Tokyo 2020 va fi o Olimpiadă cum nu a mai fost alta, deoarece se desfăşoară în timp ce lumea se confruntă cu pandemia de Covid-19. Pandemia i-a separat pe oameni. De aceea, organizatorii JO şi-au dorit ca toţi oamenii să trăiască aceeaşi bucurie sau chiar aceeaşi dezamăgire prin prestaţiile sportivilor în Japonia, iar astfel emoţiile să îi unească.
- 101 sportivi români concurează la 17 discipline sportive
- Ceremonia de deschidere a avut loc pe 23 iulie. Delegaţia României, a 199-a, i-a avut purtători de drapel pe Simona Radiş şi Robert Glinţă
- La Jocurile Olimpice participă 205 naţiuni cu peste 11.000 de sportivi. În total sunt 206 delegaţii
24 iulie | România, la Jocurile Olimpice
UPDATE TENIS
Jucătoarea Mihaela Buzărnescu, locul 168 WTA, s-a calificat, sâmbătă, în turul doi al probei de simplu feminin din cadrul competiţiei de tenis de la Jocurile Olimpice.
- Aplicaţia Orange Sport este gratuită şi poate fi descărcată din Google Play şi App Store.
UPDATE Prima medalie olimpică a României la Tokyo! Ana Maria Popescu a pierdut dramatic medalia de aur. A fost învinsă în finală la spadă şi a rămas cu medalia de argint, după ce adversara sa, chinezoaica Yiwen Sun, a punctat la tuşa de aur.
- Vrei să vezi cele mai tari competiții sportive, oriunde ai fi? Ia-ți oferta Orange Love pentru fibră și TV.
UPDATE Scrimă
Ana Maria Popescu s-a calificat în finală la spadă şi aduce prima medalie pentru România la JO! În semifinale, Popescu a învins-o pe estona Katrina Lehis, scor 15-11. În finală, Popescu va evolua contra chinezoaicei Yiwen Sun.
UPDATE Ciclism pe şosea
Eduard Grosu nu a încheiat cursa de ciclism pe şosea de la JO. Ecuadorianul Carapaz, campion olimpic. Ecuadorianul Richard Carapaz a câştigat titlul olimpic. El a fost urmat de belgianul Wout Van Aert şi slovenul Tadej Pogacar.
UPDATE Tenis de masă
UPDATE Tenis de masă
Jucătorul Ovidiu Ionescu s-a calificat, sâmbătă, în turul doi al probei de simplu masculin din cadrul concursului de tenis de masă de la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Ionescu a trecut în primul tur de australianul Xin Yan, scor 4-1 (11-7, 13-11, 7-11, 11-8, 11-6). Meciul a durat 34 de minute.
În turul doi, Ionescu va evolua cu brazilianul Gustavo Tsuboi.
UPDATE Scrimă
Ana Maria Popescu s-a calificat, sâmbătă, în semifinalele probei de spadă, la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Popescu a trecut în sferturi de sportiva Julia Beljajeva, din Estonia, scor 15-8. În semifinale, de la ora 12.30, Popescu va evolua contra altei sportive din Estonia, Katrina Lehis.
UPDATE Tenis
Perechea Monica Niculescu/Raluca Olaru s-a calificat în optimile probei de dublu din cadrul concursului de tenis de la Jocurile Olimpice, după ce a învins echipa formată din surorile Latisha Chan şi Hao-Ching Chan, din Taiwan, cap de serie numărul 5.
Niculescu şi Olaru s-au impus cu scorul de 7-5, 1-6, 10-6. Meciul a durat o oră şi 58 de minute.
UPDATE Gimnastică
Gimnastul Marian Drăgulescu a ratat, sâmbătă, calificarea în finală la sărituri, singura probă în care a luat startul la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
Drăgulescu, care va împlini 41 de ani în 18 decembrie, a fost notat cu 13.466 la prima săritură şi cu 14.533 la cea de-a doua, pentru o medie de 13.999, cu care se află la ora transmiterii acestei ştiri pe locul 9, astfel că ratează ultimul act la JO. În finală se califică gimnaştii clasaţi pe primele opt locuri ale clasamentului, iar concursul este încă în derulare, cu subdiviziunea a doua din trei.
”Am fost foarte aproape să reuşesc prima săritură în picioare! Nu îmi pare rău că am mai încercat încă o dată, sunt doar recunoscător. De aici de la Tokyo, vă îmbrăţişăm eu şi antrenorul meu Ştefan Gal şi mulţumim tuturor pentru suport şi pentru gândurile frumoase. Îi vom urmări mai departe pe colegii noştri şi le vom ţine pumnii strânşi”, a transmis Marian Drăgulescu după calificările la sărituri.
