Nasser al-Khelaifi, preşedintele beIN Media şi al clubului Paris Saint-Germain, şi fostul secretar general al FIFA, Jerome Valcke, sunt judecaţi, începând de luni, la Tribunalul federal din Bellinzona, în Elveţia, în cazul de corupţie legat de atribuirea drepturilor de televizare a meciurilor ediţiilor din 2026 şi 2030 ale Cupei Mondiale, informează AFP.
Însoţiţi de avocaţii lor, cei doi au ajuns, luni dimineaţă, la tribunalul din Bellinzona, care a început primele audieri destinate soluţionării a cinci ani de scandaluri în jurul FIFA.
Principalul inculpat, francezul Jerome Valcke, mâna dreaptă a preşedintelui demis al FIFA Sepp Blatter până în 2015, trebuie să se explice în două cazuri separate de acordare a drepturilor de televiziare şi se confruntă cu o posbilă pedeapsă de cinci ani de închisoare.
Justiţia îl acuză că a favorizat transferul către gigantul beIN Media din Qatar a drepturilor TV din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord a ediţiilor Cupei Mondiale din 2026 şi 2030, în schimbul "utilizării exclusive" a unei vile din Sardinia, plătită cu 5 milioane de euro de către Nasser Al-Khelaifi.
Condusă mult timp pentru "corupţie în mediul privat", procurorul a trebuit să renunţe la această acuzaţie din cauza unui "acord amiabil" încheiat în ianuarie între FIFA şi Al-Khelaifi, care a determinat forul fotbalistic să îşi retragă plângerea. Procuratura a optat pentru altă acuzaţie, "gestiune neloială", şi acum îl acuză pe Valcke că a "păstrat pentru el" avantaje care ar fi trebuit să revină FIFA şi pe Al-Khelaifi pentru că l-a "incitat" să facă acest lucru.
Cei doi bărbaţi contestă aceste acuzaţii, potrivit apărării lor. În plus, avocaţii lui Nasser Al-Khelaifi consideră că "partea cea mai mare parte a cazului nu îl priveşte" pe clientul lor.
În cel de-al doilea caz, Jerome Valcke se va confrunta cu acuzaţiile de "corupţie pasivă repetată”, "gestiune neloială agravată” şi "fals în înscrisuri", alături de omul de afaceri grec Dinos Deris, 63 de ani. Acesta din urmă ar putea lipsi din motive medicale, potrivit ziarului Le Temps.
De data aceasta, Valcke ar fi primit 1,25 milioane de euro, în trei tranşe din Liechtenstein, prin compania sa Sportunited, pentru a favoriza obţinerea drepturilor mass-media ale mai multor ediţii ale Cupei Mondiale pentru Grecia şi Italia.
Parte vătămată în aceste două cazuri, FIFA solicită "între 1,4 şi 2,3 milioane de euro" de la Jerome Valcke, pentru că s-a bucurat de "Vila Bianca" timp de 18 luni, o clădire de lux de pe Coasta de Smarald din Sardinia. De asemenea, FIFA cere 1,25 milioane de euro de la fostul ei secretar general şi de la Dinos Deris.
Însă acuzarea este slăbită de suspiciunile de înţelegere rezultate după trei întâlniri secrete din 2016 şi 2017, între şeful FIFA, Gianni Infantino, şi fostul procuror-şef elveţian Michael Lauber, care a fost obligat să demisioneze în iulie.
Cei doi bărbaţi au fost vizaţi încă din această vară de o anchetă pentru "obstrucţionarea procedurilor penale", chiar dacă FIFA insistă asupra faptului că aceste întâlniri, omise în mod cert din procedură, au fost menite să arate intenţia de a "colabora cu justiţia elveţiană".
Dacă procesul va ajunge la final, va fi prima hotărâre pronunţată în Elveţia, sediul majorităţii organizaţiilor sportive internaţionale, din cele 20 de anchete deschise în ultimii cinci ani în legătură cu FIFA.
În aprilie, Tribunalul penal federal a fost forţat să închidă un proces început în martie pentru suspiciuni de corupţie în atribuirea Cupei Mondiale din 2006 Germaniei. Amânat prima dată din cauza pandemiei de coronavirus, acest proces care îl viza şi pe "kaizerul" Frank Beckenbauer a fost oprit din cauza prescrierii faptelor.
- Aplicaţia Orange Sport este gratuită şi poate fi descărcată din Google Play şi App Store.
- Vrei să vezi cele mai tari competiții sportive, oriunde ai fi? Ia-ți oferta Orange Love pentru fibră și TV.
Afla mai multe despre: al khelaifi, jerome vackle, fifa