Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Şeful ANAF care i-a pus sechestru pe avere lui Gigi Becali a explicat ce s-a întâmplat cu Steaua: ”Legea era cam şchioapă”. EXCLUSIV

Şeful ANAF care i-a pus sechestru pe avere lui Gigi Becali a explicat ce s-a întâmplat cu Steaua: ”Legea era cam şchioapă”. EXCLUSIVgalerie foto

FCSB

Comentarii

Sebastian Bodu, fostul şef ANAF care a pus sechestru pe averea lui Gigi Becali, a povestit ce s-a întâmplat cu Steaua.

Sebastian Bodu este, probabil, cel mai cunoscut şef pe care l-a avut ANAF. Mandatul lui a fost între 2005 şi 2007 şi a pornit atunci o adevărată cruciadă pentru a scoate la suprafaţă practicile financiare murdare care existau în fotbal.

Printre altele, Sebastian Bodu a fost primul care a declanşat ancheta în Dosarul Transferurilor - după ce informaţiile au fost publicate atunci de Gazeta Sporturilor.

Sebastian Bodu a explicat ce s-a întâmplat cu Steaua

Într-un interviu pentru Orange Sport, Sebastian Bodu - care în prezent este consiler în Guvern - a povestit la ce metode apelau oamenii din fotbalul românesc pentru a scăpa de datorii.

De exemplu, Gigi Becali a înfiinţat în 2003 o nouă societate pe care a trecut lotul de jucători, marcă, locul în Liga 1 etc, dar nu şi datoriile AFC Steaua.

Noua societate care administra atunci FC Steaua SA (n.r. devenită ulterior FCSB) a fost astfel înscrisă direct în Liga 1, în timp ce vechea societate a fost băgată în faliment. Aşa a scăpat Gigi Becali de o datorie de aproximativ 12 milioane de euro.

Sebastian Bodu spune că astfel de practici erau interzise şi a încercat să le blocheze, însă a pierdut procesul cu Gigi Becali:

”Trecerea de la asociaţie sportivă la societate comericală... Da, a fost o chestie care în care nu doar Steaua -  pe vremea aia încă se numea Steaua - ci toate cluburile de fotbal erau în situaţia aia. Din păcate, legea era cam şchioapă. Şi, fiind şchioapă, fiecare instanţă a interpretat-o cum a considerat de cuviinţă.

Nu era doar Steaua, erau mai multe cluburi. Au continuat activitatea pe noile cluburi făcute sub formă de societăţi comerciale, preluând de la vechile cluburi toate activele. Adică drepturi de joc, locul în ligă, brandul şamd, transferându-le cu titlu gratuit, printr-un protocol şi lăsând asociaţiile, persoanele juridice vechi, cu datoriile.

Şi, conform, Codului de Procedură Fiscală, dacă faci chestia asta, preiei şi datoriile.

Am aplicat această prevedere multor cluburi şi, cum vă spuneam, cu unele am câştigat, cu unul am pierdut (n.r. cu Gigi Becali).

(Că a spus în presa vremii că Gigi Becali a pierdut foarte mult că este slobod la gură. Cum vi s-a părut Becali în vremea aceea?) Flamboaiant, dar ăsta este stilul lui.

Unii vorbesc mai mult, sunt cei care se identifică ca imagine cu clubul, alţii preferă să nu fie atât de vocali şi să-şi deruleze activitatea mai mult prin relaţii şi prin discuţii private. Fiecare cu stilul lui”, a povestit Sebastian Bodu pentru Orange Sport.

Gigi Becali a scăpat de executare silită printr-un calculator cu imprimantă

În 2003, Gigi Becali a înfiinţat o nouă societate, FC Steaua SA, care a preluat activele de la fosta AFC Steaua - care îi aparţinea lui Viorel Păunescu.

A luat această decizie deoarece AFC Steaua era plină de datorii, în jur de 12 milioane de euro.

Cu o societate curată, Gigi Becali a pornit aventura sa în Liga 1, deşi atât legile, cât şi regulamentele sportive interziceau astfel de practici.

În 2005, preşedinte la ANAF a ajuns Sebastian Bodu, care s-a transformat atunci într-o adevărată vedetă după ce a încercat să ancheteze practicile ilegale făcute din fotbal.

În acelaşi an i-a pus sechestru lui Gigi Becali, în contul datoriei de 12 milioane de euro pe care acesta a lăsat-o la AFC Steaua, în momentul în care a preluat clubul de la Viorel Păunescu.

Gigi Becali a contestat atunci în instanţă şi a câştigat. Motivul? AFC Steaua încă era solvabilă, deci nu se impunea sechestru, deoarece mai avea în acte... un calculator şi o imprimantă.

”Pe scurt, Gigi Becali a câştigat atunci deoarece instanţa a considerat că vechiul club Steaua nu este insolvabil, pentru că mai are o imprimantă şi un computer [...]

Din cauza unei imprimante şi a unui computer, de care eu nu ştiam, pentru că cei care au făcut procesul verbal de insolvabilitate nu le-au văzut, Gigi Becali a câştigat procesul, deşi avea datorii de zeci de milioane”, explica Sebastian Bodu, într-un interviu din 2012.

Răzvan Ionaşcu

Afla mai multe despre: sebastian bodu 

viewscnt
Articole similare