Ciprian Paraschiv a devenit un nume în sportul românesc în primul mandat al lui Răzvan Burleanu la FRF. Ulterior, a părăsit postul călduţ de la Federaţie pentru a fi preşedintele lui Poli Iaşi.
Şi au urmat luni intense pentru el. Ce face acum? A acceptat invitaţia Orange Sport şi a vorbit deschis despre tot: salariul său, problemele de la Poli Iaşi, CV-ul său impresionant care a fost disecat de presă de-a lungul timpului şi despre Federaţie.
Bună, Ciprian! Hai să începem direct interviul. Capitolul Poli Iaşi, că atunci ai fost pentru ultima dată în centrul atenţiei din punct de vedere sportiv. Ce s-a întâmplat acolo? Ce nu a mers?
A fost doar o senzaţie la început, dar pe parcurs a devenit o certitudine: eu şi jucătorii am fost “din alt film”, cum se spune. Deşi a fost pandemie, cu toate efectele ei dezastruoase, desi problemele financiare găsite erau uriaşe, am reuşit totuşi să rămânem în 2020 în Liga 1. Cu siguranţă am fi reuşit acelaşi lucru şi în 2021, am fi putut să construim pe termen mediu şi lung. Am fost îndepărtat, am trăit pe propria piele scenariul incredibil în care factorii decidenţi şi-au dorit tocmai… retrogradarea.
Suntem în Postul Mare, nu mai detaliez cu privire la numele lor, toţi suporterii Iaşiului îi cunosc, toţi suporterii fotbalului românesc au ajuns să îi cunoască, din păcate.
Ţi-a lăsat un gust amar experienţa? Ai mai primit oferte ulterior şi de alte echipe din Liga 1 pe care le-ai refuzat?
E greu să îţi rămână doar un gust amar. Când vine vorba despre echipa ta de suflet, suferi. Aşadar, am suferit. Şi voi suferi mereu pentru Poli Iaşi. Am primit oferte din Liga 1, Liga 2 şi Liga 3, chiar mă bucur că le pot mulţumi acum şi public finanţatorilor şi primarilor care mi-au făcut aceste oferte. În proporţie de 90% motivul pentru care nu am mers mai departe, în toate cazurile, a ţinut de mine. Chiar şi azi, culmea, am primit o ofertă interesantă, dar voi analiza foarte atent de fiecare dată şi în scurt timp voi reveni la conducerea unui club.
- Aplicaţia Orange Sport este gratuită şi poate fi descărcată din Google Play şi App Store.
“Politicul la nivel decizional înseamnă calea spre prăbuşire”
Cât câştigai la Poli Iaşi? Ştii... să abordăm şi discuţia legată de salariu, că a fost în prim-plan la momentul respectiv. Ţi se părea că ai fi câştigat prea mulţi bani în comparaţie cu ce se întâmpla la echipă?
Salariul meu a fost exact în media salariilor pentru preşedinţii de club din Liga 1 la acel moment. Acum, actuala conducere a realizat un audit extern. Şi se vede clar ce buget de subzistenţă a avut Poli Iaşi cu mine preşedinte, un buget mai mic decât al multor echipe din Liga 2. Un preşedinte de club primeşte salariu pentru îndeplinirea unor atribuţii, ori eu mi le-am îndeplinit. Competenţa mea managerială a fost dovedită în perioada Poli Iaşi şi la ea se raportează salariul.
Am adus sponsorizări şi venituri clubului, unele care nu se regăsesc nici măcar în audit, pentru că am mobilizat efectiv tot ce am putut spre binele clubului.
Politicul şi sportul fac casă bună împreună?
Câtă vreme există principii clare, susţinerea politicului pentru sport este necesară. În fotbal, dacă e să ne raportăm doar la asta, sectorul de copii şi juniori al unui club plus fotbalul de bază sunt direcţii care înseamnă tocmai interesul comunitar. Deci, trebuie susţinut! Dacă vorbim însă despre implicarea politicului la nivel decizional, situaţii cunoscute prea bine, atunci e calea spre prăbuşire.
- Vrei să vezi cele mai tari competiții sportive, oriunde ai fi? Ia-ți oferta Orange Love pentru fibră și TV.
Ai avut vreun conflict cu cineva din echipă?
Nu, nici nu cred ca avea cum să fie vreun conflict. Am avut un grup fantastic! Chiar şi acum mă sună mulţi dintre jucători, am fost corect cu fiecare dintre ei. Aşa se naşte încrederea, apoi prietenia. Băieţii aceştia s-au antrenat şi au jucat perioade foarte lungi de timp fără să primească bani, sunt profesionişti veritabili, încercaţi de o situaţie pe care nimeni nu o doreşte nimănui. Au tărie de caracter. Uite, un benchmaker personal pe care îl consider foarte interesant: 95% dintre jucătorii de atunci au plecat la echipe de acelaşi nivel sau mai bune, pe salarii clar mai bune.
