Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Ilie Năstase, 50 de ani de la primul Grand Slam câştigat vreodată de un român. Suma incredibil de mică pe care a primit-o atunci

Ilie Năstase, 50 de ani de la primul Grand Slam câştigat vreodată de un român. Suma incredibil de mică pe care a primit-o atunci

Special

Comentarii

Astăzi, 9 septembrie, se împlinesc 50 de ani de când Ilie Năstase a câştigat a câştigat primul său Grand Slam, US Open.

Au trecut 50 de ani de la momentul în care primul român câştiga un titlu de Grand Slam. Pe 9 septembrie 1972, Ilie Năstase reuşea să pună mâna pe trofeu după o dispută intensă cu Arthur Ashe.

În faţa unui public ostil, Ilie Năstase s-a impus până la urmă cu 3–6, 6–3, 6–7(1–5), 6–4, 6–3 şi a câştigat astfel primul Grand Slam din carieră.

50 de ani de la momentul în care Ilie Năstase a câştigat primul Grand Slam din carieră

Ilie Năstase, cel care este considerat primul star din tenisul mondial, avea 26 de ani în momentul în care a câştigat primul trofeu de Grand Slam. De asemeena, el a fost primul român care a reuşit să pună mâna pe un astfel de trofeu.

S-a întâmplat pe 9 septembrie 1972. Atunci, Ilie Năstase era în plină ascensiune şi era favoritul cu numărul 4 la trofeul US Open. Înaintea lui erau Stan Smith (1), Ken Rosewall (2) şi Rod Laver (3).

Însă el i-a eliminat pe rând pe Jairo Velasco (Venezuela), Roger Taylor (Anglia), Patrice Dominguez (Franţa), Bob Hewitt (Africa de Sud), Fred Stolle (Australia) şi Tom Gorman (SUA). De remarcat că nu mai puţin 3 americani s-au calificat atunci în semifinale. Şi Ilie Năstase.

În finală, Ilie Năstase a dat peste americanul Arthur Ashe, al 6-lea favorit, care a fost susţinut frenetic de public. Legendarul tenismen român a avut un început ezitant, dar şi-a scos adversarul din ritm prin mici conflicte pe care le inventa cu publicul, a revenit şi a reuşit în cele din urmă să se impună.

Ilie Năstase, primul român care a câştigat un titlu de Grand Slam

Ilie Năstase a fost cel care a pus România pe harta tenisului mondial. În 1973, el a devenit primul tenismen care a fost numărul 1 mondial în clasamentul ATP.

Contactat de Orange Sport, Ilie Năstase şi-a amintit cu plăcere de primul trofeu important pe care l-a câştigat în carieră:

”Îmi aduc aminte că au fost 15.000 de americani împotriva mea. Am jucat aşa cum jucam eu de obice şi John Florescu, împreună cu un alt român, au fost singurii care m-au susţinut din tribună, iar la finalul meciului au intrat pe teren şi mi-au pus un steag pe umeri.

A trecut multă vreme, 50 de ani înseamnă o viaţă de om, dar a fost un turneu superb. Nu am avut cum să sărbătorim, deoarece, a doua zi, am plecat spre Seattle pentru un alt turneu”, a povestit Ilie Năstase.

Însă banii care erau atunci în tenisul mondial erau extrem de departe de premiile din prezent. Premiile totale au fost atunci în valoare de 117.000 de dolari.

”Am primit o maşină Ford şi un cec de 25.000 de dolari. Fordul nu l-am putut aduce în România, aşa că l-am vândut”, a mai povestit Ilie Năstase pentru Orange Sport.

Şi în prezent, Ilie Năstase (76 de ani) este singurul român care a reuşit să câştige un Grand Slam la simplu masculin.

Autor: Răzvan Ionaşcu

Afla mai multe despre: ilie nastase 

viewscnt
Articole similare