La JO de la Tokyo, gimnastica românească mai este reprezentată de Larisa Iordache, participantă în calificări la bârnă, respectiv de Maria Holbură, care va lua startul la toate cele patru aparate.
UPDATE Baschet 3X3
Naţionala feminină de baschet 3x3 a României, participantă în premieră la Jocurile Olimpice de la Tokyo, a fost învinsă, sâmbătă, de reprezentativa Japoniei, scor 20-8, în al doilea meci din competiţie.
Următoarele adversare pentru tricolore sunt Italia şi SUA (25 iulie), Mongolia şi Rusia (26 iulie). Sferturile de finală vor avea loc în 27 iulie, iar semifinalele şi finala competiţiei sunt programate în 28 iulie.
UPDATE Scrimă
Iulian Teodosiu a fost eliminat în optimi la sabie. Iulian Teodosiu a fost eliminat, sâmbătă dimineaţă, în optimile probei de sabie, la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Teodosiu a fost învins de italianul Enrico Berre, scor 15-12. Berre est favoritul numărul 13 la sabie.
UPDATE Scrimă
Sportiva Ana Maria Popescu s-a calificat în sferturile de finală ale probei de spadă, la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Popescu a trecut în optimi de sportiva coreeană Sera Song, scor 15-6.
În sferturi, Ana Maria Popescu va evolua cu Julia Beljajeva, din Estonia, de la ora 09.25.
UPDATE Scrimă
Sportivul Iulian Teodosiu s-a calificat în optimile probei de sabie, de la Jocurile Olimpice, după ce a trecut de favoritul numărul 3, italianul Luca Curatoli. Teodosiu s-a impus cu scorul de 15-13. El va juca tot sâmbătă dimineaţă pentru un loc în sferturi.
UPDATE Canotaj
Echipajele de 8+1 feminin şi masculin vor evolua în recalificări. În proba de 8+1 masculin (M8+), Alexandru Chioseaua, Florin Lehaci, Radu Constantin, Sergiu Bejan, Vlad Aicoboae, Constantin Adam, Florin Arteni-Fîntînariu, Ciprian Huc şi Adrian Munteanu au terminat cursa pe locul 3 şi vor evolua în recalificări.
Şi echipajul feminin de 8+1, format din Magdalena Rusu, Viviana Bejinariu, Georgiana Dedu, Maria Tivodariu, Ioana Vrînceanu, Mădălina Bereş, Amalia Bereş, Denisa Tîlvescu şi Daniela Druncea, va evolua în recalificări, după ce a încheiat cursa pe locul 2.
În recalificări merg şi echipajele de patru rame feminin (Mădălina Hegheş, Elena Logofătu, Cristina Popescu şi Roxana Anghel) şi patru rame masculin (Mihăiţă Vasile Ţigănescu, Mugurel Semciuc, Ştefan Constantin Berariu şi Cosmin Pascari).
În semifinalele A/B s-au calificat echipajele de dublu rame feminin (Adriana Ailincăi şi Iuliana Buhuş), dublu rame masculin (Marius Cozmiuc, Ciprian Tudosă) şi dublu vâsle feminin categorie uşoară (Gianina Beleagă şi Ionela Cozmiuc).
UPDATE Tenis de masă
Bernadette Szocs şi Ovidiu Ionescu, calificaţi în sferturi la dublu mixt. Perechea formată din Bernadette Szocs şi Ovidiu Ionescu s-a calificat, sâmbătă, în sferturile de finală ale probei de dublu mixt din concursul de tenis de masă de la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
Szocs şi Ionescu au trecut în optimi de perechea slovacă Lubomir Pistej/Barbora Balazova, scor 3-1 (11-8, 11-8, 12-14, 11-4, 11-9). Partidele din sferturi sunt programate duminică.
UPDATE Cine a cucerit prima medalie de aur la JO de la Tokyo
Sportiva chineză Yang Qian este prima medaliată cu aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo, după ce a câştigat proba de puşcă 10 metri aer comprimat. Sportiva chineză a fost urmată de rusoaica Anastasiia Galaşina şi de elveţianca Nina Christen. În această probă, Laura Ilie a ratat calificarea în finală.
