Federico Carboni (29 de ani), scouter la Chindia Târgovişte, club care a retrogradat în sezonul trecut în Liga 2, povesteşte despre problemele fotbalului românesc.
Italianul care şi-a început activitatea în fotbal la vârsta de 18 de ani, a ajuns în România prin cariera pe care a ales-o, a povestit din experienţa sa de la venirea în România.
Scouterul celor de la Chindia Târgovişte a vorbit despre experienţa sa la Chindia şi despre particularităţile fotbalului nostru.
"O reorganizare bazată pe un proiect pe termen lung este necesară pentru orice club retrogradat. Avem un staff tânăr şi plin de ambiţie, care poate greşi dar care are dorinţa de
- Aplicaţia Orange Sport este gratuită şi poate fi descărcată din Google Play şi App Store.
a îşi atinge obiectivele şi de a performa. Răbdarea şi munca sunt esenţiale în drumul spre un anumit echilibru."
"Fotbalul din România nu mai este la nivelul la care era odată. Generaţiile s-au schimbat şi nu este uşor să găseşti o oarecare continuitate, mai ales dacăefortul ultimilor ani nu a fost constant.
La nivel de club sunt multe de făcut, din puncte de vedere profesionist şi organizatoric. Sunt totuşi şi modele de urmat, precum echipa lui Gică Hagi, Farul Constanţa." a declarat Federico Carboni pentru Goal.com
Federico Carboni a vorbit şi despre şansele echipei naţionale de calificare la EURO 2024.
- Vrei să vezi cele mai tari competiții sportive, oriunde ai fi? Ia-ți oferta Orange Love pentru fibră și TV.
"Pe hârtie, echipa naţională se poate califica. Au două meciuri pe care ar trebui să le câştige fără mari probleme, cu Andorra şi Belarus. Fotbalul ne învaţă că trebuie să rămânem întotdeauna precauţi şi sa nu ne lăsăm garda jos."
Întrebat de nivelul scouting-ului în România, Carboni a enumerat diferitele modele urmate de cluburile din ţara noastră.
"Intenţia nu este de ajuns, este nevoie şi de investiţii. În România, Farul Constanţa, echipa lui Gică Hagi, cum spuneam, rămâne un model de urmat în acest sens. Şi FCSB sau cele două cluburi din Timişoara, cred că şi Rapid se îndreaptă în direcţia cea bună.
Noua conducere de la Rapid mai ales, ei investesc mult nu doar la nivel de primă echipă, cât şi la nivelul echipelor de juniori, în structura acestora cât şi în alte departamente. Pe lângă activitatea la nivel de seniori, sunt câteva cluburi care sunt preocupate şi de activitatea la nivel de juniori."
Carboni a evidenţiat şi câţiva jucători tineri şi talentaţi în România
"Enes Sali poate fi un jucător important dacă îşi va găsi constanţa de care are nevoie. Alexandru Stan, de la Rapid dar şi Borza, jucătorul cumparat recent de la Farul. Remus Gutea, născut în 2005 dar şi David Matei, jucătorul născut în 2006, de la Steaua. Ei sunt printre cei pe care i-am văzut pe viu." a enumerat Carboni
Legat de lipsa de talente din România apărute în ultimii ani, Carboni a evidenţiat anumite probleme:
"Este dificil să ai în permanenţă o anumită continuitate, mai ales când nu ai nici posibilităţile de a îţi duce munca la bun sfârşit.
Probabil, în ultimii ani nu am avut parte de o analiză a cauzelor care a dus la această situaţie. Fără o astfel de analiză, efectele nu vor fi niciodată înţelese în totalitate.
Părerea mea este că avem de a face cu o combinaţie de patru factori: structuri, profesionalism, investiţii şi viziune. Când acestea lipsesc, este dificil să obţii rezultate." a declarat Federico Carboni.
România nu a dus lipsa jucătorilor şi antrenorilor italieni pe parcursul anilor, Carboni a vorbit despre unii dintre conaţionalii săi care au lucrat în România.
"Da, eu am avut oportunitatea de a colabora cu unii conaţionali, profesionişti precum Massimo Pedrazzini, Cristiano Bergodi, care sunt în România de mulţi ani de zile, Renzo Rossi, cu care lucrez în prezent la Chindia Târgovişte, Gigi Ciarlantini, Alessandro Caparco şi alţii."
Afla mai multe despre: federico carboni, chindia targoviste, italia