You are here:

De ce ţara cu doar 4 milioane de locuitori produce fotbalişti uriaşi, peste România! Fostul şef de la Dinamo Zagreb a spus cum e posibil, într-o analiză amplă: "Aici puteţi îmbunătăţi"| EXCLUSIV

De ce ţara cu doar 4 milioane de locuitori produce fotbalişti uriaşi, peste România! Fostul şef de la Dinamo Zagreb a spus cum e posibil, într-o analiză amplă: "Aici puteţi îmbunătăţi"| EXCLUSIV  galerie foto

Special

Comentarii

Croaţia s-a consacrat ca o putere în sport la nivelul echipelor, printre altele la fotbal, baschet sau polo. Fie că este vorba despre genă, modul de pregătire şi dezvolare pentru un sportiv sau chiar patriotism, antrenorul lui Dinamo, croatul Zeljko Kopic, a dezvăluit, la SportCast cu Sile, detalii despre "fabrica" de fotbalişti.

Zeljko Kopic, fostul şef al academiei lui Dinamo Zagreb, a dezvăluit cum Croaţia poate produce fotbalişti mari

De la Boban, Štimac, Prosinečki, Šuker, la Ivan Rakitic, Darijo Srna, Mario Mandzukic, Ivan Perisic sau Luka Modric, printre alţii, toţi au jucat la nivel de top şi au provenit dintr-o ţară cu o bază de selecţie mult mai mică decât a altora. 

Antrenorul lui Dinamo a punctat, în discuţia cu Silviu Tudor Samuilă, aspecte cruciale: "Mai întâi trebuie să se dezvolte, să crească şi să devină o persoană de calitate. În al doilea rând să devină un bun atlet, să înţeleagă ce înseamnă sportul cu adevărat şi după să devină fotbalist. Am văzut că mulţi părinţi încep de la fotbalist. Trec peste primele două lucruri. Toţi văd cum joacă, cum driblează, dar asta nu e ceva ce îl va defini în viaţă". 

Croaţia are doar 3.9 milioane de locuitori, spre deosebire de România care are 19 milioane, iar fostul şef al academiei lui Dinamo Zagreb, Zeljko Kopic, a dezvăluit metodele croaţilor în punctele importante din Zagreb, Split, Rijeka sau Osijek. 

Foto: Zeljko Kopic şi Răzvan Patriche salută galeria după meciul Dinamo Bucureşti şi Unirea Slobozia

"Cel mai important lucru este nivel de talent disponibil. Cred că fotbaliştii români au talent. Vorbesc acum doar despre fotbal. Lumea mă întreabă cum sunteţi la baschet, la handbal, la polo, chiar şi la ski sau tenis. Avem mulţi atleţi foarte buni. Dar dacă vorbim despre fotbal, avem jucători foarte talentaţi, tineri foarte mulţi. Am fost şeful academiei Dinamo Zagreb şi ştiu toţi fotbaliştii născuţi din 2010 până acum. Este o calitate incredibilă. 

Dar nu pot să spun că toţi sunt la fel, dar acest tip de determinare, rezistenţa la greu, aici cred că este loc de îmbunătăţit pentru România. Nu ştiu ce se cere în academii, cum se comportă antrenorii, dar ştiu că nu e o coincidenţă că există Modric, Gvardiol, Baturina. Este o muncă grea, plus talent. Am văzut trei componente, pentru că fiul meu este la U Cluj şi este vorba despre facilităţi. De exemplu, gazonul pe care joacă. Nu poţi să te aştepţi ca acei băieţi să arate un fotbal tehnic de top, pentru că acest gazon nu poate să îi ajute să se dezvolte. 

Nu ştiu în academiile din România care e planul, ce fac pentru U7, U8, U9, cum fac îmbunătăţiri, dar talentul e aici, am văzut. La U21 aţi bătut Muntenegru şi alţi juniori au bătut Germania. La U20, la ultima acţiune au fost ok, au pierdut cu Germnaia, dar până în minutul 70-75 au fost aproape. Nu a fost diferenţă mare. Trebuie doar adaptate aceste lucruri, să îmbunătăţeşti facilităţile, să oferi condiţii mai bune acelor copii şi cred că fotbalul românesc trebuie să aibă viitor", a spus antrenorul lui Dinamo, la SportCast cu Sile, pe canalul de YouTube al Orange Sport

Procesul dezvăluit de Zeljko Kopic, în această ordine: educaţie, beneficiile sportului şi abia la urmă fotbalist!

"Aşa văd eu. Fiecare are o abordare diferită a lucrurilor. Mereu văd jucătorii tineri, pentru că nu este la fel la Olsen, Gnahore sau Selmani, dar vorbesc despre jucătorii tineri. Eu mereu îl văd ca pe propriul copil. Ce vreau de la copilul meu. Mai întâi trebuie să se dezvolte, să crească şi să devină o persoană de calitate. În al doilea rând să devină un bun atlet, să înţeleagă ce înseamnă sportul cu adevărat şi după să devină fotbalist. Am văzut că mulţi părinţi încep de la fotbalist. Şi trec peste primele două lucruri. 

