You are here:

Îşi ia la Jocurile Olimpice pluşurile favorite: "Sunt foarte bucuroasă că am reuşit să prind echipa şi de-abia aştept să fiu la Paris"

Îşi ia la Jocurile Olimpice pluşurile favorite: "Sunt foarte bucuroasă că am reuşit să prind echipa şi de-abia aştept să fiu la Paris"

Sporturi

Comentarii

A fost stabilită componenţa echipei de gimnastică pentru Paris. Lilia Cosman ştie ce nu-i va lipsi din bagaje.

Gimnastica românească şi-a ales reprezentantele la Jocurile Olimpice. Ana Maria Bărbosu, Sabrina Maneca Voinea, Lilia Cosman, Amalia Ghigoarţă şi Andreea Preda sunt cele cinci fete care ne vor reprezenta, după 12 ani, în concursul olimpic al echipelor feminine. Componenţa echipei a fost stabilită după mai multe concursuri de verificare, ultimul fiind RomGym Trophy, acolo unde participanţii la Paris au avut parte de o festivitate specială.

Ana Maria Bărbosu, una dintre cele mai experimentate componente ale formaţiei noastre, se gândeşte deja cu emoţie la participarea olimpică. Ea crede că faptul că delegaţia va face deplasarea cu aeronava care poartă numele Nadiei Comăneci este deja un semn că totul va fi foarte bine în Franţa.

„Este un lucru extraordinar. Nici nu m-am gândit la această posibilitate. Adică să te gândeşti că mergi la Olimpiadă cu numele sportivei care a fost regina Montrealului, e extraordinar”, a declarat Ana Maria Bărbosu, componentă a lotului naţional de gimnastică, pentru Sportsnet.ro

Pentru Ana, participarea la Jocurile Olimpice reprezintă un vis devenit realitate.

„Am visat de când eram mică, de când m-am apucat de gimnastică, să ajung la Paris, la Jocurile Olimpice”, a adăugat Ana Maria Bărbosu.

Şi pentru Amalia Ghigoarţă prezenţa în echipa pentru Paris este o dorinţă îndeplinită. Ea ştie şi ce îşi va lua cu ea în bagaj la Paris şi ştie că se va visa concurând la Jocurile Olimpice.

„Sunt foarte bucuroasă că am reuşit să prind echipa şi de-abia aştept să fiu la Paris să concurez pentru România. A fost destul de greu, deoarece am avut ceva probleme la spate, însă mă bucur că am reuşit să revin pe patru aparate şi să concurez bine. De obicei am o iconiţă cu Maica Domnului pe care o iau mereu cu mine. Deocamdată nu am visat că sunt în concurs la Jocurile Olimpice, dar în următoarele trei săptămâni sigur voi visa”, spune Amalia Ghigoarţă, componentă a lotului naţional de gimnastică.

Venită din Statele Unite ale Americii, unde s-a născut, în România, ţara natală a părinţilor săi, Lilia Cosman ştie ce îşi va lua cu ea în bagajul pentru Franţa.

„Mă simt foarte fericită pentru această calificare şi mă bucur că e un vis îndeplinit. Merită toate sacrificiile pe care le-am făcut. Eu am câteva jucării de pluş de la familie care mă însoţesc peste tot. La Paris vor merge cu mine un iepuraş şi un urs de la sora mea”, recunoaşte Lilia Cosman, componentă a lotului naţional de gimnastică.

Sportivele noastre speră ca la Paris să poată să-i încurajeze şi pe românii aflaţi în concurs în alte sporturi. Ele aşteaptă cu interes şi experienţa din satul olimpic. Pentru eventualitatea în care vor da nas în nas cu Novak Djokovic sau cu LeBron James, ele vor avea cu ele şi un carneţel pentru autografe.

„Aş vrea să merg la orice sport, m-aş bucura mult să încurajez sportivii din România. Nu m-am gândit cui să cer autograf, dar sigur o să vreau să iau de la cei de acolo”, a mai spus Amalia Ghigoarţă. 

„Mi-ar plăcea să susţin cât mai mulţi români, înot, canoe, scrimă, mi-ar plăcea să merg. Cam toate poveştile pe care le-am auzit depre Jocurile Olimpice în mare parte erau şi despre satul olimpic, atmosfera foarte frumoasă, cu atâţia sportivi de talie mondială, cei mai buni. O să-mi aduc un carneţel, o să-l fac special pentru autografe. Eu n-am exersat încă autograf”, declară Ana Maria Bărbosu. 

Pentru Ana, ca şi pentru coechipierele ei, RomGym Trophy a reprezentat ultima verificare oficială înaintea Jocurilor Olimpice. Ea a reuşit să cucerească singura medalie de aur a româncelor la această ediţie, impunându-se la sărituri.

„Această competiţie a fost constructivă, mi-am verificat noua săritură şi sunt bucuroasă că am făcut un concurs pe patru aparate în sală. În următoarele săptămâni asta urmează să lucrăm, să vedem cum putem compune echipa cât mai bine să scoatem cel mai bun rezultat”, spune Ana Maria Bărbosu. 

La finalul competiţiei, cele cinci fete componente ale echipei României, Ana Maria Bărbosu, Sabrina Maneca Voinea, Lilia Cosman, Amalia Ghigoarţă şi Andreea Preda, dar şi singurul reprezentant al ţării noastre în concursul olimpic masculin, Andrei Muntean, au avut parte de o festivitate specială. În cadrul ei au fost prezentaţi publicului, dar au şi primit câte o plachetă din partea Federaţiei Române de Gimnastică.

Rezultatele sportivilor români la RomGym Trophy 2024

Ana Maria Bărbosu, Kaylia Nemour (Algeria), Felix Dolci (Canada), Krisztofer Meszaros (Ungaria),  Rene Cournoyer (Canada) şi Mohamad Omar (Egipt) au câştigat medaliile de aur în cele 10 finale pe aparate  la ediţia 2024 a Romgym Trophy.

În condiţiile în care antrenorii lotului olimpic au decis ca gimnastele care ne vor reprezenta la Paris să fie menajate, iar în finale să se participe doar pentru a verifica anumite elemente, Ana Maria Bărbosu a concurat la sărituri, Lilia Cosman la paralele, Amalia Ghigoarţă la paralele şi la sol şi Andrea Preda  la bârnă.

Ana a câştigat cu o medie de 13.534 (13.767/13.300),  Amalia Ghigoarţă a fost a doua la sol (13.300) şi a 4-a la paralele (12.900), Lilia Cosman, a 3-a la paralele (13.100), iar Andreea Preda a 6-a la bârnă (11.633).

Aflate în primul an în competiţia senioarelor, Alexia Vânoagă şi Miruna Botez, componente ale lotului naţional de la Constanţa, au făcut o figură  frumoasă în finalele în care au concurat: Alexia a câştigat medalia de bronz la bârnă (13.033), iar Miruna a fost a 4-a la sărituri (12.650) şi a 6-a la sol (12.333).

În concursul masculin, Gabriel Burtanete a revenit la RomGym Trophy cu o medalie de argint la sărituri cu media 13.850 (14.500/13.200) şi locul 5 la inele (12.933), Robert Burtanete a câştigat medalia de bronz la cal cu mânere (12.633), Emilian Neagu, locul 7 la sol (13.067) şi la inele (122.467), Nicholas Ţarcă, locul 3 la sărituri 13.634 (14.167/13.100) 5 la paralele (12.967) şi la bară (12.567), 6 la cal cu mânere (12.367).

Afla mai multe despre: jocurile olimpicegimnastica romania 

viewscnt
Articole similare