnă de poveşti.

El este descendent din familia Sturdza, o dinastie nobilă care a fost atestată documentar încă din secolul XV, în Moldova. Este descendent pe linia Ioan Sturdza, din care făcea parte şi Mihail Sturdza, care a fost domn al Moldovei în perioada 1834 - 1849.

Dimitri Sturdza s-a născut pe 12 octombrie 1938, la Iaşi, din părinţii Gheorghe şi Greta Sturdza.

Bunicul din partea mamei era norvegian, în timp ce bunica era născută în Rusia. Dimitrie Sturdza a fost botezat de regina Elena şi de fiul ei, Regele Mihai, alături de care a şi copilărit. Tatăl său, Gheorghe Sturdza, a fost jucător de tenis şi a fost rezervă în echipa de Cupă Davis a României. De aici a şi moştenit pasiunea pentru tenis.

Însă, în 1948, după ce Regele Mihai a fost forţat să abdice, Dimitrie Sturdza a plecat din ţară şi a locuit 10 ani în Norvegia. Ulterior, s-a stabilit în Elveţia, unde a studiat fizica atomică la Politehnica din Lausanne.

În paralel, Dimitrie Sturdza şi-a dezvoltat pasiunea din copilărie şi a devenit jucător de tenis. A fost de 32 de ori campion al Elveţiei, ţară pentru care a jucat în 47 de meciuri de Cupă Davis, în 14 ani.

Pasiunea pentru tenis l-a ajutat să se împrietenească mai întâi cu Ion Ţiriac, apoi cu Ilie Năstase, dar şi cu Virginia Ruzici.

Banii pe care i-a câştigat în tenis i-a investit în compania de produse cosmetice Deesse AG, care are filiale în Elveţia şi Germania. În timp, Dimitrie Sturdza a acumulat o avere de aproximativ 200 de milioane de euro.

După Revoluţie, Dimitrie Sturdza a revenit în România şi s-a remarcat prin numeroase acte de caritate. El a pus bazele fundaţiei Fondation pour l’Aide aux Personnes Agees en Roumanie, care are un fond de 10 milioane de euro şi care acordă burse studenţilor în valoare totală de 500.000 de euro pe an.

Este recunoscut drept unul dintre cei mai mari filantropi români.

Articol scris de Răzvan Ionaşcu

viewscnt
Articole similare