Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

SPECIAL | Fetele lui Dulca. Cum este să fii selecţioner la naţionala feminină de fotbal: ”Fetele se plâng mai puţin decât băieţii”

SPECIAL | Fetele lui Dulca. Cum este să fii selecţioner la naţionala feminină de fotbal: ”Fetele se plâng mai puţin decât băieţii”galerie foto

Special

Comentarii

Câteva minute. Doar de atât a fost nevoie pentru ca Dulca să fie sigur că vrea să devină antrenorul naţionalei feminine de fotbal.

O mutare şi o alegere pe care nu mulţi ar fi bănuit-o, obişnuiţi cu acesta ba în Liga 1, ba în Liga a 2-a, ba la naţionala U21. Într-un interviu pentru Orange Sport, Dulca dezvăluie îngrijorarea pe care fiul cel mare, Marco, a avut-o când a aflat intenţiile sale, vorbeşte despre numirea lui Boloni la naţională, dar şi despre ce înseamnă să fii antrenor în România.

Bună, Cristi! Încep cu întrebarea pe care cred că mulţi ţi-au adresat-o, direct sau nu. Cum de eşti antrenor la naţionala feminină de fotbal? Nu mă înţelege greşit, doar că a fost cumva neşteptată numirea ta acolo.

(râde) Da, e altceva. Însă să ştii că mi-a luat doar câteva minute să accept oferta din momentul când am primit-o. În maximum o oră le-am răspuns celor de la FRF, aveam decizia luată. Nu vreau să par linguşitor sau ceva, dar pentru mine chiar a contat mult de tot faptul că Federaţia s-a gândit la mine. E ceva diferit, da. Dar e tot fotbal şi asta contează pentru mine. Mă bucur că am avut şansa să fac ceva nou, să descopăr o latură nouă a mea şi a fotbalului.

Cum au reacţionat cei din familie? Marco, soţia, fiica ta.
Marco mi-a spus “Tată, dar ce o să spună lumea?”. Până la urmă, e o naţională de fotbal. Şi naţionala nu se refuză. Până la urmă au văzut toţi că îmi place şi m-au susţinut încă de la început. A nu se înţelege că Marco a vrut să nu accept propunerea. Pur şi simplu am avut o discuţie liberă. Cum am mai spus, naţionala feminină e pentru mine o provocare şi îmi place tare de tot până acum.

Cum sunt fetele faţă de băieţi? Mai rezistente la durere, se plâng mai puţin?
Sunt chiar ok. Sunt motivul pentru care m-am adaptat foarte repede la noul meu rol, pentru că îţi spun sincer mă aşteptam să fie ceva mai greu. Dar nu a fost. Sunt foarte ambiţioase şi receptive. Şi da, mi se pare că se plâng mai puţin decât băieţii. Mă aşteptam, sincer.

Cristi Dulca: “Să fii antrenor în România e o meserie grea”

Ultima echipă de club antrenată de tine a fost U Cluj. Ce se întâmplă acolo? Par mereu favoriţii la promovare şi sunt mereu cei care nu reuşesc să se ridice la nivelul aşteptărilor.
Da, e adevărat. Eu cred că ei au avut nevoie de o perioadă de regăsire. Văd că le merge bine cu Lincar acum şi sper să continue aşa. Nu vreau să spun nimic de rău despre U Cluj. Aşa cum cred că naţionala nu se refuza, cred şi că U Cluj nu se refuză niciodată. Mie echipa asta o să-mi rămână pentru totdeauna în suflet şi chiar dacă nu mai sunt acolo m-aş bucura din suflet să îi revăd în Liga 1.

Apropo de reveniri în Liga 1. O altă dragoste, Rapid. Te aşteptai la aşa sezon de o nou-promovată?
O, nu. De regulă nou-promovatele se bat la retrogradare în Liga 1 şi multe dintre ele nu rezistă mai mult de un sezon. Joacă foarte bine, e o surpriză plăcută pentru mine. Se comportă de parcă nu ar fi plecat niciodată din Liga 1 şi ultimii ani au fost şterşi cu un burete. Asta e senzaţia pe care ţi-o lasă Rapid: nimic din ultimii ani nu s-a întâmplat, ei dintotdeauna au fost în prima ligă.

