Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

INTERVIU | Fostă vedetă la CFR şi FCSB, Semedo lucrează la o firmă de curăţenie din Anglia. Declaraţii inedite despre Gigi Becali

INTERVIU | Fostă vedetă la CFR şi FCSB, Semedo lucrează la o firmă de curăţenie din Anglia. Declaraţii inedite despre Gigi Becaligalerie foto

Special

Comentarii

"Pantera Neagră". Asta îi era porecla lui Antonio Semedo în perioada în care juca pentru echipe precum CFR Cluj, FCSB sau Unirea Urziceni.

 Unul dintre cei mai valoroşi străini care au trecut prin România, Semedo a renunţat la fotbal în urmă cu 10 ani şi lucrează la o firmă de curăţenie, punând pe primul loc soţia şi copiii. "E rândul lor, familia mi-a fost mereu alături când jucam fotbal şi acum e vremea pentru ca ea să fie bine", povesteşte Semedo într-un interviu exclusiv pentru OrangeSport.

De ce nu a reuşit să se impună la FCSB, care a fost cea mai mare greşeală din cariera lui, cine i-a luat apărarea în mijlocului vestiarului la FCSB, ce antrenor apreciază cel mai mult şi declaraţia sa de dragoste pentru România - toate pentru OrangeSport într-un interviu exclusiv.

Bună, Antonio! Ce faci în prezent, unde locuieşti, cu ce te ocupi? Care îţi e viaţa la 10 ani după ce ai pus ghetele în cui şi te-ai retras din activitatea fotbalistică

Salut! Locuiesc în Anglia momentan, aici am văzut oportunităţi excelente atât pentru copii, cât şi pentru mine şi soţia mea. Familia a fost peste tot cu mine când jucam fotbal, e rândul meu să le fiu alături pentru ca ei să îşi îndeplinească visurile. De exemplu soţia mea e în ultimul an de facultate, urmează să devină asistentă la un spital pentru copii. Eu lucrez la o firmă de curătenie, sunt asistent manager acolo. Fotbalul pentru mine e doar pe un PlayStation (râde).

Ce le spui oamenilor din Anglia despre România? Cu ce sentiment ai rămas dupa experienţa de aici?
Le spun mereu să nu le fie frică să vină în România. E o ţară care te primeşte cu braţele deschise, nu e plină de romi aşa cum crede toată lumea. România pentru mine e ţara unde am văzut cele mai frumoase femei din lume şi cei mai de treaba oameni. Iubesc România, îţi zic sincer.

Ai simţit că publicul din România e rasist? Întreb pentru că te-am prins jucând în campionatul nostru şi uneori, la meciuri, galeria adversă nu era tocmai prietenoasă şi adresa şi injurii legate de culoarea pielii.
Mi se parea perfect normal să aud şi insulte rasiste când jucam. Dar asta nu îi facea pe oamenii respectivi rasişti. Pur şi simplu credeau şi sperau că mă pot destabiliza în momentul meciului în avantajul echipei lor favorite. Atât. Aşa văd şi vedeam situaţia şi atunci. În afara terenului, nimeni nu s-a comportat urât cu mine şi cu familia mea pentru că eram de altă culoare. Din contră.

Semedo: “La FCSB, când începe meciul, apar mai mulţi antrenori”

Urmăreşti fotbalul din România? În ultimii ani, echipe la care ai jucat, CFR Cluj şi FCSB, se bat la titlu contant, cu CFR Cluj în avantaj. Anul ăsta e la fel.
Da, îl urmăresc. CFR Cluj pentru mine e un capitol minunat pentru mine, ce o să rămână pentru totdeauna în inimă. E locul unde am trăit cele mai frumoase experienţe ca fotbalist şi mă bucur mult să mă ştiu în istoria clubului şi eu. FCSB a rămas la fel în ceea ce priveşte jucătorii.

E foarte greu să fii fotbalist la FCSB şi nu mă refer aici la calităţi, ci mental, psihic. E echipa unde antrenorul e bun pentru antrenamente şi atât. Când începe meciul, apar alţi antrenori acolo, mai mulţi.

Deci sper ca anul ăsta tot CFR Cluj să ia campionatul. Cu ei ţin.

Ce ai schimba la cariera ta de fotbalist?
Absolut nimic. Poate doar aş fi venit în România mai devreme, nu aş fi amânat-o atât de mult dacă ştiam ce bine îmi va fi.

Toţi visează la a semna cu FCSB. E ceva ce nu s-a schimbat încă. Tu însă ai altă poveste. Nu doar că nu ai părut bucuros să fii la FCSB, dar nici nu ai confirmat, în ciuda debutului foarte bun avut acolo. 2 meciuri, 3 goluri şi 1 assist. Ce s-a întâmplat?
Am semnat cu FCSB pentru că CFR Cluj m-a vândut acolo fără ca măcar eu să ştiu sau să am un cuvânt de spus în asta. Ţin minte şi acum... Aveam meci cu Poli Iaşi şi m-a sunat Andone să îmi spună că eu mă duc la FCSB. De asta probabil mi-a fost dificil, pentru că nu am greşit eu, nu am gândit-o eu, ci mi-a fost impus transferul.

Şi ar mai fi şi alte motive. Nu eram o echipă deloc unită, eram toţi jucători buni, dar care nu ştiam să fim o echipă pe teren, erau mulţi mai degrabă interesaţi de salariile colegilor şi ocupaţi să îi invidieze decât să le dea o pasă cum trebuie pe teren.

