adplus-dvertising
You are here:

Scandal la Cupa Mondială! SUA au modificat steagul adversarei din grupă. Cum arată acum şi care e explicaţia din spatele controversei | FOTO

Scandal la Cupa Mondială! SUA au modificat steagul adversarei din grupă. Cum arată acum şi care e explicaţia din spatele controversei | FOTO

Cupa Mondială

Comentarii

Steagul unei ţări din grupa B a Cupei Mondiale a fost modificat pe conturile oficiale ale naţionalei de fotbal a SUA. Gestul este unul de protest faţă de situaţia tensionată şi violenţele din ţara care dă următoarea adversară a americanilor, în Qatar.

Steagul Iranului, modificat pe conturile de socializare ale naţionalei de fotbal a SUA

Continuă tensiunile la Cupa Mondială din Qatar, cea mai controversată ediţie a turneului final din istorie. FIFA se află în centrul scandalului, după ce a acordat Qatarului Campionatul Mondial, iar în ultimele zile jucătorii Serbiei au ajuns în atenţia FIFA, din cauza unui steag al ţării care cuprinde şi Kosovo

SUA au adus în prim-plan un alt scandal. Pe reţelele de socializare ale americanilor a apărut o imagine cu adversarele din grupa B, din care mai fac parte Anglia, Ţara Galilor, care îşi va modifica denumirea, şi Iran. 

Steagul Iranului a atras atenţia, întrucât a fost modificat. Americanii au scos însemnele islamice ale republicii Iran şi au păstrat doar culorile tradiţionale orientate pe orizontală. 

Conform The Guardian, însemnele islamice de pe steagul Iranului, printre care şi sabia, au fost şterse în semn de protest faţă de regimul de la Teheran. 

USMNT (n.r. - naţionala masculină de fotbal a Statelor Unite) nu a explicat decizia luată până în acest moment, dar sursa citată anunţă că gestul a fost făcut la câteva luni de la decesul tinerei Mahsa Amini, care a cauzat o mişcare de protest în Iran. 

Momentul vine la câteva zile înainte de duelul direct dintre cele două ţări. 

Meciul Iran - SUA are loc marţi, de la 21:00, pe Al Thumama Stadium din Qatar, la Cupa Mondială, în ultima etapă a grupelor. 

Meciul are o miză uriaşă: calificarea din faza grupelor. După primele două runde, Anglia conduce grupa cu patru puncte, Iran e pe locul secund cu trei puncte, SUA urmează cu două puncte, iar Ţara Galilor are un singur punct. 

Primele două clasate se califică pe tabloul principal al competiţiei. 

Tensiuni civile în Iran

Iranul se confruntă cu o mişcare de protest declanşată pe 16 septembrie de moartea Mahsei Amini, o tânără kurdă iraniană în vârstă de 22 de ani, care a murit după arestarea pentru încălcarea unui cod vestimentar strict pentru femeile din Iran. Autorităţile denunţă aceste proteste drept „revolte” încurajate, potrivit acestora, de Occident.

Peste 14.000 de persoane au fost arestate din 16 septembrie, potrivit Raportorului Special al ONU pentru Iran. Potrivit ONG-urilor, pe lângă miile de manifestanţi au fost arestaţi în special activişti, avocaţi, regizori, jurnalişti şi sportivi.

Cel puţin 416 de persoane au fost ucise în reprimarea protestelor din Iran, potrivit unui ultimul raport publicat de ONG-ul Iran Human Rights (IHR), cu sediul în Norvegia.

viewscnt
Articole similare