Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Infantino a evitat să-l acuze pe Putin de războiul din Ucraina şi a lăudat CM din Rusia. Scene uluitoare la Congresul FIFA. Limba rusă, inclusă în cele şase limbi oficiale ale forului

Infantino a evitat să-l acuze pe Putin de războiul din Ucraina şi a lăudat CM din Rusia. Scene uluitoare la Congresul FIFA. Limba rusă, inclusă în cele şase limbi oficiale ale foruluigalerie foto
Comentarii

Andriy Pavelko, preşedintele Federaţiei Ucrainene de Fotbal, n-a avut voie să prezinte în Congresul FIFA imagini cu dezastrul provocat de armata rusă. Pe de altă parte, FIFA a introdus limba rusă în cele 6 limbi oficiale ale forului internaţional.

Congresul FIFA care s-a desfăşurat joi a lăsat mult loc de discuţii, în contextul agresiunilor Rusiei în Ucraina. Andriy Pavelko, preşedintele Federaţiei Ucrainene de Fotbal, a pregătit un clip în care a vrut să arate tragediile produse de armata rusă, dar imaginile au fost scoase de cei de la FIFA.

Pe de altă parte, limba rusă a fost inclusă pe lista limbilor oficiale ale FIFA şi forul condus de Gianni Infantino nu a inclus pe ordinea de zi discuţia despre excluderea Rusiei din asociaţie.

Rusia şi Vladimir Putin, menajaţi la Congresul FIFA. Infantino a lăudat organizarea Cupei Mondiale Rusia 2018

Andriy Pavelko, preşedintele federaţiei ucrainene, a participat la Congres printr-un videocall de pe străzile Kievului. Îmbrăcat cu vestă antiglonţ, Pavelko a încercat să atragă din nou atenţia lumii asupra ororilor provocate de soldaţii ruşi în Ucraina.

El a pregătit şi un clip care ar fi trebuit să se dureleze în timpul discursului, în care a adunat mai multe imagini cu dezastrul provocat de armata rusă. Însă FIFA s-a opus şi a scos acele imagini din prezentare.

”Am primit în mod regulat veşti triste despre moartea unor membri ai comunităţii fotbalistice ucrainene. Au fost ucişi de rachetele agresorilor, care au una dintre cele mai mari armate din lume. Fotbalul a trecut în plan secund în ţara noastră”, a spus Andriy Pavelko în discursul său.

La rândul lui, Gianni Infantino a lăudat organizarea Cupei Mondiale din 2018, care a fost găzduită de Rusia, ţară care astăzi este agresoare: ”A fost un mare succes din punct de vedere sportiv şi cultural”, a spus preşedintele FIFA, citat de AP.

”Evident că nu a rezolvat problemele lumii. Nici nu a rezolvat problemele din regiune. Nu a creat o pace durabilă”, a mai spus Gianni Infantino.

Gianni Infantino a evitat să-l acuze pe Vladimir Putin de războiul din Ucraina. În 2019, preşedintele FIFA a fost decorat de Putin

Associated Press mai subliniază că Gianni Infantino a evitat să facă vreo trimitere directă atunci când a condamnat războaiele şi a făcută mai degrabă o trimitere generală la conflictele din toată lumea, despre care a spus că trebuie oprite.

”Oamenii nevinovaţi suferă şi mor. Trăim într-o lume agresivă, trăim într-o lume divizată. Dar, după cum ştiţi, sunt foarte încrezător în puterea fotbalului de a uni oamenii şi de a depăşi graniţele culturale.

Nelson Mandela a spus că sportul are puterea de a schimba lumea. Fotbalul este sportul lumii, dar, în acelaşi timp, nu suntem naivi să credem că fotbalul poate rezolva toate problemele, desigur că nu”, a mai spus preşedintele FIFA, Gianni Infantino.

”Infantono nu a menţionat numele bărbatului cu care a fost filmat în timp ce jongla cu o minge şi lăuda Cupa Mondială din 2018: preşedintele rus Vladimir Putin. Infantino nici nu a învinuit, nici nu a meţionat Rusia în discursul său”, mai subliniază Associated Press, una dintre cele mai reputate agenţie de ştiri din lume.

De menţionat că Vladimir Putin l-a decorat în 2019 pe Gianni Infantino, căruia i-a oferit medalia ”Ordinul Prieteniei”.

La Congres a participat şi reprezentantul Rusiei. Limba rusă, recunoscută de FIFA în cele 6 limbi oficiale ale forului

Alexey Sorokin, fost membru al Consiliului FIFA şi directorul comitetului de organizare a Cupei Mondiale Rusia 2018, a participat şi el la Congresul organizat la Doha.

Rusul Sorokin a încercat să se apere după ce preşedintele Federaţiei Ucrainene de Fotbal a vorbit despre scenele de coşmar provocate de armata rusă.

”Este dificil pentru ei, înţelegem asta. Dar eu sunt aici nu pentru a discuta despre politică sau activităţi militare, sau altceva, sunt aici în Congresul FIFA. Ce legătură are fotbalul din Rusia cu această situaţie, ce a făcut greşit? Federaţia Rusă de Fotbal n-a încălcat nicio clauză din statutul FIFA.

Fanii ruşi au primit cu dezamăgirea vestea excluderii, ne-a fost interzis dreptul de a participa la Cupa Mondială”, a fost discursul lui Sorokin.

Contrar situaţiei din politica externă, fotbalul din Rusia a avut de câştigat la acest congres FIFA. Pe de-o parte, limba rusă a fost joi inclusă în lista celor 6 limbi oficiale ale FIFA.

Pe de altă parte, FIFA a scos de pe ordinea de zi discuţiile despre excluderea Rusiei din Consiliul FIFA, o decizie criticată aspru în Ucraina.

Naţionala Rusiei a fost exclusă din barajul pentru Cupa Mondială din Qatar 2022, ca reacţie la agresiunile din Ucraina. Însă naţionala Rusiei ar putea reveni în competiţiile FIFA în maximum doi ani.

Afla mai multe despre: infantino 

viewscnt
Articole similare