Toţi văd cum joacă, cum driblează, dar asta nu e ceva ce îl va defini în viaţă. E doar o parte. Da, este talentat, dar trebuie să fie bine educat, să aibă un caracter puternic, mentalitate, şi după trebuie să înţelegi de ce lucrurile din sport sunt importante şi abia după dacă eşti cu adevărat fotbalist profesionist, acesta este un lucru bun. Din acest motiv, cred că mulţi fotbalişti după ce îşi termină cariera se lovesc de diverse probleme. Abordarea de la început nu a fost corectă.  Când am fost acolo şi când am vorbit despre academii, despre tineri fotbalişti, aşa am văzut lucrurile", a adăugat Zeljko Kopic. 

Foto: Zeljko Kopic, antrenor la Hajduk Split, la conferinţă de presă premergătoare meciului retur din Europa League împotriva celor de la FCSB, pe Arena Naţională, miercuri, 15 august 2018.

Zeljko Kopic, despre facilităţile şi antrenorii din acadamiile de fotbal croate

"(n.r. - facilităţile) Avem doar pentru academie trei terenuri mari, de dimensiune normală, un balon şi două terenuri mici. Sunt aproximativ 400 de copii, sunt toţi, care au venit la recomandarea scouterilor, după probe. Când am ajuns acolo am văzut...de aceea m-am oprit când vine vorba de buget, pentru că diferă de la an la an. Am văzut că acel balon în care se joacă iarna nu era în acel moment şi am pus presiune pe conducători şi le-am spus că avem nevoie de asta. 

Aveam nevoie de îmbunătăţiri la modul de antrenament pentru condiţia fizică, ne trebuiau GPS-uri noi. De exemplu, la acel moment clubul permitea de la U13-U14 până la toate grupele de vârstă să aibă cele mai bune GPS-uri, ca să putem să controlăm lucrurile. Depinde de situaţie, dacă clubul vrea să îmbunătăţească nivelul. Nu sunt condiţii ca în Anglia sau Germania, nu este acel nivel, dar este un nivel de muncă, de atitudine, de dorinţă de a îmbunătăţii lucrurile", a adăugat fostul şef al academiei lui Dinamo Zagreb.

Cât despre antrenori, Zeljko Kopic a spus că aceştia trebuie să aibă o strategie bine definită pentru grup. 

"Avem această discuţie în Croaţia. E mai bine să avem un antrenor special pentru această vârstă sau să schimbăm? Când vorbesc despre Dinamo Zagreb, despre echipa mea, trebuie să faci să fie totul ca o familie şi asta am încercat să construiesc şi atunci când eram la academie. Nu cred că este atât de important dacă ai un antrenor şi e aici sau acolo. Dacă avem totul sub control, dacă noi comunicăm bine, dacă facem faţă problemelor, agenţilor, cu părinţi... Sunt un milion de lucruri diferite. Trebuie să aibă experienţă în munca alături de copii, şi mai există şi tinerii antrenori care sunt voluntari timp de un an sau doi. Nu sunt plătiţi, sunt doar fericiţi să facă parte din academia lui Dinamo Zagreb. Şi apoi primesc o grupă de U6, U7 şi an după an, depinde cum se comportă şi ce progres fac, avansează. 

Nici nu vreau să aud de aşa ceva (n.r. - despre bani oferiţi antrenorilor din partea părinţilor). Nu este posibil aşa ceva. La Dinamo Zagreb, dacă există ceva de genul, copilul este dat afară", a mai spus antrenorul "câinilor roşii". 

Foto: Zeljko Kopic, la Dinamo Zagreb, alături de Mislav Orsic, cel pe care l-a antrenat la clubul croat

"Dinamo Zagreb joacă împotriva lui Benfica, Real Madrid, Juventus"

Croatul care a adus-o pe Dinamo pe locul al treilea în Superliga susţine că inclusiv nivelul adversarilor este important. 

"Şi ei (n.r. - copiii din Croaţia) se joacă pe PlayStation şi astfel de lucruri. Baza de selecţie e mai mare. Copiii croaţi fac, dar nu ştiu în ce procent. Nu ştiu detalii, dar ştiu că atunci când copiii decid să facă un sport, vorbesc acum despre fotbal... Dacă spun despre academia lui Hajduk, a lui Rijeka, Osijek, Dinamo, chiar şi Lokomotiva în Zagreb, vorbim despre o muncă grea pentru copii, multe turnee. 

Dinamo Zagreb joacă împotriva lui Benfica, Real Madrid, Juventus şi de multe ori câştigă. Aşa câştigă încredere când termini pe primul loc la acest turneu, când mergi acolo sau acolo. Toate aceste lucruri, când sunt puse cap la cap, cred că fac diferenţa. Nu ştiu baza, câţi copii ies afară şi se joacă, dar când vine vorba de academiile de fotbal este vorba de multă muncă", a mai spus antrenorul lui Dinamo Bucureşti, Zeljko Kopic, la SportCast cu Sile, de pe canalul de YouTube al Orange Sport. 

 Galerie foto

Afla mai multe despre: zeljko kopicfotbalisti croatiaacademii fotbal croatiazeljko kopic dinamo 

viewscnt
Articole similare