UPDATE Scrimă
Ana Maria Popescu, în optimi la spadă. Ana Maria Popescu s-a calificat în optimile probei de spadă, la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Popescu a trecut în turul doi de sportiva din Singapore, Tikanah Kiria Rahman Abdul, scor 15-10. În optimi, Popescu va evolua cu sportiva din Coreea de Sud, Sera Song.
UPDATE Gimnastică
Marian Drăgulescu, notat cu 13.999 în calificările de la sărituri. Gimnastul Marian Drăgulescu a debutat în competiţia olimpică de la Tokyo sâmbătă dimineaţa, în calificările singurei probe în care concurează, la sărituri.
Drăgulescu, care va împlini 41 de ani în 18 decembrie, a fost notat cu 13.466 la prima săritură şi cu 14.533 la cea de-a doua, pentru o medie de 13.999.
Două subdiviziuni mai sunt în concursul de calificări, iar la final primii opt gimnaşti se califică în finala probei.
La JO de la Tokyo, gimnastica românească mai este reprezentată de Larisa Iordache, participantă în calificări la bârnă, respectiv de Maria Holbură, care va lua startul la toate cele patru aparate.
România participă la JO de la Tokyo (23 iulie-8 august) cu 101 de sportivi, 46 la feminin, 55 la masculin, la 17 discipline sportive, adică înot, atletism, canotaj, fotbal, gimnastică artistică, baschet 3x3, ciclism, lupte, tir sportiv, canoe, tenis de masă, box, scrimă, triatlon, judo, tir cu arcul şi tenis.
UPDATE Baschet 3x3
România - China, scor 10-21, în primul meci din competiţie. Naţionala feminină de baschet 3x3 a României, participantă în premieră la Jocurile Olimpice de la Tokyo, a fost învinsă, sâmbătă dimineaţa, de reprezentativa Chinei, scor 21-10, în primul meci din competiţie. Pentru România au marcat Cuic 4 puncte, Ursu 2, Stoenescu 2, Mărginean 2. Echipa României va disputa a doua partidă peste câteva ore, în compania Japoniei.
Următoarele adversare pentru tricolore sunt Italia şi SUA (25 iulie), Mongolia şi Rusia (26 iulie). Sferturile de finală vor avea loc în 27 iulie, iar semifinalele şi finala competiţiei sunt programate în 28 iulie.
Baschetul românesc a mai avut o singură reprezentare olimpică, la ediţia din 1952, când naţionala masculină a evoluat în turneul preliminar al JO de la Helsinki, ratând calificarea pe tabloul principal.
Disciplina baschet 3x3 apare pentru prima dată în programul olimpic la ediţia din acest an, de la Tokyo, iar naţionala feminină a României se află printre cele opt participante.
România participă la JO de la Tokyo (23 iulie-8 august) cu 101 de sportivi, 46 la feminin, 55 la masculin, la 17 discipline sportive, adică înot, atletism, canotaj, fotbal, gimnastică artistică, baschet 3x3, ciclism, lupte, tir sportiv, canoe, tenis de masă, box, scrimă, triatlon, judo, tir cu arcul şi tenis.
UPDATE Laura Ilie a ratat calificarea în finală la puşcă 10 metri aer comprimat. Laura Ilie a ocupat locul 9, în condiţiile în care primele 8 au acces în finală.
Ceremonia de deschidere de la Tokyo
Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Tokyo, un spectacol de aproape patru ore, s-a desfăşurat vineri sub motto-ul “Uniţi prin Emoţie”, fără spectatori, dar aducând un mesaj de speranţă şi încurajare planetei în pandemie.
Doar aproximativ 950 de persoane au asistat la evenimentul de pe Stadionul Naţional din Tokyo, cu capacitate de aproape 70.000 de locuri.
La ceremonia de deschidere, s-au reafirmat rolul sportului şi valoarea Jocurilor Olimpice în exprimarea recunoştinţei şi admiraţiei pentru eforturile făcute în ultimul an dar şi în aducerea unei speranţe pentru viitor.
Startul ceremoniei a fost marcat de focuri de artificii, dar şi de un moment artistic în care s-a arătat cum s-au pregătit sportivii în pandemie, acasă, singuri, dau uniţi de speranţă şi de pasiunea lor comună.
Împăratul Naruhito şi preşedintele CIO, Thomas Bach, au intrat în arenă şi şi-au luat locurile în tribună, după care a fost adus de sportivi şi de un angajat din sistemul sanitar drapelul Japoniei, arborat apoi într-o atmosferă solemnă. La festivitate au fost prezenţi şi preşedintele Emmanuel Macron şi Prima Doamnă a SUA, Jill Biden.
