România a scris istorie în sportul românesc, marcând o dublă premieră de excepţie: pentru prima dată, Lotul Naţional de padel al ţării noastre a participat la un Campionat European şi nu oricum, ci obţinând rezultate remarcabile în faţa unor adversari de top.
Sub egida Federaţiei de Padel din România, în perioada 7–13 iulie 2025, echipa naţională a evoluat în cadrul prestigioasei FIP Euro Padel Cup, desfăşurată la Madrid, Spania – una dintre cele mai importante competiţii europene de padel.
Debutul istoric al României a fost mai mult decât onorabil: la prima confruntare cu elitele padelului european, sportivii români au demonstrat determinare şi valoare. Echipa masculină s-a clasat pe locul 2 în grupă, iar echipa feminină a ocupat locul 3, într-o competiţie extrem de disputată.
Rezultatele sunt cu atât mai impresionante cu cât, la prima sa participare la un campionat de padel profesionist european, România a înfruntat adversari puternici, precum Finlanda (la masculin) şi Grecia (la feminin) – echipe considerate favorite ale turneului.
- Aplicaţia Orange Sport este gratuită şi poate fi descărcată din Google Play şi App Store.
De remarcat este şi victoria categorică a băieţilor în faţa echipei Andorei, cu un scor final de 3–0. Un alt rezultat deosebit a fost cel obţinut în faţa echipei Luxemburgului, 2–1.
- Vrei să vezi cele mai tari competiții sportive, oriunde ai fi? Ia-ți oferta Orange Love pentru fibră și TV.
Deşi ambele echipe ale Lotului Naţional al României au părăsit competiţia în prima fază eliminatorie, ţara noastră a demonstrat, chiar de la prima participare europeană, că este o forţă în ascensiune în lumea padelului. Acest debut promiţător nu este doar o realizare sportivă, ci un pas important spre consolidarea poziţiei României în padel la nivel internaţional.
Componenţa Lotului Naţional de padel al României a reunit cei mai buni jucători de padel din ţară. La masculin, România a fost reprezentată de: Armand Baboian, Robert Coman, Horia Nedelcu, Silviu Popescu, Denis Mocanu, Robert Popescu. La feminin, lotul a fost compus din: Giulia Naicu, Elisa Săraru, Cristina Aiello, Alice Radu, Emilia Feodorovici şi Roxana Jianu. Sportivii au fost însoţiţi de reputatul tehnician Rafael Eduardo Morena de la Torre, un nume bine-cunoscut în circuitul internaţional de padel, antrenorul echipei naţionale.
Reprezentantul oficial al delegaţiei din partea Federaţiei de Padel din România, Lucian Perescu, a subliniat cât de importantă a fost prezenţa României la o primă competiţie europeană profesionistă sub egida Federaţiei Internaţionale de Padel.
„Participarea României la FIP Euro Padel Cup 2025 reprezintă un moment cu adevărat istoric pentru sportul românesc. Pentru prima dată, echipele noastre naţionale au evoluat în cadrul unei competiţii europene de anvergură, alături de cele mai puternice naţiuni din padelul continental.
Faptul că, la acest debut, am reuşit să obţinem rezultate remarcabile în faţa unor adversari consacraţi demonstrează nu doar valoarea sportivilor noştri, ci şi maturitatea evidentă a padelului românesc. Participarea Lotului Naţional la FIP Euro Padel Cup 2025 este rezultatul muncii şi pasiunii pe care sportivii, antrenorul şi întreaga comunitate de padel din ţara noastră le-au investit în dezvoltarea acestui sport şi reprezintă o bornă esenţială în afirmarea României pe harta padelului internaţional.
Este o mare onoare să avem o echipă atât de bine conturată, tehnic şi sportiv şi, în egală măsură, este o imensă onoare să reprezentăm România pe o scenă atât de importantă”, a declarat Lucian Perescu.
Prezenţa României la FIP Euro Padel Cup 2025, deplasare realizată cu ajutorul sponsorilor Constructim SA şi MEWI România, este un pas esenţial în drumul spre performanţă internaţională şi un mesaj puternic pentru tinerii sportivi români: padelul are viitor în România.
FIP Euro Padel Cup 2025 (7–13 iulie, Madrid)
FIP Euro Padel Cup este cea mai prestigioasă competiţie europeană de padel, organizată de Federaţia Internaţională de Padel (FIP), în parteneriat cu Padel Europe şi, pentru ediţia din Madrid, cu sprijinul Federaţiei Spaniole de Padel (FEP).
Evenimentul a avut loc pe terenurile Padel G24 din Madrid şi a reunit un număr record de participanţi: 59 de echipe naţionale, dintre care 32 masculine şi 27 feminine.
Padelul explodează la nivel mondial: cifrele unei ascensiuni spectaculoase
Cifrele oficiale recente arată că padelul se afirmă ca unul dintre cele mai dinamice sporturi din lume, înregistrând o creştere fulminantă atât la nivel de infrastructură, cât şi de practică şi recunoaştere internaţională.
România nu face excepţie de la acest trend mondial, dovedind că şi în ţara noastră padelul nu mai este un fenomen de nişă, ci o mişcare sportivă aliniată la cea globală. Cu investiţii semnificative în infrastructură, o bază tot mai largă de practicanţi şi un interes constant pe plan competiţional, acest sport are toate premisele să devină un pilon al sportului internaţional în următorii ani.
Conform statisticilor Federaţiei Internaţionale de Padel, în acest an se înregistrează deja peste 30 de milioane de jucători activi la nivel mondial, o creştere uriaşă faţă de cele 8 milioane raportate în 2018.
Infrastructura padelului a cunoscut un salt spectaculos în 2024, când s-au deschis 3.282 de cluburi la nivel global – echivalentul a aproape 9 cluburi noi în fiecare zi. Astfel, numărul terenurilor de padel a depăşit pragul de 50.000 la nivel mondial, marcând o creştere de 17% faţă de anul precedent.
În paralel, numărul ţărilor în care se joacă padel a ajuns la aproximativ 150, iar Federaţia Internaţională de Padel (FIP) a atins în 2025 un total de 87 de federaţii naţionale membre – cu 16 noi aderări doar în primele şase luni ale anului.
Padelul este un sport jucat în întreaga lume, cu o distribuţie clară a practicii. Europa rămâne lider, cu aproximativ 60% dintre jucători.
Sunt deja ţări în care padelul depăşeşte tenisul în popularitate. Spania este liderul incontestabil, cu peste 6 milioane de practicanţi activi, faţă de aproximativ 3 milioane în tenis.
Aici padelul e al doilea cel mai jucat sport, după fotbal. În Suedia, padelul a devenit mai popular decât tenisul, cu 540.000 de jucători, faţă de 400.000. Datele din Google Trends susţin această creştere accelerată, începând cu anul 2019.
Şi Portugalia urmează aceeaşi tendinţă, cu 250.000 de jucători de padel şi doar 169.000 în tenis, conform unui raport Deloitte–Playtomic.
Afla mai multe despre: padel