Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Răsturnare incredibilă de situaţie. Deşi e suspendată, Halep revine pe teren. Unde şi când joacă Simona primul meci după scandalul de dopaj

Răsturnare incredibilă de situaţie. Deşi e suspendată, Halep revine pe teren. Unde şi când joacă Simona primul meci după scandalul de dopajgalerie foto

Simona Halep

Comentarii

Simona Halep a fost suspendată provizoriu pentru dopaj, însă va reveni pe terenul de tenis, la începutul lunii decemrie, la un turneu demonstrativ.

 • Simona Halep a fost depistată pozitiv cu Roxadustat, când a participat la US Open. Analiza a scos la iveală FG-4592 (Roxadustat), substanţă interzisă aflată pe lista pe 2022 a Agenţiei Mondiale Antidoping
 • Sportiva este suspendată provizoriu, astfel că nu poate concura sau participa la niciun eveniment de tenis
 • Ancheta se poate întinde pe mai multe luni, pentru a afla verdictul

Simona Halep îşi pregăteşte apărarea pentru procesul care urmează, după ce a fost depistată pozitiv cu Roxadustat la un test anti-doping efectuat la US Open, însă acum a primit şi o veste bună.

Organizatorii turneului demonstrativ Africa Cares au trecut-o pe afiş pe sportivă, alături de alte nume uriaşe din istoria tenisului, precum Martina Hingis, Ons Jabeur, Sloane Stephens sau Dustin Brown.

Simona Halep a fost invitată şi anul trecut la turneul demonstrativ din Africa de Sud, însă a refuzat participarea din cauza pandemiei de coronavirus. Deşi este suspendată provizoriu, românca va avea dreptul de participare la turneul demonstrativ (3-4 decembrie, Johannesburg), suspendarea fiind valabilă doar la competiţiile organizate de Federaţia Internaţională de Tenis.

ANAD, clarificări în privinţa substanţei Roxadustat

ANAD notează că Roxadustat se încadrează în Lista Interzisă la secţiunea S2, având agenţi activatori ai factorilor care induc hipoxia, scăderea cantităţii de oxigen în ţesuturi.

Stabilizatorii factorilor care induc hipoxia s-au regăsit pe Lista Interzisă din anul 2011. În 2015 şi 2016 a fost introdusă denumirea FG-4592 în cadrul acestei secţiuni. Din anul 2017 a fost adăugată în Lista Interzisă denumirea internaţională a FG-4592 Roxadustat.

În termeni simpli, gestionarea rezultatelor testelor anti-doping implică toate aspectele, pornind de la revizuirea cazului, la notificarea sportivului (sau a persoanei implicate), la acuzarea sportivului şi soluţionarea cazului, care poate include o procedură de audiere şi apel. Un caz poate fi închis, iar gestionarea rezultatelor se poate încheia în oricare dintre aceste etape.

Cum se judecă

Vinovăţia – Orice încălcare a obligaţiilor sau orice lipsă de grijă aferentă unei anumite situaţii. De exemplu, atunci când un sportiv sau o altă persoană nu ţine cont de reglementările anti-doping sau nu acordă atenţie riscurilor pe care le presupune comportamentul său.

Lipsa vinovăţiei sau neglijenţei este atunci când sportivul sau altă persoană stabileşte că nu ştia sau că nu bănuia şi nu ar fi putut în mod rezonabil să ştie sau să bănuiască, chiar şi demonstrând cea mai mare precauţie, că a folosit sau că i-a fost administrată o substanţă interzisă sau o metodă interzisă.

Acest lucru se întâmplă numai în circumstanţe excepţionale. De exemplu, dacă un sportiv a fost sabotat de un concurent.

În acest caz, şi numai dacă ar putea fi dovedită, perioada de suspendare ar putea fi eliminată.

”Intenţionat” este atunci când un sportiv sau o altă persoană se angajează într-un comportament despre care ştie că va constitui o încălcare a reglementărilor anti-doping sau despre care ştie că prezintă un risc semnificativ de a duce la o încălcare a reglementărilor anti-doping.

Atunci când încălcarea este intenţionată, perioada de suspendare este de 4 ani, aşa cum, momentan, s-a întâmplat în cazul Simonei Halep.

