Cum să ai mai mulţi antrenori schimbaţi decât înfrângeri? E întrebarea la care poate răspunde cel mai bine CSM Bucureşţi, care miercuri a renunţat la Magnus Johansson, al optulea antrenor din 2014 până azi.
Ascensiunea CSM-ului a început în 2014, anul în care în Bucureşti a venit primul antrenor străin al echipei, Mette Klit. De asemenea, 2014 a fost anul în care la echipă au venit şi primele jucătoare străine cu adevărat valorase, Linnea Torstensson, Carmen Martin, Ana Paula Rodrgiuez sau Mayssa Pessoa. Li s-au alăturat româncelor Manea, Vărzaru, Curea. Practic sezonul 2014-2015 a fost primul cu rezultate pentru CSM, care atunci a câştigat primul titlul de campioană. Au fost două înfrângeri pentru CSM în tot sezonul.
După începutul stagiunii următoare s-a renunţat la daneza Klit, despre care s-a spus că a pierdut vestiarul. În locul ei a venit tot un danez, Rasmussen, care a dus-o pe CSM către trofeul Ligii Campionilor. Un singur meci s-a pierdut în Liga Naţională în întreg sezonul şi a venit, firesc, un nou titlu de campioană.
După Rasmussen a venit Vestergaard, al treilea danez pe banca bucureştencelor, dar nu a rezistat decât o jumătate de an. Cel care i-a urmat, Aurelian Roşca, a fost singurul antrenor român al lui CSM din 2014 încoace. Nici cu el nu s-a încheiat sezonul. Roşca s-a supărat că în staff a fost adus pe post de consultant suedezul Per Johansson şi a plecat înainte de sferturile Ligii Campionilor. Nordicul a devenit principal şi a dus echipa în Final-Four-ul Ligii Campionilor. Un sezon cu trei antrenori, un nou titlu naţional, trofeul Cupei României şi o singură înfrângere stagională în campionat.
- Aplicaţia Orange Sport este gratuită şi poate fi descărcată din Google Play şi App Store.
Johansson a avut contract doar până la finalul sezonului respectiv, 2016-2017. Iar pe banca lui CSM, încă din luna martie a lui 2017, a fost anunţată Helle Thomsen, care a preluat echipa în vară şi a rezistat puţin peste şase luni. A plecat în momentul în care a auzit că nu i se va prelungi contractul. S-a întors Per Johansson pentru al patrulea titlu în Liga Naţională din istoria echipei, o nouă cupă şi o nouă prezenţă pe podium în Liga Campionilor. În tot sezonul Ligii Naţionale, bucureştencele au pierdut o singură partidă.
Johansson nu a continuat la CSM şi în actualul sezon, pentru că se înţelesese deja cu naţionala Muntenegrului. A venit încă un nordic, al şaselea, Magnus Johansson, căruia miercuri i-a fost reziliat contractul din cauza rezultatelor slabe.
Tragem linie şi vedem că în patru ani şi jumătate, CSM Bucureşti a schimbat nu mai puţin de opt antrenori, iar înfrângerile înregistrate în Liga Naţională sunt mai puţine decât tehnicienii schimbaţi. Şase în total din 2014 până acum. În ciuda inconstanţei de pe banca tehnică, CSM a avut mereu rezultate. Are patru titluri, trei cupe ale României şi trei participări în Final Four-ul Ligii Campionilor, fiecare dintre ele încheiată pe podium.
februarie 2014 - septembrie 2015
- Vrei să vezi cele mai tari competiții sportive, oriunde ai fi? Ia-ți oferta Orange Love pentru fibră și TV.
Mette Klit
- CSM a castigat primul titlu de campioana a Romaniei
septembrie 2015 - mai 2016
Kim Rasmussen
- al doilea titlu de campioana, Cupa, Supercupa si Liga Campionilor
mai 2016 - noiembrie 2016
Jakob Vestergaard
7 noiembrie 2016 - martie 2017
Aurelian Roşca
martie 2017 - august 2017
Per Johansson
- bronz in Liga Campionilor, al treilea titlu de campioana, Cupa
august 2017 - martie 2018
Helle Thomsen
martie 2018 - mai 2018
Per Johansson
- supercupa, bronz in Liga Campionilor, cupa si al patrulea titlu de campioana
iulie 2018 - octombrie 2018
Magnus Johansson
text de Andreea Helmis
Afla mai multe despre: csm bucuresti, antrenori, premium, analiza