You are here:

Sportul la care România este stăpâna Europei: "Treceam foarte repede pe lângă ei, ştiam că sunt cam cel mai bun"

Sportul la care România este stăpâna Europei: "Treceam foarte repede pe lângă ei, ştiam că sunt cam cel mai bun"

Sporturi

Comentarii

Cupa Europei de juniori a dus ţara noastră pe locul 1 în clasamentul pe naţiuni şi i-a consolidate lui Carol Popa poziţia de lider al continentului.

România, stăpâna Europei la triatlon!

Triatlonul european la nivel de juniori este dominat de români! Carol Popa este liderul continentului la această categorie de vârstă, Raul Petre e pe locul 8, iar România, ca naţiune, a urcat pe prima poziţie a clasamentului.

Momentul de glorie a fost în weekend, la Cupa Europeană de juniori de la Izvorani, la care am fost primii la ştafetă mixtă şi pe 2 la individual masculin.

În cursa individuală masculină, doar ghinionul a făcut ca titlul să nu fie cucerit de Carol Popa. El a făcut pană în proba de ciclism, în momentul în care era lider, a pierdut vreo 10 poziţii, însă a recuperat excepţionat locurile pierdute la proba de alergare, terminând cursa în aplauzele tuturor!

De altfel, Carol ştia că are un un atu în proba de alergare: în urmă cu două luni, el a devenit vicecampion naţional la atletism, în proba de 3.000 de metri!

„A mers totul foarte bine în prima parte. Am ieşit primul la înot, prima tură la bicicletă a fost foarte bună, în a doua însă am făcut pană. La alergare am avut de recuperat. Treceam foarte repede pe lângă ei, ştiam că sunt cam cel mai bun la alergare din concurs şi voiam să câştig. Din cauza penei nu am putut. Am fost medaliat la 3.000 m şi sunt vicecampion naţional”, a declarat Carol Popa, lider european juniori la triatlon, pentru Sportsnet.ro

A doua zi după locul secund, Carol a câştigat titlul în proba de ştafetă mixtă. El recunoaşte că această cursă, de la Izvorani, reprezintă concursul care îi place cel mai mult.

„Aceasta e cursa mea preferată, deoarece mă văd mama şi tata de aproape, dar şi toţi prietenii şi mereu mi-am dorit să câştig şi la individual. Poate la anul voi reuşi”, a adăugat Carol Popa.

Carol spune că simte că, deşi el nu s-a schimbat,  adversarii îl privesc altfel de când a devenit lider european.

„E un sentiment foarte plăcut să fii lider mondial. Îmi doream asta de când eram mic, de când m-am apucat. Chiar dacă atunci o făceam în joacă, mereu am visat să fiu pe locul 1. Nu mă simt altfel în această postură. Încerc să nu fiu arogant sau mai încrezut. Mă simt la fel ca înainte şi încerc să mă menţin aici. Îi văd pe adversari cum se uită la mine. Pot să zic că-mi place, dar uneori nu-mi place, doarece în unele curse sunt sigur că îşi fac şi tactici să mă învingă”, recunoaşte Carol Popa, lider european juniori la triatlon.

Românul visează să participe la Jocurile Olimpice din 2028. Până atunci, îi ţine pumnii lui Felix Duchampt, la Paris!

„Mult succes, Felix, ştiu că poţi şi sper să ai o cursă cât mai bună”, recunoaşte Carol Popa, lider european juniori la triatlon.

Carol Popa şi Raul Petre sunt prieteni din clasa I

Pe locul 4 în clasament a sosit Raul Petre. Cei doi sunt prieteni din clasa I, sunt coechipieri la acelaşi club, CSM Constanţa, şi, chiar dacă sunt rivali în fiecare cursă, sunt cei mai buni prieteni.

„Ne ştim din clasa I eu cu Carol, suntem inseparabili. Ştim că nu este cu supărare. Fiecare dă tot ce poate şi cel mai bun câştigă”, declară Raul Petre, component al lotului naţional de triatlon.

