You are here:

Mai puţin de jumătate din cluburile din Premier League sunt controlate de englezi

Mai puţin de jumătate din cluburile din Premier League sunt controlate de englezigalerie foto

Pariuri sportive

Comentarii

Clubul Newcastle United a fost preluat de grupul de investiţii din Arabia Saudită condus de Mohammed Bin Salman, tranzacţia fiind parafată contra sumei de 300 de milioane de lire sterline. Potrivit presei britanice, negocierile dintre Mike Ashley şi saudiţi au durat peste un an şi jumătate.

Averea lui  Mohammed Bin Salman este estimată la 250 de miliarde de euro, o parte din aceşti bani urmând a fi direcţionată spre o campanie de transferuri impresionantă, care să o transforme pe Newcastle, în scurt timp, într-una dintre cele mai puternice echipe din Europa.

Alte cincisprezece cluburi din Premier League (din 20) sunt deţinute de străini sau au în acţionariat oameni de afaceri cu alte naţionalităţi decât cea britanică. Înainte de preluarea lui Newcastle, cel mai bogat patron din campionatul Angliei era  Mansour bin Zayed Al Nahyan (Manchester City), cu o avere personală de 22 de miliarde de dolari. La polul opus, cel mai „sărac” este italianul Gino Pozzo (Watford), care are 120 de milioane de dolari.

Cert este că Premier League este competiţia fotbalistică în care se învârt cei mai mulţi bani, iar acest lucru nu se observă doar din lista averilor investitorilor, ci şi din infrastructura stadioanelor, adevărate arene ale viitorului. Apropo de conceptul futuristic, el nu se regăseşte doar în sport, ci şi în industria jocurilor de noroc, un exemplu fiind Mr Bit bet.

Dar iată care sunt, în ordine alfabetică, alte cluburi din prima ligă engleză care nu sunt deţinute integral de oameni de afaceri autohtoni:

Arsenal Londra este deţinut Stan Kroenke (SUA), care are o avere estimată 8,2 miliarde de dolari. Valoarea lotului „tunarilor” în sezonul 2021 – 2022 este 653,5 milioane de euro (755,6 milioane de dolari), potrivit transfermarkt.com.

Aston Villa are doi coproprietari, Nassed Sawiris (Egipt) şi Wesley Edens (SUA). Averea lor însumată este de 10,4 miliarde de dolari. Valoarea lotului echipei este de 412,8 milioane de euro (477,31 milioane de dolari).

Burnley este controlat de ALK Capital (SUA, 84% din acţiuni), fond care deţine active de 48 de miliarde de dolari. Valoarea lotului este de 145,3 milioane de euro (168 milioane de dolari).

Chelsea, aşa cum ştiu probabil toţi microbiştii de pe planetă, aparţine lui Roman Abramovich (Rusia), care are o avere de 14,5 miliarde de dolari. Lotul campioanei Europei valorează 890,5 milioane de euro (1,03 miliarde de dolari).

Crystal Palace îl are în acţionariat pe David S. Blitzer (SUA, 18%). Averea sa şi a celor doi parteneri britanici totalizează 5,7 miliarde de dolari. Lotul lui Crystal valorează 249,5 milioane de euro (288,5 milioane de dolari).

Everton îl are ca acţionar majoritar pe Farhad Moshiri (Iran, 77,2%). Averea acestuia, plus a partenerului britanic, este de 2,9 miliarde de dolari. Echipa din Liverpool este cotată la 428,75 milioane de euro (495,75 milioane de euro).

Leeds are acţionariat 100% din străinătate: Andrea Radrizzani (Italia, 63%), 49ers Enterprises, York Family and others (SUA, 37%). Averea totală a patronilor este de 4 miliarde de dolari. Lotul lui Leeds este cotat la 258,7 milioane de euro (299,13 milioane de dolari).

Leicester City a început ascensiunea când a fost preluat de familia Srivaddhanaprabha (Thailanda), a cărei avere este de 3,7 miliarde de dolari. Lotul este evaluat la 548,1 milioane de euro (644,73 milioane de dolari).

Liverpool este deţinut de John W. Henry şi Tom Werner (SUA), care au o avere 2,8 miliarde de dolari. Jurgen Klopp antrenează jucători în valoare totală de 866,5 milioane de euro (1 miliard de dolari).

Manchester City era cea mai bogată echipă până la transformarea suferită de Newcastle. Proprietarul Mansour bin Zayed Al Nahyan (Emiratele Arabe Unite) are o avere 22 de miliarde de dolari. Lotul „cetăţenilor” valorează 1,08 miliarde de euro (1,25 miliarde de dolari).

Manchester United este controlat de familia Glazer (SUA), care are o avere 4,7 miliarde de dolari. Lotul „diavolilor” este cotat la 907,25 milioane de euro (1,05 miliarde de dolari)
Southampton are proprietari din două ţări: Gao Jisheng (China, 80%) şi Katharina Liebherr (Elveţia, 20%), cu o avere totală de 4 miliarde de dolari. Valoarea lotului este de 255,2 milioane de euro (295 milioane de dolari).

Watford este mai „săracă”. Patronul Gino Pozzo (Italia) avere o avere de numai 120 de milioane de dolari, iar lotul este cotat la 145,5 milioane de euro (168,25 milioane de dolari).
West Ham United are doi acţionari americani, David Gold (35.1%) şi Albert Smith (10%), şi unul autohton. Averea cumulată a celor trei se ridică la 1,6 miliarde de dolari, iar valoarea lotului este de 354,5 milioane de euro (409,9 milioane de dolari).

Wolverhampton este deţinut de asiatici: Guo Guangchang, Liang Xinjun şi Wang Qunbin (China). Averea totală este de 9,14 miliarde de dolari, „Lupii” au lotul cotat la 384,1 milioane de euro (444,12 milioane de dolari).

 Galerie foto

Afla mai multe despre: premier league 

viewscnt
Articole similare