Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Panduru, despre ce a trăit când a luat un supliment pentru efort: ”Te pui pe bandă şi ai impresia că zbori” :)

Panduru, despre ce a trăit când a luat un supliment pentru efort: ”Te pui pe bandă şi ai impresia că zbori” :)

Special

Comentarii

Basarab Panduru a povestit ce efect au unele suplimente pentru efort pe care le-a încercat după ce s-a retras din activitate.

În contextul dezvăluirilor făcute de Dino Baggio, care a spus că fotbalul italian a în anii '90 mari probleme cu dopajul, Basarab Panduru a fost întrebat dacă, în timpul carierei, i-au fost administrate astfel de substanţe.

Fostul mijlocaş al lui Benfica Lisabona spune că n-a avut parte de aşa ceva, dar a povestit că a încercat suplimente pentru efort după ce s-a retras din activitate.

Ce efecte au avut suplimentele pentru efort asupra lui Basarab Panduru

Dino Baggio, fost internaţional italian, a ridicat în aceste zile o temă de discuţie care a stârnit foarte multe controverse în Italia.

În contextul deceselor lui Gianluca Vialli şi a lui Sinisa Mihajlovic, Dino Baggia a subliniat că trebuie să se discute tot mai serios despre dopajul din fotbal.

Invitat în platoul Orange Sport, Basarab Panduru a fost întrebat de moderatorul Silviu Tudor Samuilă dacă a avut partea de-a lungul carierei de tratamente care i-au trezit suspiciuni.

Fostul internaţional român susţine că n-a simţit vreodată că a primit vreo substanţă interzisă. Pe de altă parte, a explicat ce experienţă a avut când a încercat suplimente pentru efort care nu fac parte de pe lista antidopping.

Silviu Tudor Samuilă: Ai făcut perfuzii, Pandi?
Basarab Panduru: Nu!
Samuilă: Întrebai medicii ce luai? Nu ştiu, la Benfica, la Steaua, la Porto?
Panduru: Întrebai. Dacă-ţi spuneai o dată că vitamine, nu puteai să întrebi întruna. Aia e, credeai că de-aia e pus doctorul acolo, să-ţi dea ce trebuie să-ţi dea şi luai...
Samuilă: Dar simţeai vreun efect? Adică s-a întâmplat să iei şi să rupi norul?
Panduru: Nu, niciodată. Niciodată nu mi s-a întâmplat să rup norii dacă iau o vitamină. Dar acum, în ziua de astăzi, dacă iau o guarana sau o cofeină, simt că rup norii. Care sunt foarte permise în ziua de astăzi. Am văzut şi noi la un moment dat, au găsit colegii noştri pe bancă, la un meci, la o echipă, guarana cu nu ştiu ce... cu cofeină. Care sunt sumplimente... e, cu alea simt că... simt altceva. Niciodată nu m-am simţit ca jucător cum mă simt la astea, de exemplu.
Samuilă: Să ai...
Panduru: Să ai ceva. Adică te pui pe bandă şi ai impresia că zbori pe banda aia. Doar că, după, eşti foarte obosit. Că de fapt tu ce faci? Ţie nu-ţi dă o putere aşa... Îţi scoate din tine tot ce ai în tine în momentul ăla, când eşti pe bandă. Dacă iau o cofeină sau o guarana, simt ce n-am simţit niciodată ca jucător.

În vârstă de 52 de ani, Basarab Panduru a fost unul dintre cei mai talentaţi mijlocaşi din anii '90. A început fotbalul la la CSM Reşiţa şi a jucat ulterior pentru Steaua, Benfica, Neuchatel Xamax, Salgueiros şi din nou FC Porto, de unde s-a şi retras, în vara lui 2002.

Cât despre guarana, aceasta este o plantă care creşte în Brazilia şi produce fructe ale cărei seminţe sunt un stimulent natural. Guaranina, ingredientul principal din seminţele de Guarana, are efect în combaterea oboselii, dar este şi afrodisiac.

Un bob de guarana conţine de două ori mai multă cafeină decât un bob de cafea şi aceste seminţe sunt deseori folosite, sub diverse forme, în suplimentele pentru efort.

Dino Baggio a ridicat probleme dopajului în fotbal

Acum în vârstă de 51 de ani, Dino Baggio a fost internaţional italian şi a jucat numai în ţara natală.

În aceste zile, el a pus pe tapet o problemă spinoasă în Italia, cea a dopajului. Dino Baggio susţine că ar trebui să se stabilească dacă există vreo legătură între substanţele pe care cluburile italiene le-au administrat fotbaliştilor, mai ales în anii '90 şi decesele din ultima perioadă: Gianluca Vialli şi Sinisa Mihajlovic.

”Ar trebui să investigăm substanţele pe care le-am luat în acea perioadă. Dopajul a existat mereu. Trebuie să înţelegem dacă suplimentele folosite atunci au ajuns să afecteze jucătorii. Şi mie mi-e frică, li se întâmplă prea multor jucători să aibă probleme.

Trebuie să ne întoarcem la ceea ce am luat, să investigăm substanţele consumate în acea perioadă. În anii mei (n.r. anii ’90) exista dopingul. Trebuie să ne dăm seama dacă ce am luat atunci a rămas în organism”, a declarat Dino Baggio.

Afla mai multe despre: panduru 

viewscnt
Articole similare