You are here:

A fost selecţionat pentru Jocurile Olimpice, deşi a fost condamnat pentru violarea unei minore. Reacţii dure după aflarea veştii

A fost selecţionat pentru Jocurile Olimpice, deşi a fost condamnat pentru violarea unei minore. Reacţii dure după aflarea veştii
Comentarii

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a anunţat că nu a avut niciun rol în decizia voleiului olandez de a include în lot un jucător de volei condamnat pentru viol în vederea Jocurilor de la Paris, o selecţie extrem de criticată, relatează Reuters.

Un jucător olandez de volei pe plajă a fost selecţionat pentru JO, deşi a fost condamnat pentru violarea unei minore

Steven van de Velde a fost condamnat la patru ani de închisoare în Marea Britanie în 2016, pentru violarea unei fete de 12 ani în 2014, când avea 19 ani.

După ce şi-a ispăşit o parte din pedeapsă în această ţară, el a fost transferat în Ţările de Jos, iar sentinţa i-a fost adaptată la standardele legislaţiei olandeze.

Van de Velde concurează din nou la volei pe plajă din 2017 şi a fost inclus luna trecută în echipa olimpică olandeză.

"Includerea membrilor individuali ai echipei, în urma calificării pe terenul de joc, este responsabilitatea exclusivă a fiecărui Comitet Naţional Olimpic (CNO) respectiv", a declarat un purtător de cuvânt al Comitetului Internaţional Olimpic.

Selecţia sportivilor pentru Jocurile Olimpice revine fiecărui CNO naţional, deşi CIO trimite invitaţii individuale în urma nominalizărilor naţionale. CIO are dreptul fie de a nu emite invitaţii, fie de a le retrage înainte sau în timpul Jocurilor Olimpice.

Acesta a refuzat să emită invitaţii la Jocurile de la Paris unor sportivi ruşi şi belaruşi care au îndeplinit criteriile de calificare în urma unui proces de verificare legat de sprijinul lor activ faţă de războiul din Ucraina sau de legăturile contractuale cu armata rusă.

Unii sportivi şi grupuri de apărare a drepturilor s-au opus nominalizării lui Van de Velde.

"Prezenţa lui Van de Velde în echipa olimpică olandeză este lipsită complet de respect şi invalidează supravieţuitorul actelor sale", a declarat Kate Seary, co-fondator şi director al Kyniska Advocacy, care militează pentru protecţia şi respectarea femeilor în sport.

"Participarea sa transmite tuturor mesajul că performanţa sportivă primează în faţa crimei", a spus ea.

Van de Velde are sprijinul federaţiei de volei din ţara sa (Nevobo) şi al federaţiei sportive naţionale.

"Înainte ca el (Van de Velde) să-şi exprime dorinţa de a reveni la volei pe plajă la momentul respectiv, am vorbit pe larg cu el, dar şi cu CNO... printre alţii", a declarat Michel Everaert, secretarul general al Nevobo. "Îl susţinem pe deplin şi participarea sa la Paris".

Van de Velde a fost recunoscător pentru această a doua şansă. El înţelege că atenţia presei internaţionale a fost atrasă de această "perioadă neagră" din viaţa sa. Datorită sprijinului familiei, prietenilor şi coechipierilor săi, el a putut să lase în urmă "cea mai mare greşeală" a vieţii sale, după cum a spus el.

Afla mai multe despre: steven van de veldesteven van de velde jocurile olimpice 

viewscnt
Articole similare

Au mai rămas

Vezi trailerul