De Mihai Iosif îţi place?
Mi se pare că se mulează foarte bine pe jocul echipei şi invers. Pentru moment, la Rapid eu zic ca e ce trebuie, de la antrenor şi până la jucători.

Ai avut vreo ofertă din Liga 1 în perioada de după plecarea de la U Cluj şi propunerea FRF?
Da, au fost discuţii. Nu o să dau nume, nu-mi stă în fire. Să fii antrenor în România e o meserie grea. Eşti mereu cu bagajele la uşă, avem un campionat cu totul atipic. Te duci la o echipă, toată lumea e entuziasmată, e alături de tine, după 2-3 rezultate mai slabe se întorc împotriva ta. Nu există răbdare, nu există susţinere decât de faţadă. Sunt rare excepţiile care reuşesc să stea pe banca tehnică a unei echipe din Liga 1.

Şi cred că şi asta a contat pentru mine. FRF a venit cu o siguranţă ataşată de contract. Ofertele primite până atunci, nu aveau. Plus că acolo unde am avut discuţii, nu aveam nici condiţii bune de antrenament. Era probabil o chestiune de timp până să plec. Ce rezultate vrei dacă tu nu investeşti?

”Criza” asta s-a simţit şi la naţională?
Normal. Uită-te la Ungaria. Uită-te iar la România. Unii au investit, alţii nu. Unii acum contează şi pun probleme la nivel de naţională, în timp ce noi nu. Şi nu doar ei. Cât alţii au investit, noi am stat şi am privit.

“I-am spus lui Rădoi că îmi pare rău că nu mai e selecţioner”

Se vorbeşte despre Boloni la naţională. Asta nu e problema? Nu sunt până la urmă aceiaşi jucători convocaţi, nu e acelaşi nivelul lotului?
Pentru început, e important să punem un selecţioner la naţională. Şi dacă el va fi Boloni, foarte bine. E un antrenor cu experienţă, un antrenor care se dedică şi cred că ar fi benefică prezenţa lui la naţională. Să ştii că şi Adi Mutu, că şi numele lui se tot vehiculează, ar fi bun la naţională. Şi-ţi spun de ce. Ca şi Rădoi, eu cred că el are capacitatea să facă din naţională o familie. Chiar am vorbit cu Mirel şi i-am spus că mie-mi pare rău că el nu va mai antrena România. Erau strânşi bine în jurul lui jucătorii.

Mai departe, după ce alegem un selecţioner, vom vedea. Da, sunt aceiaşi. Dar cu omul potrivit pe bancă şi nişte noroc, orice se poate întâmpla.

Spune-mi despre Marco. Erau nişte aşteptări destul de mari de la el şi parcă prezentul nu e aşa cum ni-l imaginam. Din Anglia la Chindia acum. Ce s-a întâmplat?
Era la Swansea la U23. Şi a vrut să facă pasul la echipa mare, lucru care mie mi se pare perfect normal. Deja făcuseră asta câţiva dintre colegii lui. Însă i s-a spus că nu e încă pregătit penru seniori. Eu vorbisem deja cu Gică Hagi, aşa că a revenit în ţară la Farul, dar nu a primit atât de multe şanse şi aşa a ajuns la Târgovişte unde zic eu că totul îi merge foarte bine şi că de acolo poate să ajungă la o echipă şi mai bună. Dacă nu din afară, măcar din Liga 1.

Pentru el anul trecut a fost peste aşteptări, şi-a regăsit ritmul de joc, a participat la un Campionat European cu naţionala, a fost la Jocurile Olimpice. Eu zic că va avea multe de spus pentru fotbalul românesc.

Te uiţi mai des la tenis în ultima perioadă?
Haha. Mă uit, ce să fac? Am şi o preferată (n.r. referire la Mihaela Buzărnescu, iubita lui Marco Dulca). Nu spun pe cine.

Cu sănătatea cum stai? Totul bine?
E totul bine, chiar mi-am făcut analizele acum puţin timp. Şi uitasem, mi-ai amintit tu acum. Nu, sunt ok. Optimist şi sănătos.

  • Cristi Dulca a antrenat pe FC Vaslui, FC Universitatea Cluj, Delta Tulcea, Gaz-Metan Mediaş şi Jiul Petroşani. De asemenea, în perioada 2015-2018 a fost selecţionerul reprezentativei U21 a României.

 Galerie foto

Afla mai multe despre: cristi dulca 

viewscnt
Articole similare