Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Incident grav la bazinul de înot de la CS Rapid: 18 copii au fost diagnosticaţi cu ”pneumonie toxică”. Poliţia a deschis o anchetă

Incident grav la bazinul de înot de la CS Rapid: 18 copii au fost diagnosticaţi cu ”pneumonie toxică”. Poliţia a deschis o anchetă

Alte sporturi

Comentarii

18 copii cu vârste cuprinse între trei şi 10 ani au fost transportaţi la spital cu probleme respiratorii după ce s-au antrenat în bazinul de la CS Rapid. Apa în care s-au pregătit aceştia ar fi avut un conţinut de clor de şase ori mai mare decât limita permisă.

Un scandal a izbucnit la CS Rapid după ce mai mulţi copii ce s-au antrenat în bazinul clubului au ajuns la spital. Mai exact 18 copii cu vârste între trei şi zece ani au prezentat simptome grave de pneumonie toxică. Mai multe cluburi private închiriază bazinul Rapidului cu 100 de lei pe oră, după ce acesta a fost refăcut în 2019, din bani publici.

Printre aceste cluburi se numără şi CS Timex. 13 sportivi legitimaţi la Timex au avut probleme după antrenamentul din bazinul de la CS Rapid, iar surse din apropierea clubului au dezvăluit prin ce terori au trecut tinerii înotători.

Incident grav la bazinul de înot de la CS Rapid

Am simţit că era un miros puternic de clor, dar nu ne-am gândit că ar putea fi probleme. Încă din timpul antrenamentelor, însă mai ales spre final, copiii au început să aibă accese puternice de tuse.

Ulterior, am aflat că foarte mulţi, dintre care 6 de la grupa de performanţă, care au lucrat mai intens şi au stat mai mult în bazin, dar şi 7 de la grupa de iniţiere, au avut probleme mari după ce au ajuns acasă. Adică tuse, iritaţii pe piele şi mai grav, insuficienţă respiratorie.

Aceşti 13 copii au ajuns la diverse spitale. Plămânii au fost afectaţi. Unul a ajuns la spital cu o saturaţie a oxigenului de 91%, altul, mai grav, cu 83%. De fapt, cei mai mulţi dintre copii au avut nevoie să fie conectaţi la aparatele de oxigen. Plămânii le-au fost afectaţi, nu ni s-a spus exact în ce măsură.

Dar recuperarea va dura între 3 şi 6 luni. A fost demarată o anchetă de către Procuratură, Poliţie şi DSP. DSP-ul a venit a doua zi pentru a lua probe din apă şi concentraţia de clor era de 3,6%. Probabil că atunci când copiii au făcut antrenament, concentraţia era de peste 4%. Iar concentraţia maximă admisă de 0,83%.

Dacă se întâmplă să fie o concentraţie de 0,9-1%, poţi spune că a fost un accident. Dar la 4% e crimă! Părinţii sunt îngrijoraţi şi revoltaţi. Se gândesc să se constituie în parte vătămată. Deocamadată e o anchetă în desfăşurare. Cei de la Rapid nu ne-au dat nicio explicaţie”, au explicat surse apropiate celor afectaţi, de la ACS Timex.

Antrenoul unui alt club care foloseşte bazinul de la CS Rapid, Andrei Pandele, de la Asociaţia Smart Swimming, a vorbit şi el despre problemele copiilor pe care îi pregăteşte. Din opt care s-au prezentat la antrenament, cinci au ajuns la spital.

18 copii au fost diagnosticaţi cu ”pneumonie toxică”

Când am ajuns la bazin am văzut că apa era puţin mai tulbure faţă de cum am lăsat-o la antrenamentul de vineri. Dar nu am crezut că va fi o problemă. Mirosul de clor era puternic, dar aşa e la toate bazinele de înot de performanţă. Mirosul nu poate fi un reper pentru antrenor, ca să îşi dea seama dacă e ceva în neregulă.

Având şi copii mici, normal că am intrat şi eu în bazin cu ei, ca de fiecare dată. Nici nu i-am mai ţinut o oră, pentru că după 30 de minute au început să tuşească. Şi eu am simţit că am probleme cu gâtul. După aceea am aflat de la părinţi ce s-a întâmplat. Cei care au fost la spital au stat conectaţi la aparatele de oxigen.

Au fost afectaţi mai tare cei cu vârste mai mari, nu cel de 3 ani şi jumătate sau cel de 5. Dar şi ei au avut probleme. Clubul Rapid nu ne-a dat nicio explicaţie, aşteptăm să vedem ce se întâmplă cu ancheta în desfăşurare.

Părinţii copiilor afectaţi intenţionează să dea în judecată clubul Rapid, dar deocamdată nu s-a luat o decizie clară. Am avut şi eu problemele două zile. M-am simţit rău, am tuşit, am fost ameţit şi am avut o inflamare a gâtului. Acum sunt bine.

E clar că cei mici au probleme mult mai mari şi cel puţin o lună au interdicţie la efort. Din câte am înţeles, diagnosticul e de pneumonie toxică, prin inhalarea unor substanţe nocive”, a declarat Pandele.

Spitalul Grigore Alexandrescu a emis un comunicat prin care dezvăluia câţi tineri sportivi au intrat pe porţile sale: ”În decurs de trei zile s-au prezentat, în etape, 18 copii cu intoxicaţie cu clor.  Din care 4 au refuzat internarea şi 2 nu au necesitat internare.

Au fost internaţi 12 copii cu pneumonie post expunere la vaporii de clor, dintre care 10 au necesitat oxigen. Fiecare a stat internat în medie 3-4 zile.  Evoluţia a fost favorabilă, ultimii externaţi au fost duminică. În acest moment nu mai avem nici un copil internat din accidentul colectiv de la bazinul Rapid.

La prezentarea lor la UPU, a fost anunţată poliţia evenimente la 112 (s-au prezentat cei de la secţia de care aparţine bazinul de înot), conducerea spitalului şi DSP”.

Poliţia a deschis o anchetă

În urma izbuncirii scandalului, CS Rapid a fost nevoit să răspundă acuzaţilor grave care i-au fost aduse. Preşedintele clubului, Valentina Caciureac, susţine că bazinul a fost închis pentru ca DSP să poată recolta probe, iar că testele efectuate nu ar fi arătat niciun pericol.

Bazinul este închis din data de 18 octombrie seara. Este o anchetă în desfăşurare la Poliţie. Am avut anchetă de la DSP vineri şi ieri, care nu a relevat nimic periculos pentru copii. Toate au ieşit bune. Analiza apei nu indică niciun pericol pentru copii.

Nu pot să vă spun nimic mai mult. Noi am dus analiza apei la DSP, aşa cum prevede legea, luni, 18 octombrie, când s-a întâmplat intoxicarea copiilor, iar analiza apei este în parametri normali, fără să indice vreun pericol pentru copii.

Nu ştim de ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Am fost şi suntem îngrijoraţi pentru copii. Am făcut şi noi verificări interne. Raportul DSP este că analiza apei şi produsele care au fost folosite sunt în parametri normali şi nu au pus în pericol sănătatea publică.

Mai mult de atât nu am ce să vă spun. Încă facem verificări zilnice la apă, să vedem dacă mai apare vreo problemă de genul ăsta”, a spus Valentina Caciureac.

Afla mai multe despre: înotcs rapidpneumonie toxică rapid 

viewscnt
Articole similare