Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Novak anunţă o schimbare istorică pentru Steaua, Dinamo sau Rapid: ”N-ar pierde din reputaţie”

Novak anunţă o schimbare istorică pentru Steaua, Dinamo sau Rapid: ”N-ar pierde din reputaţie”

Special

Comentarii

Ministrul Tineretului şi Sportului, Eduard Novak (46 de ani), a declarat că şi-ar dori foarte mult externalizarea Clubului Sportive, pentru a nu mai depinde exclusiv de finanţarea din partea forului pe care îl conduce.

Aşadar, în următorii ani, cluburi precum Clubul Sportiv Dinamo, Clubul Sportiv al Armatei Steaua sau Clubul Sportiv Rapid Bucureşti ar urma să devină independente de MTS, cu bani proveniţi în general din fonduri private.

Eduard Novak cere ”ruperea” Cluburilor Sportive de MTS

Dorinţa lui Eduard Novak nu este una care să se realizeze de pe o zi pe alta, însă ar putea reprezenta un real ajutor pentru secţia de fotbal de la CSA Steaua Bucureşti, angrenată în Liga 2, dar care nu are drept de promovare în Superligă chiar din această cauză, a faptului că încă este club departamental.

În opinia ministrului, cluburile departamentale, cu finanţare de la stat, nu mai este de actualitate în legislaţia europeană, aşa că legea ar trebui schimbată şi în România.

Aşadar, în viziunea sa, întregul proces al scoaterii Cluburilor Sportive de sub tutela MTS-ului ar urma să finalizeze în decurs de 10 ani.

În acelaşi timp, Eduard Novak nu exclude şi varianta ca cele două surse de finanţare - de stat şi privată - să coabiteze, dar cu prioritate pentru cea din urmă.

Noi, prin strategia naţională pentru sport, susţinem că, în 10 ani, cluburile trebuie să devină independente. Niciodată să nu mai preluăm noi, în grija noastră. Că şi aşa avem 48 de cluburi, 10 centre naţionale. Deci avem... Prea multă energie din munca noastră merge pe administrarea bazelor şi administrarea cluburilor.

Deci, eu consider că soluţia de a adopta un sistem european este cea valabilă... Cu siguranţă, niciun club - Dinamo, Steaua, Rapid - aceste cluburi mari, n-ar pierde nici din valoare, nici din nume, nici din reputaţie. Doar ar deveni independente şi asta ar reuşi să-i poziţioneze într-o postură mult mai competentă şi mai...

Dar am putea, în acest caz, să finanţeze şi Ministerul Sportului aceste cluburi, ar putea să finanţeze şi Ministerul Apărării sau de Interne şi să ia şi venituri proprii.

Dar conexiunea aceasta a clubului direct la un minister nu mai este de actualitate în practica europeană. Trebuie să ajungem ca finanţarea sportului să fie bazată pe rezultate şi pe activitate”, a declarat Eduard Novak, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Dacă s-ar schimba legea curând, Steaua ar avea drept de promovare în Superligă

CSA Steaua Bucureşti este lider în Liga 2, însă nu are drept de promovare în Superligă, din cauza faptului că este club departamental şi nu a reuşit să-şi schimbe statutul, într-un club de drept privat.

Dacă legea s-ar schimba curând, în forma dorită de Eduard Novak, Steaua şi-ar câştiga dreptul legal de a lupta pentru promovare, în acest final de sezon din eşalonul secund.

 

Afla mai multe despre: mtscsa steauaeduard novak 

viewscnt
Articole similare