Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Unde a ajuns tricoul purtat de Duckadam la Sevilla. Helmut: ”Eu am făcut o replică”. O poveste neştiută după finala din 1986 | EXCLUSIV

Unde a ajuns tricoul purtat de Duckadam la Sevilla. Helmut: ”Eu am făcut o replică”. O poveste neştiută după finala din 1986 | EXCLUSIV

Special

Comentarii

Helmut Duckadam a dezvăluit unde a ajuns tricoul pe care l-a purtat în celebra finală de la Sevilla, din 1986, când Steaua a câştigat Cupa Campionilor Europeni.

Astăzi, 7 mai, Steaua aniversează 37 de ani de la câştigarea Cupei Campionilor Europeni. Este cea mai mare performanţă atinsă vreodată de o echipă din fotbalul românesc.

Eroul acelei finale a fost Helmut Duckadam, care a apărat toate cele patru penalty-uri executate de jucătorii lui FC Barcelona.

Tricoul lui Helmut Duckadam a ajuns în Grecia. Duckadam: ”Ca să nu mai fie zvonuri”

În 1986, în finala de la Sevilla, Helmut Duckadam a reuşit o performanţă incredibilă: a apărat toate loviturile de departajare şi Steaua a devenit astfel campioana Europei.

Atunci, un copil i-a cerut insistent mănuşile imediat după ce şi-a terminat paradele, însă Duckadam a preferat să le păstreze ca amintire.

Ulterior, i le-a vândut unui om de afaceri român, stabilit în Canada, care între timp le-a expus la Muzeul Fotbalului din Bucureşti.

Însă puţini ştiu ce s-a întâmplat cu tricoul pe care Helmut Duckadam l-a purtat în acea seară istorică pentru fotbalul românesc.

La 37 de ani distanţă, Helmut Duckadam susţine că tricoul său i l-a dat cadou fiului lui Yiorgos Vardinogiannis, un afacerist grec care a fost patron şi preşedinte la Panathinaikos, în perioada 1979-2000.

Magnat al transportului naval, Yiorgos Vardinogiannis era un apropiat de regimul de atunci din România şi i s-a permis să fie pe lângă echipa Stelei la finala din 1986.

”(Reporter: Unul dintre oamenii care au fost aproape de fotbal a fost Vardinogiannis, patronul lui Panathinaikos Atena. A coborât lângă dumneavoastră, a venit lângă echipă... Cum a fost?) Da, noi, sau cel puţin eu nu l-am cunoscut pe acest domn.

Dar ştiu că avea o relaţie foarte bună cu statul român şi tot ceea ce a făcut el, comerţul cu România, a fost acceptat în jurul echipei.

A făcut poze cu noi chiar pe stadion, a intrat... Iar mai apoi am fost invitaţi împreună cu soţiile, cu familiile, la Atena, unde el a suportat concediul nostru de o săptămână acolo.

Şi, ca să nu mai fie alte zvonuri, tricoul meu cu care am apărat la Sevilla i l-am făcut cadou băiatului.

Deci nu există un alt tricou să spună că e original. Eu am făcut o replică. Deci, oricine se va mai lăuda că are tricoul meu de la Sevilla, deci nu-l are. Îl are băiatul domnului Vardinogiannis”, a dezvăluit Helmut Duckadam pentru Orange Sport.

Duckadam, despre faptul că regele Spaniei i-ar fi cerut mănuşile

O altă legendă care circulă despre Helmut Duckadam este că Juan Carlos - care atunci era regele Spaniei - i-ar fi cerut mănuşile imediat după finala cu FC Barcelona.

Legendarul portar român spune însă că este doar o poveste şi n-a avut parte de o astfel de solicitare:

”Nu, sunt bancuri. Ca şi bancul că mi-ar fi dat o maşină Mercedes. Toate au fost poveşti. Sigur că folclorul e frumos şi atunci lumea le place asemenea... hai să le zic zvonuri”, a mai spus Duckadam pentru Orange Sport.

Până la urmă, într-o perioadă în care avea nevoie de bani, Duckadam şi-a vândut mănuşile unui om de afaceri din Canada, Valentin Voicu, contra a 3.000 de dolari.

Afla mai multe despre: duckadam 

viewscnt
Articole similare