Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

EXCLUSIV | 12 întrebări la care a răspuns David Popovici. Ce l-a rugat pe premierul Nicolae Ciucă şi ce materii îl atrag la şcoală

EXCLUSIV | 12 întrebări la care a răspuns David Popovici. Ce l-a rugat pe premierul Nicolae Ciucă şi ce materii îl atrag la şcoalăgalerie foto

Special

Comentarii

Orange Sport i-a adresat 12 întrebări lui David Popovici, unul dintre cei mai valoroşi sportivi români din prezent.

În vârstă de doar 17 ani, David Popovici şi-a construit deja un nume în sportul mondial. Înotătorul născut în Bucureşti este deja campion mondial la 100 şi 200 de metri liber şi campion european la 200 de metri liber.

În plus, la Campionatul European de Juniori, care s-a disputat la Otopeni, a dominat categoric competiţia: 4 medalii de aur (50 m liber, 100 m liber, 200 m liber, ştafetă 4×100 m liber) şi una de argint (ştafeta mixtă 4×100 m liber).

În ciuda vârstei, David Popovici arată multă maturitate, a devenit deja model pentru foarte mulţi copii, iar discursurile sale sunt foarte articulate.

1. Ai vorbit tot timpul înainte de cursa de 200 metri liber că trebuie să fie o cursă bine gândită, inteligentă. Tehnic vorbind, în câte segmente ai împărţi această cursă? Spre exemplu, în prima jumătate şi alte două părţi? Sau cum?
De detaliile tehnice se ocupă antrenorul meu, partea practică îmi revine. Eu sunt maşina şi el e GPS-ul, iar cursa iese aşa se vede, mulţumitoare pentru ceea ce ne dorim.

2. Mereu spui că eşti doar un băiat care înoată repede şi atât. În copilărie ţi-ai încercat această rapiditate şi în alte sporturi? Dacă ai fi urmat calea atletismului, să zicem, tot la fel de rapid ai fi fost?
Am avut si eu role, bicicletă, m-am căţărat în copaci şi cred că le făceam pe toate repede :). Dacă îmi plăcea atletismul la fel de tare, sigur aş fi fost la fel de rapid. Nu contează ce faci, important este să îţi placă şi să depui efortul pentru ca ceea ce faci să îţi aducă satisfacţii.

3. Cât timp aloci pregătirii psihice a unei curse şi cât de important este rolul psihologului. Cum te motivează?
Cred ca rolul unui psiholog sportiv este foarte important, mulţi sportivi au emoţii înainte de start, poate sunt lucruri care îi împiedică să-şi atingă potenţialul, iar ei nu îţi dau seama ce e. Psihologul îi poate ajuta să înţeleagă de ce nu se simt bine, de ce au emoţii, de ce nu mai au motivaţie. Poate e sportul cel care nu li se potriveşte, presiunea, părinţi, şcoală, antrenor...orice. Psihologul îi va ajuta să înţeleagă. Pentru mine funcţionează foarte bine ceea ce ştiu deja şi sfaturile celor în care am maxima încredere, dar, daca va fi cazul, voi apela fără să ezit.

4. Engleza şi geografia te atrag foarte mult ca şi materii de şcoală. Ce înseamnă să cunoşti parte din geografia lumii chiar şi prin călătoriile reale pe care le faci?
Îmi place să cunosc oameni şi culturi, să încerc feluri de mâncare diferite, să mă pot înţelege ca şi cum aş vorbi în română. E important pentru mine să văd cât mai mult din lumea asta mare, ce pot să recomand să fie vizitat la mine acasă, să mă împrietenesc cu oameni de care mă leagă aceleaşi pasiuni.

5. Ai început să te pregăteşti cu antrenorul Adrian Rădulescu de la vârsta de 9 ani. Continuitatea antrenor-sportiv este unul dintre secretele reuşitei în sport?
Nu cred ca e un secret, dimpotrivă. Dacă nu întâlneşti omul cu care să stabileşti legatură sau relaţie bazată pe respect este bine să îl tot cauţi, într-un final îl vei găsi. Aşa trebuie să facem întotdeauna, să nu ne resemnăm în situaţii care nu ne fac fericiţi. Legatura sportiv-antrenor este cea mai importantă.

6. Ce l-ai rugat pe premierul Nicolae Ciucă să facă pentru sportul românesc?
L-am rugat să sprijine sportul românesc, să facem sportul un ambasador al ţării.

7. Sportul este o joacă, competiţia sportivă este o joacă. Ce mai este pentru tine o joacă pe care o tratezi însă cu maximă seriozitate?
Eu tratez totul serios, deşi mulţi nu au înţeles poate ce vreau să spun cu distracţia. Ce vreau să spun se rezuma simplu în ”Enjoy!” Bucură-te de tot ce faci pentru tine, cu pasiune.

8. Ştiu că ti-ar plăcea să mergi pe un platou de filmare pentru a vedea cum se turnează un film de lung metraj. Peste ani ai vedea un documentar sau chiar un film metraj despre tine?
Da, când voi avea timp mi-ar plăcea să văd şi poate să mă întâlnesc cu actori consacraţi. Nu ştiu dacă aş vedea un film despre mine, mai degrabă aş vrea ca oamenii să aibă încredere în sfatul meu de a face mişcare şi de a-şi duce copiii la sport acum.

9. Nu este o joacă atunci când personalităţi marcante ale sportului românesc spun despre tine că vei schimba sportul la nivel planetar? Dacă acest lucru se va întâmpla, şi îţi dorim să ajungi acolo, vei spune şi atunci că te-ai jucat frumos?
Da, drumul este greu, dar frumos, ne aduce mulţumire, satisfacţie şi mândrie. Vom încerca tot ce ne propunem şi nu ne vom abate de la ce e important pentru noi.

10. Ce ţi place, ce nu ţi place la David Popovici? Ce ai vrea să mai corectezi?
Îmi place de mine (n.r. râde), ce nu îmi place...nu ştiu, mă bazez pe apropiaţi să îmi spună şi să corectez când şi dacă e cazul.

11. În copilărie urmăreai Jocurile Olimpice. Care a fost sportivul român pe care l-ai văzut concurând şi care te-a impresionat?
Urmăresc Jocurile Olimpice şi m-am uitat la toate sporturile şi la toţi sportivii. România are mari sportivi şi toţi ne-au făcut să fim mândri, dintotdeauna.

12. Cum ai vrea să fie o vacanţă relaxată, după aceasta campanie de concursuri încă în derulare?
Va fi vacanţa perfectă, indiferent unde voi decide să merg. Vreau să mă relaxez, să mănânc chestii noi, să înot şi să fiu alături de oameni importanţi pentru mine.

Autor: Răzvan Ionaşcu

 Galerie foto

Afla mai multe despre: david popovici 

viewscnt
Articole similare