Rică Răducanu şi Helmut Duckadam sunt doi dintre cei mai mari portari din istoria României, care au devenit legende la Rapid, respectiv Steaua, numai că cel din urmă, din păcate, a trecut în nefiinţă.
Rică Răducanu, ”profesorul” lui Helmut Duckadam: ”L-am învăţat să apere”
Helmut Duckadam a decedat, luni, 2 decembrie 2024, în urma unor probleme de sănătate, veste care a şocat lumea sportului.
Reacţiile au apărut din toate părţile, iar Rică Răducanu şi-a exprimat şi el regretul profund cu privire la dispariţia ”Eroului de la Sevilla”.
Fostul mare portar al Rapidului şi al naţionalei României a dezvăluit şi detalii despre persoana care era Duckadam, dincolo de performanţele sale uriaşe ca sportiv.
- Aplicaţia Orange Sport este gratuită şi poate fi descărcată din Google Play şi App Store.
”Helmut a avut mereu probleme cu inima, Dumnezeu să-l ierte, ne cam ducem toţi, prea devreme! Ce se întâmplă, nu înţeleg!
Eu l-am luat de la Arad şi l-am antrenat, ca portar, i-am fost profesor, l-am învăţat să apere, era foarte talentat ca sportiv, avea o intuiţie extraordinară! Dovadă şi finala de la Sevilla, din 1986, când a apărat extraordinar!
A fost meciul vieţii lui, a ghicit unde vor şuta fotbaliştii în poartă. E foarte greu să fii portar, mai ales la loviturile de la 11 metri, unde eşti singur cu fotbalistul, faţă-n faţă. Eu i-am zis mereu: ‘Măi, tată, tu singur ai câştigat Cupa Campionilor Europeni, nu Steaua, ai avut inspiraţie!’
Helmut era mai cuminţel, mai familist, la început nu prea era el cu petrecerile, era un ardelean liniştit. Apoi, l-am mai tot luat cu noi, pe la chefuri, avea umor, ne făcea pe toţi să râdem, îi plăcea”, a declarat Rică Răducanu, conform Click.
- Vrei să vezi cele mai tari competiții sportive, oriunde ai fi? Ia-ți oferta Orange Love pentru fibră și TV.
Cine a fost jucătorul Helmut Duckadam şi cum a scris el istorie pentru Steaua şi fotbalul românesc
Născut pe 1 aprilie 1959 la Semlac, judeţul Arad, Helmut Duckadam a câştigat Cupa Campionilor Europeni în 1986 cu Steaua şi a fost de două ori campion al României, în 1985 şi 1986.
El a făcut primii paşi în fotbal la echipa Semlecana, iar în 1974 a ajuns la Şcoala Sportivă Gloria Arad. Trei ani mai târziu, a debutat ca portar la Constructorul Arad, în Divizia C, pentru ca peste un an să fie transferat de UTA, echipă la care şi-a făcut apariţa în prima divizie pe 17 septembrie 1978, într-un meci pierdut în deplasare cu CS Târgovişte.
Momentul 1986, ”Eroul de la Sevilla” şi intrarea în Cartea Recordurilor
După patru sezoane la UTA, Duckadam a fost transferat de Steaua Bucureşti. A fost supranumit "Eroul de la Sevilla", după ce în finala Cupei Campionilor Europeni cu FC Barcelona a apărat toate cele patru lovituri de departajare, executate de Alexanco, Pedrazza, Alonso şi Marcos. Performanţa reuşită de Helmuth Duckadam pe stadionul Ramon Sanchez Pizjuan din Sevilla este înscrisă în Cartea Recordurilor.
În acelaşi an în care a câştigat Cupa Campionilor, Duckadam a suferit o operaţie la braţul drept care l-a forţat să se retragă din activitate, la vârsta de 27 de ani.
În total, are 133 de apariţii în Divizia A, 13 în Cupa României şi nouă în Cupa Campionilor Europeni. La echipa naţională a României a avut două selecţii.
- Citește și
- Poza de moment a Superligii: ”E foc şi pompierul Şucu trebuie să intervină cu o nouă ploaie de bani. FCSB, un buldozer scăpat de sub control”
- ”S-a stins eroul în verde”. Reacţia plină de emoţie a lui Edi Iordănescu, după decesul lui Helmut Duckadam
- Gică Hagi, îndurerat de trecerea în nefiinţă a lui Helmut Duckadam. Ce a transmis "Regele" după decesul "eroului de la Sevilla"
Afla mai multe despre: helmut duckadam, rica raducanu, special, steaua, rapid