În practică, este foarte dificil de dovedit dacă sportivul a avut intenţie sau nu de a lua substanţa interzisă.

Chiar şi atunci când o substanţă interzisă este înscrisă pe recipientul suplimentului sau al medicamentului, un sportiv poate pretinde că a fost ignorant, mai ales dacă acest lucru este susţinut de dovada lipsei de educaţie.

Ce înseamnă intenţie indirectă? Sportivul ştia că există un risc semnificativ ca atitudinea sa să constituie sau să ducă la o încălcare a reglementărilor anti-doping şi nu a ţinut cont de acest risc.

Cine are sarcina probei?

Articolul 3.1 din Cod prevede că organizaţiile anti-doping au sarcina de a stabili dacă a avut loc o încălcare a reglementărilor anti-doping. Apoi, sportivul sau altă persoană este responsabilă pentru respingerea încălcării sau pentru demonstrarea faptelor sau circumstanţelor specifice.

De exemplu, un sportiv ar putea stabili că a existat o abatere de la Standardul Internaţional pentru Laboratoare (ISL), care ar fi putut provoca în mod rezonabil un rezultat analitic pozitiv (AAF).

Apoi, dacă sportivul demonstrează că a avut loc o abatere de la ISL, organizaţia anti-doping va avea sarcina de a stabili că abaterea nu a cauzat rezultatul analitic pozitiv.

Evaluarea gradului de vinovăţie

În evaluarea gradului de vinovăţie al unui sportiv sau al altei persoane, se ţine cont de:

 • experienţa sa;
 • dacă are statut de persoană protejată;
 • dacă există consideraţii speciale, cum ar fi o dizabilitate;
 • gradul de risc care ar fi trebuit să fie perceput de sportiv;
 • posibil alternativ – nivelul de precauţie şi verificare în raport cu gradul de risc.

Apoi, se iau în consideraţie următoarele elemente obiective şi subiective:

 • Element obiectiv: ce nivel de precauţie ar fi trebuit să manifeste o persoană rezonabilă în situaţia sportivului sau a altei persoane?
 • Element subiectiv: care ar fi fost aşteptările din partea acestui sportiv sau a acestei persoane în raport cu capacităţile lor personale?
 • Elementul obiectiv ar trebui să fie utilizat pentru a determina în ce categorie de vină se încadrează un caz, iar elementul subiectiv poate fi apoi utilizat pentru a plasa sportivul în partea de sus sau de jos a categoriei.

Pentru a determina gradul de vinovăţie în cazul unui test pozitiv după utilizarea unei substanţe interzise, o organizaţie anti-doping ar putea analiza următoarele elemente:

Elemente obiective ale vinovăţiei:

 • Sportivul a verificat eticheta produsului sau ingredientele?
 • Sportivul a comparat lista ingredientelor cu Lista Interzisă (Lista)?
 • Sportivul a efectuat o căutare pe internet a produsului?
 • Sportivul s-a asigurat că produsul provine de la o companie de renume?
 • Sportivul a consultat experţi relevanţi (cum ar fi un medic) înainte de a utiliza produsul?

Elemente subiective ale vinovăţiei:

 • Vârsta şi / sau experienţa sportivului?
 • Există îngrijorări legate de limbă sau de mediu?
 • Ce educaţie anti-doping a primit sportivul? Ce nivel de educaţie anti-doping este accesibil în mod rezonabil sportivului?
 • Există şi alte deficienţe personale? (De exemplu, sportivul a luat produsul pe o perioadă lungă de timp, fără incidente? Ingredientele au fost verificate anterior? Sportivul suferă de un grad ridicat de stres? Nivelul de conştientizare al sportivului este redus de o greşeală neglijentă, dar uşor de înţeles?)

Simona Halep, fostă număr 1 WTA, a fost suspendată temporar, sâmbătă, pentru dopaj. Halep a fost depistată pozitiv la Roxadustat, o substanţă interzisă, în urma unui control efectuat la US Open, unde a fost eliminată încă din primul tur.

Afla mai multe despre: simona halep 

viewscnt
Articole similare