Dar cu Narcis Bădic ai mai vorbit? “Eu cred că ar trebui să-şi asume dezastrul făcut la club şi să lase loc unor oameni care chiar iubesc clubul, nu numai din vorbă. A salvat echipa? Ahahah… Echipa a salvat-o noul coronavirus şi ajutorul de la stat!”. Declaraţia îi aparţine lui, e dintr-o postare pe Facebook şi se referă la tine.
Am vorbit o singură dată cu el în viaţa mea şi cred că subiectul s-a lămurit atunci. Nu a mai existat altă discuţie. Îmi pare tare rău că s-a lăsat folosit într-un context pe care nu îl stăpânea şi din care nici nu cred că a câştigat cu adevărat.
Te-ai întors acum la catedră. Povesteşte-mi mai mult despre asta, de ce?
Am jucat fotbal, iar ulterior am ales această profesie. Şi am dat totul pe acest drum, la fel cum o făceam şi în teren. Cei care activeaza în mediul universitar ştiu cât de greu e să atingi gradul de profesor, câte sacrificii şi ce muncă stă în spate. Am devenit profesor universitar şi, indiferent de ce va urma, în fotbal sau dincolo de fotbal, sunt convins că voi rămâne mereu la catedră.
- Ciprian Paraschiv este profesor universitar doctor la Universitatea de Medicină şi Farmacie Iaşi, la catedra de Educaţie Fizică şi Sport.
Cum sunt studenţii cărora le predai?
Sunt fantastici! Îmi place enorm să interacţionăm. Am parte de generaţii mai deschise decât cele dinspre care provin eu. E normal şi e îmbucurător!
Ce faci în afară de a preda? Ştiu că în trecut erai observator UEFA. Acum?
Încă sunt observator UEFA şi simt că activitatea mea e apreciată, am fost delegat în premieră la o partidă din “primăvara europeană”. Pe 17 martie am reprezentat UEFA la unul dintre meciurile Conference League. În paralel, de anul trecut sunt comisar FIFA şi lucrez din postura de delegat al forului mondial cu ocazia partidelor din competiţii ce depăşesc aria continentului nostru.
“Răzvan Burleanu e cea mai bună soluţie la FRF şi în 2022”
Vreau să vorbim şi despre perioada de la FRF. Ţi-a fost greu să laşi Federaţia pentru Poli Iaşi? Era o certitudine versus o incertitudine, aşa cum de altfel s-a şi dovedit. Ai avut şansa să te reîntorci?
Mi-a fost tare greu să părăsesc FRF. A trebuit să renunt la profesioniştii alături de care era o reală bucurie să lucrezi. Am reunţat chiar şi la prieteni, la proiecte începute, la o echipă de lucru la naşterea căreia am contribuit şi la a cărei funcţionalitate şi eficienţă am oferit tot ce ştiu şi tot ce pot.
Am rămas, însă, cu amintiri extraordinare, dincolo de lucrurile pe care le-am învăţat împreună. Am dezvoltat într-o echipă redutabilă cea mai modernă instituţie sportivă din România şi am fost mândru să fac asta! Cât despre reîntoarcere, nu e vorba de şansă. Când pleci de la o echipă de fotbal, ca jucător, după ce ai crescut echipa aceea de la zero, ştii că te poţi întoarce oricând. Fie ca jucător, fie în altă postură. Aşa simt că stau lucrurile şi în privinţa asta.
Foarte mulţi îl contestă pe Răzvan Burleanu prin prisma rezultatelor din prezent de la naţională. Tu ce crezi? Urmează alegerile pentru cel de-al treilea mandat, pe care pare că şi-l va adjudeca. Ar fi nevoie de o schimbare sau este Răzvan Burleanu singura opţiune reală pentru a conduce iar FRF?
Dacă un cadru didactic îşi face treaba exemplar, oferă cea mai bună metodologie, toate condiţiile de pregătire, iar o generaţie de elevi nu se califică la Olimpiadă în fazele superioare, crezi că e vina cadrului didactic? Nicidecum. sunt copiii noştri, îi preţuim indiferent de performanţă, aşa şi jucătorii, precum elevii. Dar nu e vinovat Răzvan Burleanu că nu câştigă România, asta e culmea! Ştiu clar, în detaliu, cât de mult s-a investit şi se investeşte în pregătirea echipei naţionale, în absolut toate elementele din jurul acesteia. Şi tricolorii ţi-o pot confirma!