Imnul Japoniei a fost intonat de cântăreaţa Misia.
Organizatorii JO nu au uitat nici de toţi cei care nu mai sunt în viaţă, astfel că s-a ţinut un moment de reculegere în memoria persoanelor care au murit din cauza covid-19, dar şi a sportivilor care au încetat din viaţă, între care şi membrii echipei Israelului ucişi la Munchen în 1972. Cercurile olimpice şi-au făcut apariţia în arenă după un alt moment artistic. Cercurile, fiecare cu diametru de 4 metri, au fost făcute din lemn de la copacii plantaţi de sportivi la JO de la Tokyo din 1964.
Înainte de cel mai important segment al ceremoniei, defilarea sportivilor, profesorul Muhammad Yunus, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a fost recompensat cu Laurii Olimpici.
La defilarea sportivilor, începută cu delegaţia Greciei, multe naţiuni au avut doi purtători de drapel, un bărbat şi o femeie. La fel ca la Rio, a defilat şi echipa refugiaţilor.
Delegaţia României, a 199-a, i-a avut purtători de drapel pe Simona Radiş şi Robert Glinţă. Din tribună, sportivii tricolori au fost salutaţi de fostul preşedinte al COSR, Octavian Morariu, în prezent membru CIO.
Sportivii au defilat în ritmurile muzicii de pe mai multe jocuri video.
Unul dintre purtătorii de drapel a fost Pita Taufatofua din Tonga, sportiv care a atras atenţia prin prezenţele sale cu torsul gol şi uns cu ulei la ceremoniile de deschidere. El a participat şi la Jocurile Olimpice de vară din 2016 şi la Jocurile Olimpice de iarnă din 2018.
La finalul defilării, în arenă a apărut mesajul “Faster, Higher, Stronger, Together”, împreună cu cercurile olimpice.
Doi sportivi, doi antrenori şi doi arbitri au rostit apoi simultan jurământul olimpic.
Subliniind diversitatea din istoria Jocurilor Olimpice şi spiritul noii generaţii, la ceremonie s-a evidenţiat din nou mesajul de solidaritate şi speranţă: “Împreună suntem mai puternici”.
Pe teren a fost creată emblema Tokyo-2020, iar pe cer aceasta a apărut ca în oglindă, formată din peste 1.800 de drone. Emblema din drone s-a transformat apoi în planeta noastră, cu toate continentele evidenţiate, în acordurile melodiei Imagine interpretată de corul Suginami, Angelique Kidjo, Alejandro Sanz, John Legend şi Keith Urban.
“Astăzi este un moment al speranţei. Să preţuim acest moment pentru că în sfârşit suntem aici, împreună. Sportivi din 205 naţiuni şi din echipa olimpică a refugiaţilor, locuind sub acelaşi acoperiş, împreună, în Satul Olimpiic. Aceasta este puterea unificatoare a sportului. CIO a adaptat motto-ul olimpic vremurilor noastre: Faster, Higher, Stronger - Together”, a afirmat la ceremonie preşedintele CIO, Thomas Bach, înainte ca împăratul Naruhito să declare deschise Jocurile Olimpice.
Şase sportivi (din Asia, Oceania, America, Africa, Europa şi Echipa Refugiaţilor) au adus în arenă steagul olimpic, care a fost arborat în timp ce s-a intonat imnul olimpic de către un cor de elevi din Tokyo şi Fukushima. Simbolic, în arenă au fost eliberaţi porumbei virtuali şi de hârtie.
Spre final, ceremonia s-a animat prin prezentarea pictogramelor cinetice ale probelor din cadrul competiţiei.
Fanilor din faţa televizoarelor şi sportivilor li s-au prezentat într-un mod dinamic şi amuzant oraşul Tokyo şi locurile de desfăşurare a probelor de la JO, iar un moment kabuki a impresionat asistenţa.
Flacăra olimpică a fost adusă în arenă de doi sportivi, un bărbat şi o femeie. A urmat o ştafetă la care au participat şi un medic şi o asistentă medicală. Ceremonia s-a încheiat cu aprinderea flăcării de la stadion, cea căreia i-a revenit onoarea fiind jucătoarea de tenis Naomi Osaka.
La Jocurile Olimpice participă 205 naţiuni cu peste 11.000 de sportivi. În total sunt 206 delegaţii, una fiind cea a echipei refugiaţilor.
Afla mai multe despre: jocurile olimpice, ceremonie, deschidere