Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Inaugurarea unui stadion din România, ”o ameninţare la adresa securităţii naţionale”: George Simion cere anularea meciului amical

Inaugurarea unui stadion din România, ”o ameninţare la adresa securităţii naţionale”: George Simion cere anularea meciului amicalgalerie foto

Fotbal intern

Comentarii

Odată cu finalizarea modernizării stadionului, Csikszereda a organizat un meci amical pentru inaugurarea acestuia, între reprezentativa U18 a Ungariei şi o selecţionată similară a Ţinutului Secuiesc. Membrii AUR au criticat acest demers şi au cerut ca partida să fie anulată, pe motiv că ar fi ”o veritabilă ameninţare la adresa siguranţei naţionale”.

Csikszereda Miercurea Ciuc şi Sepsi Sfântu Gheorghe sunt două echipe nou-venite în fotbalul românesc, cu scopul de a oferi cluburi sportive cetăţenilor din zonele României populate intens cu persoane de etnie maghiară.

Aceste două echipe sunt ajutate într-un fel sau altul de guvernul de la Budapesta, iar aspecte precum anunţurile de pe stadion sau site-urile oficiale sunt, în primul rând, în limba maghiară.

Aşadar, nu este nicio surpriză că aceste echipe sunt aproapiate de populaţia maghiară din Covasna şi Harghita, dar ultima decizie luată de Csikszereda a inflamat cu adevărat spiritele la sediul AUR.

Echipa din eşalonul secund tocmai şi-a modernizat arena şi a extins-o la 2.500 de locuri, urmând să o inaugureze pe aceasta cu un meci amical.

Zoltan Sondy, controversatul preşedinte al lui Csikszereda, a dezvăluit că arena va fi inaugurată cu un meci între reprezentativele U18 ale Ungariei şi una ”ad-hoc” a Ţinutului Secuiesc, după ce selecţionata de juniori a României a refuzat invitaţia.

Dacă ar veni România în ultimul moment, eu aş schimba şi am juca cu România, dar e greu de crezut. Pe altcineva nu am vrut să chemăm.

Mi s-ar fi părut caraghios ca eu să inaugurez baza cu un amical Ungaria - Serbia, de exemplu. Aşa că am avut aceste doua opţiuni.

Am dorit cu România, nu s-a putut, şi atunci am ales această variantă B.  Va fi o selecţionată ad-hoc a Ţinutului Secuiesc.

Un jucător de la Sepsi, un jucător de la Târgu Mureş şi tot aşa. Sincer, pe mine nu mă interesează politica, am văzut că doar pe dumneavoastră vă interesează

Dar observ că sunt două păreri distincte care se bat cap în cap. Unii spun că Ţinutul Secuiesc nu există, atunci de ce se agită atât?

A doua e o părere mai radicală: că există, dar trebuie desfiinţat. Nu vreau să intru în aceste discuţii”, a spus Zoltan Szondy, pentru Gsp.

Meciul de inaugurare a unui stadion din România, ”o ameninţare la adresa securităţii naţionale”

Revoltaţi de ce se întâmplă, întrucât nu sunt de acord ca Ţinutul Secuiesc să primească o selecţionată de sine-stătătoare, pentru că face parte din România, membrii partidului AUR au cerut de îndată anularea partidei.

George Simion a precizat că populaţia maghiară din acea zonă ar încerca ”statalizarea aşa-zisului ţinut secuiesc” şi a sugerat că UDMR este responsabil pentru aceste demersuri.

AUR solicită Guvernului României, prin Instituţia Prefectului – Judeţul Harghita, să facă demersuri pentru oprirea meciului de fotbal dintre naţionala Under 18 a Ungariei şi echipa aşa-zisului ţinut secuiesc.

Acest meci reprezintă nu doar o sfidare similară cu ultimele incidente de la partidele de hochei şi fotbal, ci prin el se încearcă şi statalizarea aşa-zisului ţinut secuiesc.

Este o etapă în care asistăm la crearea sau inocularea ideii de stat maghiar în Transilvania, care joacă cu celălalt stat maghiar, Ungaria.

O idee mai veche a revizionismului maghiar, realizabilă acum, ca urmare a maghiarizării guvernului de la Bucureşti şi a şantajului UDMR”, a George Simion, pe site-ul oficial AUR.

Şi Claudiu Târziu a vorbit despre partida programată şi a afirmat că disputarea acesteia ar reprezenta o ”o veritabilă ameninţare la adresa siguranţei naţionale”.

"Guvernul şi Instituţia Prefectului din judeţul Harghita să iasă din pasivitatea care a dus la o astfel de situaţie inacceptabilă şi să ia măsuri.

Discutăm despre o veritabilă ameninţare la adresa siguranţei naţionale. Trebuie intervenit rapid, înainte ca lucrurile să scape complet de sub control.

De asemenea, apreciem drept lipsită de înţelepciune decizia Federaţiei Române de Fotbal de a nu da curs invitaţiei venite din partea omologilor din Ungaria.

Dacă meciul s-ar fi disputat între naţionalele României şi Ungariei, nu am mai fi avut niciun caz astăzi.

Le-am dat singuri apă la moară", a subliniat Claudiu Târziu, liderul grupului AUR din Senat.

Ceremonia de inaugurare a stadionului va avea loc pe 23 iulie, de la ora 17:30, iar meciul ar urma să înceapă în urma acesteia.

Afla mai multe despre: csikszereda 

viewscnt
Articole similare