Răzvan nu a fost doar cea mai bună soluţie în 2014, aş spune că este în mod cert cea mai bună soluţie în 2022. Este chiar un preşedinte mai bun acum! Obiectiv vorbind, de ce crezi că nimeni nu îi poate reproşa mare lucru cu privire la ceea ce trebuie să facă un preşedinte? Pentru că nu are ce! FRF e stabilă financiar, atractivă pentru sponsori, dezvoltă şi gestionează competiţii. Răzvan e apreciat de UEFA şi FIFA, a primit funcţii importante la acest nivel. Echipa naţională e cel mai vizibil produs. Din păcate, nu ai o linie directă să determini scorul de pe tabelă. Eşti preşedintele unei instituţii, până la urmă. Şi eşti un preşedinte foarte bun. Nu eşti nici director tehnic, nici selecţioner, nici jucător.
Cât de mult e şi politică la Federaţie?
Serios vorbind, zero. Glumind, te întreb eu: dacă Răzvan a câştigat ultimele alegeri în faţa unui candidat susţinut de politic din toate direcţiile, de la stânga la dreapta şi-mprejur :) , crezi că e politică în spatele lui? Sau în FRF? E un subiect fals, crede-mă pe cuvânt. Membrii FRF votează ceea ce văd şi ceea ce simt în fotbalul în care trăiesc zi de zi. Sunt foarte, foarte puţini, care mai cred în poveşti venite dinspre politică. Sunt oameni care s-au călit. Ca mine. Dacă vezi oameni politici alături de FRF sau echipa naţională, asta e firesc şi aşa se întâmplă în toată lumea. Ei vin pentru capitalul pe care îl reprezintă fotbalul, nu FRF.
“Am ajuns să mă pot mândri cu prieteni foarte buni, de o calitate excepţională”
Ce ţi se pare că nu funcţionează în fotbalul românesc? De ce nu mai contăm nicăieri, club sau echipă naţională?
E o întrebare largă ce necesită o dezbatere amplă. nu se pune problema să nu contăm. doar că nu avem, acum, aceleaşi performanţe în cupele europene şi la nivel de naţionala de seniori. Doar acum şi doar în aceste zone. pentru că uite ce performanţe istorice au avut şi au generaţiile de juniori şi tineret! Deci, se poate.
Pentru mine, cea mai fierbinte problemă o reprezintă infrastructura, la nivel naţional. Când patru grupe de copii împart acelaşi teren, când echipe de Liga 1 nu au unde să se antreneze, iar meciurile se joacă pe gazoane aşa cum sunt, nu ai cum, la capătul procesului, să ai pretenţii de nivel european. Talent nativ există, resursa umană în fotbal dincolo de teren e în curs de formare, infrastructura însă trebuie tratată mult mai serios
E Edi Iordănescu omul potrivit pentru naţională?
Viziunea mea este că nu trebuie să fii potrivit pentru ceva anume, cu atât mai puţin în fotbal. Trebuie să ai toate calităţile şi aptitudinile pentru a deveni potrivit. Şi eu cred că Edi Iordănescu le are. Simeone a fost potrivit la Atletico Madrid când a fost numit? Nu aşa se pune problema. A devenit potrivit, prin ceea ce a făcut, prin ce a implementat, prin cum s-a adaptat şi el.
Ţi-a fost disecat CV-ul de-a lungul timpului. Nu are sens să reiau, ştii ce subiect vreau să ating. A părut că ai fost un "răsfăţat", că ai cunoscut pe cine trebuia, când trebuia. A fost noroc, ce a fost?
Când munceşti mult şi când explorezi toate direcţiile în care simţi că poţi oferi ceva, implicit cunoşti mai mulţi oameni, din mai multe domenii, cu mai multe perspective. Este beneficiul celor care sunt stăpâni pe ce au învăţat şi care vor să devină mai buni. Ei ies din carapacea confortului personal şi astfel merg pe drumuri noi mereu. Aşa am ajuns să mă pot mândri cu prieteni foarte buni, de o calitate excepţională. M-au ajutat, aşadar, munca mea, lucrurile pe care le-am învăţat, felul meu de a fi şi oamenii alături de care am ajuns să lucrez.
- Citește și
- Propunerea inedită primită de Simona Halep. În ce alt sport ar excela fostul lider WTA: "Sunt sigur de acest lucru"
- Joan Laporta, noutăţi despre eventuala revenire a lui Lionel Messi la Barcelona. Plecarea argentinanului de pe Camp Nou, în 2021, pentru binele clubului
- O sportivă din Ucraina şi-a sunat mama care locuieşte în teritoriile controlate de ruşi şi a avut un şoc: ”Cică ne împuşcă naziştii, nu armata Rusiei”
Afla mai multe despre: ciprian paraschiv