Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Messi, făcut praf de fanii chinezi pentru că nu a jucat într-un amical în Hong Kong. Ce a anunţat China

Messi, făcut praf de fanii chinezi pentru că nu a jucat într-un amical în Hong Kong. Ce a anunţat China

Lionel Messi

Comentarii

Scandalul declanşat de Messi după ce nu a jucat într-un amical în Hong Kong continuă. China nu va mai găzdui două meciuri amicale ale Argentinei.

Ce a anunţat China după reacţia lui Messi în amicalul din Hong Kong

China a anunţat, sâmbătă, 10 februarie, că nu va găzdui două meciuri amicale ale echipei Argentinei, în urma scandalului provocat de absenţa şi atitudinea lui Lionel Messi în timpul unei partide din Hong Kong, relatează AFP.

Naţionala argentiniană anunţase un turneu în ţara asiatică în perioada 18-26 martie, în timpul căruia urma să joace cu Nigeria în oraşul Hangzhou din estul ţării şi cu Coasta de Fildeş la Beijing.

Dar controversa din jurul campionului mondial, care până de curând era foarte popular în China, a luat amploare în ultimele zile.

Messi şi clubul său american Inter Miami au stârnit furia spectatorilor atunci când câştigătorul Balonului de Aur a stat pe bancă duminică, în timpul unui meci amical împotriva unei echipe locale din Hong Kong, un teritoriu semi-autonom al Chinei.

Starul a invocat ca motiv o accidentare. Spectatorii, care plătiseră până la 4.800 de dolari HK (570 de euro), şi-au exprimat nemulţumirea faţă de absenţa jucătorului, dar mai ales faţă de atitudinea acestuia, întrucât nu s-a adresat publicului pentru a-şi cere scuze.

Controversa a izbucnit din nou miercuri, când Messi a jucat 30 de minute dintr-un meci amical în Japonia, unde mai multe fotografii îl arată zâmbind, în timp ce la Hong Kong părea să fie foarte serios.

"Mulţi fani ai fotbalului şi prieteni de pe internet ne-au cerut recent informaţii despre meciul lui Lionel Messi de la Beijing", a declarat sâmbătă Federaţia de fotbal din Beijing, organismul care supraveghează fotbalul din capitala chineză. "După verificare (de către serviciile noastre), Beijingul nu intenţionează în prezent să organizeze meciul la care urma să participe Messi", a precizat aceasta într-un comunicat.

Meciul Argentinei, programat la Hangzhou, fusese deja anulat vineri seara. Potrivit Biroului sportiv din Hangzhou, "din motive cunoscute de toţi, potrivit autorităţilor competente, nu au fost îndeplinite condiţiile pentru ca evenimentul să aibă loc". Pe reţeaua de socializare Weibo, marea majoritate a internauţilor a părut să susţină decizia autorităţilor sportive chineze.

"Dacă nu-şi respectă fanii chinezi, nu-l putem lăsa să ia nici măcar un ban din buzunarele poporului chinez", a reacţionat un utilizator, în ton cu restul mesajelor. "Noi îi dăruisem dragostea noastră şi el ne tratează aşa. Această palmă (de anulare) este meritată", a scris un altul.

"Decizie curajoasă", "Chinezii nu se culcă" şi "Messi out" au fost printre cele mai frecvente reacţii. Lionel Messi şi David Beckham, coproprietarul lui Inter Miami, au fost huiduiţi pe stadionul din Hong Kong unde a avut loc meciul. Vineri, compania care a organizat meciul, Tatler Asia, a promis spectatorilor o rambursare de 50%. "Accidentările fac parte din joc şi înţelegem acest lucru. Cu toate acestea, am fost întristaţi de faptul că jucătorii nu au arătat suficient respect faţă de fanii prezenţi", a declarat compania.

Posibila anulare a turneului din China este o problemă pentru Federaţia Argentiniană de Fotbal (AFA), care consideră gigantul asiatic drept o piaţă strategică. În iunie 2023, Argentina a disputat deja un meci amical la Beijing în timpul unei vizite care a dus la încheierea unor contracte profitabile cu companii locale. AFA are contracte de sponsorizare şi cooperare cu lanţul de cafenele Cotti Coffee şi cu liderul chinez de produse lactate Yili, printre altele.

"Suntem pe deplin conştienţi de importanţa, unicitatea şi potenţialul enorm de creştere al AFA pe piaţa chineză", a declarat recent Leandro Petersen, directorul de vânzări şi marketing al AFA.

Cotidianul chinez Global Times, cunoscut pentru poziţia sa naţionalistă, a lăsat să se înţeleagă într-un editorial din această săptămână că atitudinea lui Inter Miami şi al lui Messi ar putea fi poate "motivată politic".

Autorităţile din Hong Kong sunt în mod regulat sub tirul criticilor din partea Statelor Unite şi a Marii Britanii de când teritoriul semiautonom a introdus o lege privind securitatea naţională care a contribuit la reducerea la tăcere a opoziţiei politice.

Afla mai multe despre: lionel messichinahong kongargentinainter miami 

viewscnt
Articole similare