Pentru Vlad Stoica, preşedintele Federaţiei Române de Triatlon, prietenia dintre cei doi rivali nu e o surpriză.

„Mentalitatea de rival a fost eliminată din cultura federaţiei noastre pentru că triatlonul, deşi un sport individual, presupune mult lucru în echipă. Cine a înţeles că trebuie să lucreze în echipă a rămas, cine nu, nu”, spune Vlad Stoica, preşedintele la Federaţia Română de Triatlon.

Rezultatul de la Izvorani l-a urcat până pe locul 4 în clasamentul european. El spune că nu s-a gândit niciodată că ar putea pătrunde în Top 10 la juniori, d-apăi între primii 5!

„Eu nu îmi imaginam că voi intra în Top 10, nicidecum în Top 5. Carol probabil că ştia ce-şi dorea, el face de mai mult timp ca mine triatlon. Eu când am început triatlonul nu mă aşteptam să ajung la nivelul ăsta. Eu atunci încă nu ştiam dacă rămân pe înot sau pe triatlon", a declarat Raul Petre, component al lotului naţional de triatlon.

Pentru Raul şi colegii săi de la malul mării, startul vacanţei reprezintă cea mai bună veste posibilă. Astfel, nu mai e nevoit să se trezească în fiecare dimineaţă la ora 5.00!

„În vacanţă e cel mai bine. Nu mai avem stresul şcolii şi ştim că putem dormi mai târziu. De obicei, când avem şcoală, ne trezim la 5.00 ca să mergem la 5.45 la bazin. În vacanţă mergem pe la un 7 jumate”, adaugă Raul Petre.

Vlad Stoica:” La început nu contam, acum europenii ne întreabă cum am progresat atât”

Creşterea de valoare a sportivilor români a făcut ca şi interesul reprezentanţilor federaţiilor străine faţă de noi să crească exponenţial.

„Asta e cea mai mare satisfacţie. Dacă la început nu contam, la prima ediţie, ţin minte şi acum, nu ne băga nimeni în seamă nici acasă, acum ei vin spre noi, ne întreabă ce facem, ce am schimbat, cum am progresat aşa de mult”, declară Vlad Stoica, preşedinte la Federaţia Română de Triatlon.

Chiar dacă cinstea de a fi pe primul loc în clasamentul naţiunilor din Europa la nivel juvenil e imensă, Vlad Stoica recunoaşte că nu acesta a fost obiectivul federaţiei pe care o conduce, ci creşterea generaţiei care să ne aducă bucurii la Jocurile Olimpice din 2028!

„Pe noi ne-au interesat în primul rând aceste cupe europene şi competiţii internaţionale să le folosim pentru a testa pregătirea sportivilor noştri. Acum, faptul că ei sunt în Top 10 e un bonus, dar obiectivul nostru pe termen lung sunt Jocurile Olimpice de la Los Angeles. Drumul e lung şi competiţiile sunt strict pentru a creşte sportivii şi a-i testa”, spune Vlad Stoica. 

Rezultate excepţionale reuşite de juniorii români la Izvorani

La Izvorani, sportivii români au obţinut rezultate excepţionale. În proba de ştafetă mixtă, echipa România I, în componenţa Carol Popa, Raul Petre, Amalia Singuran, Raluca Vîlcu, a terminat pe primul loc. La individual masculin, Carol Popa a fost pe locul 2, iar Raul Petre pe poziţia a patra, iar la individual feminin, Amalia Singuran a fost a şaptea.

În clasamentul european de juniori, la masculin, Carol Popa este lider, iar Raul Petre pe locul 4.

La feminin, Amalia Singuran e cel mai bine clasată dintre românce – locul 33.

În clasamentul pe naţiuni, România a urcat în premieră pe prima poziţie, depăşind forţe ale acestui sport, ca Italia, Turcia, Ungaria şi Spania.

Afla mai multe despre: romania triatloncupa europei juniori triatlon 

viewscnt
Articole similare