Eşecul de atunci e un cumul. Toate care puteau să meargă greşit, au mers.

Semedo: “Gigi Becali mi-a luat apărarea în mijlocul vestiarului. Problema nu e la el, e la oamenii din jurul lui”

Gigi Becali ce impresie ţi-a lăsat? Ai apucat să lucrezi cu el şi din experienţă îţi spun că fiecare e cu părerea lui despre el.
Sincer, Gigi Becali mi s-a părut o persoana foarte bună, foarte de treaba. Ba chiar a fost omul care mi-a luat apărarea în mijlocul vestiarului în faţa celorlalţi colegi care nu încetau să ne critice pe mine şi pe Dayro Moreno. Problema nu a fost niciodată la Gigi Becali, ci la oamenii din jurul lui.

De cealaltă parte, la CFR Cluj ai avut o mulţime de satisfacţii ca şi jucător. Acolo ce mergea? Cum funcţionau lucrurile?
Mie mi se pare extrem de logic ca la un club precum CFR Cluj să ai performanţă. Strict vorbind despre perioada mea de atunci, că acum nu ştiu exact care mai e situaţia, CFR Cluj avea de toate. Străinii erau trataţi de parcă ar fi crescut cu ei în bloc, exista sentimentul de familie, eram invitaţi des unii la ceilalţi să mâncăm, să vorbim. Uite, Alin Minteuan. Omul ăla nu doar că era un căpitan excelent, dar şi în afara terenului şi abilităţilor lui ca fotbalist, era om. Om bun, extraordinar.
Cum să nu faci performanţă când noi eram mai presus de fotbalişti, eram familie?

Care e amintirea ta preferată din România?
O spun fără nici măcar să mă gândesc foarte mult: primii 2 ani petrecuţi la CFR Cluj. În primul am fost considerat cel mai bun jucător străin din campionat şi am terminat campionatul pe locul 3, lucru minunat, pentru că echipele din Bucureşti obişnuiau să îşi revendice primele 3 locuri. În cel de-al doilea an am câştigat şi campionatul şi Cupa României. Şi ca totul să se încheie minunat, am reuşit să şi înscriu golul victoriei în finala Cupei. Au fost anii cei mai frumoşi din viaţa mea cei 2.

De ce a pus punct carierei de fotbalist la doar 32 de ani

Şi o amintire mai puţin plăcută?
Când am plecat din România în Cipru. Am ales atunci un campionat mai slab. Am mers în Cipru, apoi în Azerbaidjan şi am lasat un campionat care mi-a oferit posibilitatea de a juca în Champions League. Greşeala e omenească şi cu toţii greşim. La Lankaran am suferit o accidentare urâtă, mi s-a greşit operaţia, astfel că recuperarea a fost foarte, foarte lungă. Am stat un an şi jumatate fără echipă şi am mai şi îmbătrânit între timp.

La Unirea Urziceni cum a fost? Echipa nu mai există. Dar a rămas în istorie în România, ai reuşit şi tu să-ţi laşi amprenta acolo.
A fost o experienţă foarte bună şi acolo. Nu la nivelul lui CFR Cluj, dar am reuşit să terminăm campionatul pe locul 2, la doar câteva puncte distanţă de Cluj, am jucat în Champions League, unde am reuşit să marchez un gol şi am terminat pe locul 3 într-o grupă cu Sevilla, Stuttgart şi Rangers, ceea ce nu e de ici, de colo. Nu am ce spune de rău despre perioada de la Urziceni. Mie, ca fotbalist, mi-a priit.

Ai avut destul de mulţi antrenori de-a lungul carierei. De cine ţi-a plăcut cel mai mult şi de ce?
Fără niciun dubiu o să spun că Tony Oliveira (n.r. Toni Conceicao). Mi-a fost antrenor în Portugalia şi apoi a venit şi la CFR Cluj. E genul de antrenor care ştie să motiveze foarte bine jucătorii şi să îi facă să lucreze împreună şi bine pentru acelaşi scop.

Dinamo se luptă de 2 ani de zile să rămână în Liga 1. E şocant pentru tine să vezi asta, ştiind ce echipă puternică era înainte?
E şocant că un club cu atât de multă istorie se află în situaţia asta. Chiar sper din suflet să rămână în Liga 1 şi anii următori să revină şi mai puternici şi să nu mai aibă genul ăsta de probleme. Fanii lui Dinamo nu merită ceea ce i se întâmplă echipei în acest moment. Merită ca echipa să se lupte la campionat, nu la retrogradare.

România când o mai vizitezi?
Am fost în ţară ultima dată acum aproape 10 ani. Fetele mele îşi doresc foarte mult să o vizităm împreună, să vadă ţara în care tatăl lor a fost fotbalist de succes. Plănuim aşadar o vizită, probabil la Cluj. Dar să vedem. Că mereu ne “înghite” viaţa.

  • De-a lungul carierei, Semedo a jucat pentru 7 cluburi: Casa Pia, Estrela Amadora, CFR Cluj, Steaua, Unirea Urziceni, Alki Larnaca şi Khazar. În România, cel mai mult a evoluat la CFR Cluj: 71 de meciuri, 14 goluri şi un assist.

 Galerie foto

Afla mai multe despre: semedo 

viewscnt
Articole similare